Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 20:00, 31 maj 2026

basia3012 napisał(a)
Elu, czytam o stracie rybek. Szkoda ich. U nas była grzałka/styropianowy krążek i taki brzęczek napowietrzający. Padła tylko 1 rybka.
Jeśli chodzi o azalie to u nas też pomarzły niektórym pąki. Ale kilka kwitnie. Rododendronom to śnieg połamał gałęzie. Jedno drzewo całkiem wycięliśmy bo padło, a kalina sztywnolistna została mocno skrócona, pomarzły jej gałęzie.
U Ciebie trawnik piękny.

Basiu właśnie też miałam styropianowy krążek z grzałka ale nie miałam brzęczyka i to pewnie powód śnięcia tych ryb. Za dużo azotu nie było napowietrzania. W przyszłą zimę już założymy 2 krążki z napowietrzaniem bo to za drogi interes aby ryby co roku kupować.
U mnie sporo wszystkiego zmarniało. Ach jeszcze dzisiaj róże przycinam myślałam, że coś odrośnie i nic nie odrosło

Na dodatek ta susza mnie dołuje. Rośliny ledwo zipią.
Alija 20:41, 31 maj 2026

Elu, pięknie masz w ogrodzie, a trawnik to w ogóle wzorcowy, niczym dywan.
A jeśli chodzi o straty ogrodowe, to niestety zima i wiosenne przymrozki nikogo nie oszczędziły, wszędzie były jakieś straty, mniejsze czy większe. Takie życie ogrodnika, na niektóre rzeczy nie mamy wpływu.
Kordina 00:19, 02 cze 2026

Też podziwiam Twój ogród, oczko cudne
April 10:55, 02 cze 2026

pestka56 napisał(a)

A próbowałaś siać trawnik z mieszanek Kiepenkerl? Oni mają dedykowane do cienia na suche miejsca. Drogie ale są znakomite.

Kupiłam specjalnie trawnik do cienia i na suche. Nie pamiętam obecnie nazwy. Bardzo ładnie wschodzi.
Poprzedni kret przekopał, pies ścieżki wybiegał. Trawnik się starzeje, jeden szybciej inny później. Ale chyba każdy po jakim czasie trzeba odnowić.
pestka56 09:38, 03 cze 2026

April napisał(a)

Kupiłam specjalnie trawnik do cienia i na suche. Nie pamiętam obecnie nazwy. Bardzo ładnie wschodzi.
Poprzedni kret przekopał, pies ścieżki wybiegał. Trawnik się starzeje, jeden szybciej inny później. Ale chyba każdy po jakim czasie trzeba odnowić.

Nie jestem fanką śicznych dywanowych trawników z kilku powodów. Jednak oceniam je jako piękne dla oka i bosych stóp
W moim ogrodzie jest murawa. Bardziej z czystej ciekawości niż z chęci założenia u siebie klasycznego trawnika sporo poczytałam o zakładaniu trawnika i późniejszej nad nim opiece.
Nie jest tak, że trawnik się starzeje i trzeba go zakładać od nowa. Przeczą temu liczne angielskie trawniki, które mają więcej lat niż ja, a nawet ty i ja razem. Miałam kiedyś okazję podziwiać 200-letni trawnik. Wrażenie szczególnie dotykowe niesamowite. Od razu chce się taki mieć i gdyby nie ilość zabiegów oraz koszty, to kto wie.
Najprościej, bo w jednym miejscu jest o trawniku przydomowym wszystko – grupa na Facebooku https://m.facebook.com/groups/975011923166507/?ref=share
Założył ją i prowadzi od dłuższego czasu zawodowy Greenkeeper. Jeśli chcesz się dowiedzieć co zrobić by trawnik w znakomitym stanie mieć w ogrodzie przez długie lata, a może masz partnera/męża, który o takim marzy, to zajrzyj tam, do kopalni wiedzy zgromadzonej w grupowych Przewodnikach. Przy okazji dowiesz się jaki to ogrom niemal codziennej pracy oraz koszty nawozów, wody, narzędzi…
Monika83 07:56, 09 cze 2026

ElzbietaFranka napisał(a)
Tylko jeden krzak azalii mi kwitnie reszta krzaków zastrajkowała po tej zimie mają pojedyncze kwiatki.

Jedna ale za to obficie zakwitła, śliczną ma barwę ta azalia. U mnie kilka azalii też nie zakwitło ,jeszcze trochę to zapomnę jakie one mają kwiaty bo ostatni raz kwitły obficie w 2022r. Elu piękne kadry z ogrodu a trawnik jak z katalogu..
pestka56 09:01, 09 cze 2026

Moje azalie też pogrymasiły. Niby wszystkie 4 krzewy zakwitły, ale albo mało obficie, albo nawet tylko po kilka kwiatków.
ElzbietaFranka 21:23, 09 cze 2026

Jedna ale za to obficie zakwitła, śliczną ma barwę ta azalia. U mnie kilka azalii też nie zakwitło ,jeszcze trochę to zapomnę jakie one mają kwiaty bo ostatni raz kwitły obficie w 2022r. Elu piękne kadry z ogrodu a trawnik jak z katalogu..

Nigdy nie miałam problemu z azaliami kwitły jak szalone a ten rok zastrajkowały. Jednak była to zima wyjątkowa.

Dziękuję Monika. Siedziałam na działce ponad 20 dni i opielilam wszystko. Posadziła, przesadziłam niektóre rośliny. Teraz czekam na rozkwit bylin i róży. Bardzo ładnie peonie na kwitły.
Również czekam na większy deszcz trochę pokapadało. Mam nadzieję, że w nocy jeszcze będzie padało.

Kasiu wiosna pąki pomarzły i taki efekt.

No te pachnące w tym roku w ogóle nie kwitły. Ledwo liście wychodzą

ElzbietaFranka 21:29, 09 cze 2026

Goździki zaczynsja

Może się rozbuja

daszum 22:18, 13 cze 2026

ElzbietaFranka napisał(a)

Może się rozbuja

Elu wczoraj byłam w szkółce, w której kupowałam judaszowce, mają tam ogród pokazowy. W tym ogrodzie rośnie judaszowiec Eternal Flame, a do ubiegłego roku był jeszcze judaszowiec Carolina Sweet... Eternal Flame rośnie jak kopa siana, jest niewysoki, ale bardzo szeroki, dolne gałęzie opadają ku ziemi. Teraz wygląda zjawiskowo.
Carolina Sweet.. jest o wiele bardziej delikatny, po tamtej zimie została tylko jedna gałąź, a teraz całkiem go wycięli.
Twój wygląda bardzo dobrze, musisz mu zostawić dużo miejsca.

Ja żałuję, że swoje przycięłam na parasolki i nie ma takiego efektu.