Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 14:38, 20 maj 2021

Mirka napisał(a)
Ela jak byś robiła porządki i wywalało np. Barwinka lub inne zadarniacze to ja chętnie przygarnę

Mirka mozesz wziąć cały barwinek
Mirka 16:07, 20 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Mirka mozesz wziąć cały barwinek

Haha a co ty go tak nie lubisz?
Alija 20:00, 20 maj 2021

Oj Dorotka nie można się nudzić zasow taki że ledwo chodze. Zaraz idę porządek z wrzosami zrobić. Wczoraj zrobiłam z hostami. Dzisiaj już dokończyłam skarpę pod szmaragdami kore wysypywalam już gotowa rabata.

EM przyjedzie to skosi bo trawa sięga kolan

Te hosty przeniesione w inne miejsce wczoraj do późna przesadzałam. Tam panoszy się bluszcz i hostom tam nie dobrze. Nie pokażę dopiero jak rabata będzie gotowa w sobotę.

Posadzę w to miejsce rododendrona. 2 szt mintam padły.

A mnie spodobał się ten powojnik, śliczny.
Bardzo ładne hosty, bardzo je lubię, ale coś mi się zdaje, że w tym roku będzie urodzaj ślimaków. U mnie jeszcze liście się nie rozwinęły , a już są małe dziurki.
Gosialuk 21:21, 20 maj 2021

Mokro i deszczowo, to ślimakom w graj. Pełno jest takich małych centymetr, półtora. Och jak ja ich nie cierpię.
U mnie hosty już napoczęte, języczka pomarańczowa całe liście w dziurach, na szczęście wszystkiego nie są w stanie zjeść.
Ładne hostowisko, korą wysypane to może tyle ślimaków tam nie będzie. A poza tym wydaje mi się, że najwięcej ślimaków nagusów jest u nas na podkarpaciu.
sylwia_slomc... 22:23, 20 maj 2021

Mirka mogę ci dać 2-3 wejdą w samochód to takie metrowki, ale szybko rosną.
Jesienią będziesz zadowolona pięknie się przebarwiają. Moje duże przywiezione z Wawy. Na osiedlu jest taki piękny klon i Tak sieje nasionami że pełno tych samosiejek. Znowu przywiozę, te dla ciebie rosną w doniczkach, więc nie ma pośpiechu. Memory też w donicy jeszcze mogę dać gracilimusa.2 szt.

Podzieliłam "Memory" na 4 czesci.

Zobacz jaki kolorek. Na pierwszej masz też Memory

U mnie memory ma bardziej żółte listki
ElzbietaFranka 23:44, 20 maj 2021

Alija napisał(a)

A mnie spodobał się ten powojnik, śliczny.
Bardzo ładne hosty, bardzo je lubię, ale coś mi się zdaje, że w tym roku będzie urodzaj ślimaków. U mnie jeszcze liście się nie rozwinęły , a już są małe dziurki.

U mnie zagryzione języczki. Na ślimaki jest podobno dobre wapno gaszonego i piwo w słoiku. U mnie znowu na liliach poskrzypka grasuje. Teraz jak byłam codziennie sprawdzałam i rozgniatałam, ale one szybkie i fruwają. Trzeba też pod liście patrzeć tam jaja składają.

Alija też mam jedna hoste która po dziubana przesadziłam w inne miejsce już w zeszłym roku liście miała pogryzione.
ElzbietaFranka 00:04, 21 maj 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

U mnie memory ma bardziej żółte listki

Sylwia mój rósł na ziemi kompostowej liście miał rzeczywiscie aż czarne wyrósł ponad 2,5 metra. Musiałam go opalikowac i wiazac. Już tam nie rośnie zaś zasłaniał wszystko, podzieliłam go na 4 czesci.
A jaki kolor miał jesienią.

Po lewej to ten że zdjęcia o ciemnych lisciach. Po prawej rośnie PW Kępie żwirowej tam jakieś ziemia nie nawoze traw miskantow.

Trawy w tym roku są kiepskie środki puste.
Będę musiała w przyszłą wiosnę korzenie wyciąć po bokach i posadzić na nowo.

Anusia 10:00, 21 maj 2021

Ela ale ogrom prac wykonalas. Moja rabatka w porownaniu z Twoja wyspa to mini, mini jakies. Trudno sie dziwic bo wszystko przez lata poroslo. Koncepcja tez sie zmienia i tak w kolko.
Pieknie ale dbaj tez o siebie kochana.
Kamcia 10:19, 21 maj 2021

Bo ta nasza Ela to taki wulkan energii.

Milka 10:45, 21 maj 2021

Elu, poczytałam, obejrzałam. Kibicuję nowej rabacie, rondo będzie boskie