Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 21:56, 09 cze 2020

Podwójnie skopiowałam zdarza mi się to jak nie widzę co przede mną.

Łączka bywała ładniejsza. Zasiałam w tym roku ok 2 tygodni temu laczke,ale dzisiaj jak popatrzyłam ile tam chwastow. I to tych najgorszych gwiazdnica i lebiodka. Znowu sobie narobiłam roboty.

Pod tymi sosnami też rosną maslaki
Ania111 16:24, 11 cze 2020

ElzbietaFranka napisał(a)

Byłam dzisiaj na działce pogoda taka sobie, zajrzałam czy ostatnie opryski wrotyczem coś dały. Gdzie tam mszyce mają się dobrze więc zaczęłam robić mikstury i opryskalam trwało to godzinę czasu. Za chwilę za czeło padać i pewnie mszyce dalej będą się miały dobrze.

Trudno niech pada deszcz ważniejszy.

Bardzo mi wyrosła kocimietka. Ta poniżej sterczaca, ale w innym miejscu po tej burzy położyła się albo koty sąsiadów się wylegują. Chyba setne.

Po lewej Memory a po prawej pierwszy maślak.

Elu ,
widzę ,że u Ciebie
coś dla oka ,
i coś dla żołądka ,
fajny maślaczek
ElzbietaFranka 17:46, 11 cze 2020

Witam Aniu

Na żołądek trochę za mało. Dzisiaj znalazłam 2 kozaki bardzo ladne. Siedzę teraz przy oczku ważki latają,żabki skaczą rybki pływają. Lada moment zaczną kwitnąć lilie wodne.
Bardzo mocno napadało należy się cieszyć ok 10 cm wody w miednicy to dużo.

Teraz piękna pogoda można siedzieć i siedzieć.

ElzbietaFranka 17:54, 11 cze 2020

CD

Żurawki

ElzbietaFranka 22:54, 11 cze 2020

CD

Bergenie podsypalam obornikiem i mają liście ogromniaste

ElzbietaFranka 23:02, 11 cze 2020

CD

Róża new dawn z ogromną ilością Paczków

Po lewej hoina kanadyjska po prawej gałązka liścia dęba blotnego. Urosła ok 35 cm prawie wszystkie mają takie przyrosty

ElzbietaFranka 23:06, 11 cze 2020

CD

Jeszcze orliki

AnnaMS 23:22, 11 cze 2020

Witaj Elu Piękne rabaty, skalniak miodzio. Podziwiam też jodłę kalifornijską, z młodymi przyrostami wygląda niesamowicie. Mam trzy jodły ale już dorosłe i te przyrosty już nie robią takiego wrażenia ...
Hostek masz sporo i to bez dziurek ? ślimaków nie masz ?
Trawa już taka duża - ta ozdobna, ma takie duże kępy
ElzbietaFranka 00:46, 12 cze 2020

AnnaMS napisał(a)
Witaj Elu Piękne rabaty, skalniak miodzio. Podziwiam też jodłę kalifornijską, z młodymi przyrostami wygląda niesamowicie. Mam trzy jodły ale już dorosłe i te przyrosty już nie robią takiego wrażenia ...
Hostek masz sporo i to bez dziurek ? ślimaków nie masz ?
Trawa już taka duża - ta ozdobna, ma takie duże kępy

Nie chcę pisać o dziurkach aby nie zapeszyc.
U mnie ślimaków tych gołych nie ma, znalazłam 5 małych właśnie z tych gołych obzeraly mi dopiero co wzeszle rośliny od razu zakatowalam. Teraz pilnuje i obserwuje. U mnie więcej robactwo grasuje i z tym mam problem szczególnie mszyca.

Dzisiaj przyjechałam na działkę i patrzę róże pnące coś nie tak liśćie mają pozwijane. Opryskiwalam wrotyczem może za mocny za mało rozcienczylam. Jednak mszyce dalej baraszkują po różach.

Robactwo każdego kalibru. Już nie wiem które sprzyjające które nie.

Skalniak mi się rozrasta w pionie i poziomie miałam już po rozsadzać, ale już za późno rośliny za wysokie. Może jesienią lub wczesna wiosna.

Jodły kalifornijskie właśnie duże też są bardzo ładne. Obok na osiedlu takie rosną.
Ta jedna u mnie jest wyjatkowa. Kupiłam ja 4 lata temu w dużej donicy przy sadzeniu nie miała prawie korzenia taki kikut. Myślałam że nic z niej nie będzie przez 2 lata nie dawała znaku życia była zielona przyrostów żadnych.
W zeszłym roku w sierpniu zaczęła wypuszczać 2cm przyrosty. A teraz przepiękna wiosna ja podsypalam obornikiem i zobacz jaka piękna.
Widocznie tak długo nowe korzonki wypuszczala i dopiero się w tej ziemi zaaklimatyzowała.

AnnaMS 02:00, 12 cze 2020

Ślicznotka
Mszyca i u mnie grasuje, pryskałam ją już trzy razy i nadal siedzi ...
Pada każdego dnia i jak tu pryskać ? Kukliki zżera mi szara pleśń, buksy ćma i grzyb ... żeby przynajmniej dwa dni bez deszczu było to bym ogarnęła rośliny.
Też mam trochę do przesadzania, paprociom nic nie będzie ale z hostą olbrzymką to się wstrzymam, samo przesadzanie może nie zrobi jej nic złego bo to raczej żelazna roślina, jest mokro, tylko szkoda mi jej wielkich liści, kilka pewnie by się uszkodziło.
Na ślimaki sypałam już dwa razy i tak wpierniczyły mi złocienie-rumiany do gołej ziemi, masakra, tyle tego dziadostwa ...
Powiększysz skalniak, czy tylko pomniejszysz kępy roślin ? Jeżeli masz miejsce to powiększ, bardzo ładnie u Ciebie wygląda