Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

Kindzia 10:28, 29 lis 2018

Ja sadzę Rubrum tylko w donicach, ale u Irci widziałam posadzone w gruncie, na słonecznym miejscu. Piękny efekt! I jakie wielkie
pestka56 12:52, 29 lis 2018

Poczytałam o panu S i muszę wyjaśnić wszystkim, którzy czytali moje ostatnie wpisy, bo chyba zaszło nieporozumienie.
Nie zachwalałam i nie reklamowałam rzeczonego sklepu. Teraz tym bardziej tego nie będę robić. Jedynie chodziło mi o zawartość artykulików.
Milka 12:58, 29 lis 2018

Kindzia napisał(a)
Ja sadzę Rubrum tylko w donicach, ale u Irci widziałam posadzone w gruncie, na słonecznym miejscu. Piękny efekt! I jakie wielkie

Na dodatek od 6 lat i żadnej pracy
Milka 12:59, 29 lis 2018

pestka56 napisał(a)
Poczytałam o panu S i muszę wyjaśnić wszystkim, którzy czytali moje ostatnie wpisy, bo chyba zaszło nieporozumienie.
Nie zachwalałam i nie reklamowałam rzeczonego sklepu. Teraz tym bardziej tego nie będę robić. Jedynie chodziło mi o zawartość artykulików.

Kasia, co by nie pisać, każda trawa u każdego inaczej; od 8 lat goszczą w naszych ogrodach, nikt w Polsce poza naszymi rodzimymi nie ma wiedzy, tak sobie myślę.
Milka 13:01, 29 lis 2018

Toszka napisał(a)
tak na szybko, bo pracuję na chleb
Panicum virgatum system korzeniowy
zdjęcie pochodzi z The Land Institute (organizacja zajmująca się zrównoważonym rolnictwem) z siedzibą w Salina, Kansas.

radzę skorzystać ze strzałek przy zdjęciu...można popatrzeć na odmiany i wielkość Panicum virgatum

Toszka, zostawcie temat... rzeka...bo wpisuję się do ciebie po wiedzę, kupiłam Herman Mussel, kojarzy mi się ta nazwa z magnolią, co o niej wiesz??
Milka 13:02, 29 lis 2018

Gardenarium napisał(a)

Dla zainteresowanych polecam poczytać https://www.ogrodowisko.pl/watek/1305-konkurs-o-trawach?page=17 i nie pozwolę linkować na kolejną stronę tego Pana. o nie.

I bardzo dobrze, my starzy pamiętamy
pestka56 13:14, 29 lis 2018

Przepraszam Dziewczyny, głupio wdepnęłam
Milka 13:15, 29 lis 2018

Pisałam post do Was obu i wcięło, obie macie rację i nie
Milka 13:32, 29 lis 2018

Matko, post mi wcięło, i to taki po którym będzie dużo postów, zdań itd, czy warto się narażać na nerw, skoro forum ma być przyjazne, uczące..najwyżej sobie odpuszczę na kilka miesięcy...
W tym wypadku warto.
Eluś, akurat u Ciebie, jak na Hawajach, gorąco, a u nas już na minusie
Co do traw...Toszka..guru, Pestka...z doświadczenia, obie w sumie mają rację, ale stoją po przeciwnych stronach, jak to w Polsce bywa
Po pierwsze, trawami zainteresowaliśmy się od ..no dumam, najwięcej 9 lat, nie więcej, prekursorką była Danusia, to u niej w Bukszpanowym je po raz pierwszy podglądaliśmy, potem raczyła nas wiedzą zdobytą na wyjazdach, mieliśmy opisy tych traw, które poznała..i tak się zaczęło z trawami na forum i w Polsce.
...a potem...moda, kto i jak chciał, opisywał, publikował... stąd te same trawy pod różnymi nazwami...
Moje trawy najstarsze mają niebawem 9 lat, różne, stanowiska odmienne nawet dla tych samych traw..to decyduje o tym, jak rosną, jak wyglądają.
nie czułabym się pewnie pisząc o trawach, gdybym nie miała tyle odmian, nie pożegnała wiele, właśnie ze świetnych opisów, w tym p. S.
a nawet szkółkarze, nie mogą dać gwarancji...bo z ogrodem..to jak z wygraną w LOTTO?
Nie zastanawiałam się ile mam gatunków, ile pożegnałam, może mój błąd, ale raczej nie, wiem co warto mieć, znam warunki, opcje na każdym stanowisku, to jest gwarancja, że coś można komuś doradzić.
I tak nawiasem...trawa słoniowata Vertigo, jest tylko i wyłącznie jednoroczna, 10 prób przechowania, zawiodło, czemu, kto to wie...pewnie, sorry- taki klimat, kwitła u mnie raz, beznadzieja, liczą się tylko liście. Rozplenica Rubrum, 3 lata prób przechowania, w tym w szklarni, bez powodzenia, siew, bez sensu, co rok 2-3 kupić, i tyle.
Testuję 3 nowe odmiany, zobaczymy, jak klimat, ziemia, i podlewanie aha, pampasową rosnącą mam od 7 lat, nie kwitnie, ale żyje, po raz 5...rok, mam znowu,bo chce osiągnąć taką, co mi w gruncie zakwitnie i przetrwa..no to teraz gromy będę zbierać..
Ela pozdrawiam, ogród i spojrzenie na niego, takie jak lubię
Kindzia 14:24, 29 lis 2018

Irciu, spokojna głowa, też mam podobne zdanie. Chętnie czytam wszystkie opinie i potem sama weryfikuję. I mój klimat też Kasia kupowała kiedyś miskanty Droning Ingrid, dwie dla siebie i dwie dla mnie. Ziemię mamy obie gliniastą. U niej sporo łagodniejszy klimat...i u mnie rosną ładnie, będę dzielić wiosną..a u niej już są dawno wspomnieniem. Warto jeszcze wspomnieć o tym, że u mnie wielkie zalewanie z nieba przeżyły.

Sorry, że u Ciebie Elu do Irci piszę Ciebie serdecznie pozdrawiam i dziękuję za info o granulowanym końskim.