Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Rumianka 14:06, 13 paź 2018

pestka56 napisał(a)
Rumianka, zależy od odmiany. Jeden w 2-3 lata podwoi objętość, a inny już po jednym sezonie. Co posadziłaś? Znasz odmianę?

Miskant chiński, odmiana David
pestka56 14:52, 13 paź 2018

Miscanthus sinensis 'David' ma liście ciemnozielone z białym paskiem pośrodku. Kępa liści może osiągnąć 180 cm. Kwitnąć zaczyna pod koniec sierpnia i wtedy osiąga do 250 cm. Początkowo kiście kwiatów są czerwone, w miarę przekwitania bieleje. Jesienią liście przebarwiają się na złocisto-żółto.
Tak o nim piszą w encyklopedii traw, a ponieważ miskanty tworzą kępę stożkowo rozszeżającą się u góry, to trzeba mu zostawić co najmniej tyle miejsca ile ma wzrostu jeśli chcesz by miał swobodę między innymi roślinami. A jeśli chcesz mieć szpaler lub łan, to wtedy oczywiście mniej.
Ja dałabym mu na rabacie co najmniej 100 cm luzu wokoło.
ElzbietaFranka 22:38, 13 paź 2018

pestka56 napisał(a)
Rumianka, zależy od odmiany. Jeden w 2-3 lata podwoi objętość, a inny już po jednym sezonie. Co posadziłaś? Znasz odmianę?

Elu, znowu się napatrzyłam u ciebie
Nie korci cię, żeby między tarasem a rabatą trawiastą założyć rabatę z niższych traw? Zrobiłby się ogród wieloplanowy. Widziałam u Godlewskich nawet miskanty 80 cm w czasie kwitnienia i tak mocno przebarwione, że oczy krzyczały. Są nawet takie, które o miesiąc wcześniej zakwitają.

Kasiu nie moze byc zadnych traw po pierwsze wszedzie jest siatka przeciw kretom, po drugie mam juz dosyc zmian, po trzecie taras bedzie zadaszony i bedzie mala zmiana ale po bokach.

Z miskantow to poluje jeszcze na ROsi, ale nie ma w sprzedazy widocznie zniknal juz wysprzedany. Moze w przyszlym roku gdzies kupie.
Jeszcze w poniedzialek zajrze do sasiedniej szkolki.

Kasiu mam juz dosyc trzeba wreszcie zaczac odpoczywac. Em dzisiaj zrobil obwodke przy wrzosach, ja rozdrabnialam brzozy jutro mam nadzieje ze skoncze, liscie trzeba wygrabic albo kosiarka zebrac.
Taka piekna pogoda a my zasuwamy. Jutro chce posadzic jeszcze tulipany.
Pewnie pod koniec pazdziernima trawy powiazac.
Caly czas robota nie ma konca.

Poranek

Adela 00:01, 14 paź 2018

Piekna jesień w Twoim ogrodzie, taka miedziana. Trzeba się jeszcze nią nacieszyć, bo listopad zazwyczaj już paskudny. Nie lubię go.
Elu, czytam, że podcinałaś brzozy. Czy teraz jest dobry czas na to? Nie płaczą? Myślę sobie, że nie powinny. Jeszcze swojej nie podcinałam, więc nie wiem.
Aurelllia 10:47, 14 paź 2018

Poranek

Elu piękny widok jesienny - pokazuj ich nam jak najwięcej
ElzbietaFranka 11:08, 14 paź 2018

Adela napisał(a)
Piekna jesień w Twoim ogrodzie, taka miedziana. Trzeba się jeszcze nią nacieszyć, bo listopad zazwyczaj już paskudny. Nie lubię go.
Elu, czytam, że podcinałaś brzozy. Czy teraz jest dobry czas na to? Nie płaczą? Myślę sobie, że nie powinny. Jeszcze swojej nie podcinałam, więc nie wiem.

Elu brzozy obcina sie jak nie placza. Zazwyczaj od polowy czerwca juz sie konczy "placz brzoz" i od tego momentu mozna je przycinac do konca wrzesnia. Obcinalam tydzien temu (ekipa miala wolny dzie) jak widzisz przy pieknej pogodzie rany powinny sie zasklepic.

ElzbietaFranka 11:10, 14 paź 2018

Aurelllia napisał(a)

Elu piękny widok jesienny - pokazuj ich nam jak najwięcej

Teraz taka pora, ze co godzine roslinnosc zmienia swoj kolor, wiec focic mozna do woli. Zaraz ide orac dej bo moze to ostatnia niedziela taka piekna aby prace jesienne zrobic.
pestka56 11:24, 14 paź 2018

Ela, rozumiem oba powody Miłego słonecznego dnia i... leniwego
ElzbietaFranka 22:24, 14 paź 2018

pestka56 napisał(a)
Ela, rozumiem oba powody Miłego słonecznego dnia i... leniwego

Kasiu już się zakończył pewnie w tym roku już takiego ciepłego nie będzie. Już sprzatnelam brzozowe witki, pograbilam liście część tulipanów posadziłam część jeszcze czeka na sadzenie.
Jeszcze najgorsza robota to wiązanie traw i czyszczenie żwiru z lisci, ale liście jeszcze na drzewach.

ElzbietaFranka 22:44, 14 paź 2018

CD.