Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

sylwia_slomc... 23:01, 11 maj 2021

Brzeziniak cudny, Kiku też i duża już bardzo, nowa rabatka powstaje, na pewno nie będzie nudna
ElzbietaFranka 23:17, 11 maj 2021

Lidka to bergenia..jeszcze nie było ciemno włączyła się lampa w telefonie i tak wyszło.
Bergenie od dłuższego czasu po raz pierwszy zakwitły więc jestem szczęśliwa mogę rozsadzać dalej.
daszum 23:14, 12 maj 2021

Ela, dlaczego trzeba przycinać kocimiętkę? Ja przycinam po kwitnieniu.
ElzbietaFranka 00:16, 13 maj 2021

daszum napisał(a)
Ela, dlaczego trzeba przycinać kocimiętkę? Ja przycinam po kwitnieniu.

Ja to słyszałam w jednym z odcinków Maji w ogrodzie, że podobno jest wtedy niższa i bardziej się rozkrzewia góra. Bo jak jej zetniesz czubek no 10 cm to wypuszcza boczne i wzrost jest wyhamowany.
U mnie taka kocimiętka wysoka ok 1 m jak ją posadziłam w ziemi kompostowej.a

Dzisiaj już nie zdążyłam przyciąć ale w sobotę.
Danka ledwo żyje po tych robotach ogrodowych. Bambusy na razie w donicy posadzone będę obserwowac podzieliłam karpie.

Dzisiaj eM mi podzielił kępy traw Gracilimusa i Memory olbrzyma.
Wiesz ciał piła szablasta jaki to wynalazek dobry Szybko poszło jak po maśle.

W sobotę będę sądzić na rondlu. Nawiozlam kompostu i ziemi.
SlonecznyOgrod 08:40, 13 maj 2021

Ale masz tam tego terenu, nic tylko sadzić
Ogrodowy_Kal... 09:29, 13 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)
CD

Będę może jutro przycinalam kocimiętki przynajmniej co druga. Maja w ogrodzie tak mówiła. Moje są bardzo duże indie pokładają. Jeszcze koty sąsiadów zrobią swoje i wszystko leży trzeba wiązać.

Piękne są te kocimiętki. Czasem zastanawiam się czy lepsze są właśnie one czy lawenda. Bo ja kocimiętkę sadzę w zastępstwie lawend właśnie. Są niezawodne!
Zieleń na wiosnę u wszystkich taka soczysta
greg66 09:37, 13 maj 2021

Elu tam przed brzozami masz jakiegoś zwislaka, co to?
ElzbietaFranka 12:42, 13 maj 2021

Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)

Piękne są te kocimiętki. Czasem zastanawiam się czy lepsze są właśnie one czy lawenda. Bo ja kocimiętkę sadzę w zastępstwie lawend właśnie. Są niezawodne!
Zieleń na wiosnę u wszystkich taka soczysta

Tak to prawda nigdy nie zawodzą, aż są nadgorliwe z wzrostem. Lewande trzeba umieć uprawiać i bardzo o nie dbać szczególnie wiedziec kiedy przycinac aby kwitły od samego dołu.
Kiedyś miałam dużo lawendy ale to nie ta co powinnam posadzić. Przycinalam kocimiętki to bzyki przenosiły się na lawendy zawsze mi było szkoda je wcześniej przycinać. Później kwitły dopóki mrozów nie było.lawenda ma zapach i to dla tego zapachu warto ją mieć w ogródzie.

Przez te kilka dni ciepła wzrost nie do opisania co to znaczy dla roślin słońce i ciepelko.
ElzbietaFranka 13:48, 13 maj 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)
Ale masz tam tego terenu, nic tylko sadzić

Taak sądzić? A ja już mam po dziurki w nosie tego sadzenia, pielenia, psikania, obsadzania, podlewania. W sobotę oczko czyszczenie daj spokój masakra. Na wątki nie wpisuje się że zmęczenia.

Dzisiaj np zamiast odpoczywać to przed chwilą przyszłam z ośrodka gdzie uczęszcza córka Maja niepełnosprawna i tam pieliłam. Chwasty równe z tulipanami. A tulipany po kurzym nawozie bardzo urodziwe i wyrosły są piękne
ElzbietaFranka 13:58, 13 maj 2021

Grzegorz o tej focie piszesz co poniżej to cyprysik nuthajski

Rósł na skalniaku i przesadziłam w to miejsce bałam się, że zdominuje skalniak. Zaczęło tam być za gęsto.