Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

sylwia_slomc... 21:53, 12 lip 2018

Nowalijka napisał(a)
Moi drodzy mam dziwne zjawisko na liliach. Liście pozjadane do połowy na pozostałej części liści jest cos co przypomina grudkę błota a s środku jest ohydny robal. Nie zrobiłam zdjęć. Zrobię dzisiaj. Moze juz teraz ktoś mi pomoże. Czym to ujarzmić?

To larwy poskrzypki liliowej
https://www.google.com/search?q=poskrzypka+liliowa&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjjvZSVq5rcAhVHbFAKHVCgAPUQ_AUICygC&biw=1366&bih=654
Nowalijka 21:57, 12 lip 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

To larwy poskrzypki liliowej
https://www.google.com/search?q=poskrzypka+liliowa&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjjvZSVq5rcAhVHbFAKHVCgAPUQ_AUICygC&biw=1366&bih=654

Sylwia, to ohydztwo zżarło mi połowę lisci w liliach. No cóż na razie uspokoiły się . Ale nie wyglądało to najlepiej.
sylwia_slomc... 22:10, 12 lip 2018

Elu wracając do ławki
Źle będzie tam kosić, jest fajna trzeba by zrobić z niej atut w ogrodzie Może pod nią dać kamyczki i wokół pociągnąć rabatkę z liliowcami spod jabłonki? Zobacz tutaj i na kolejnej stronie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/8579-wojslawice-2018-07-08?page=4
są ławki na placykach żwirowych ładnie otulonych roślinnością. Łatwe by było do wykonania, a liliowce są świetne i szybko się rozrastają. Trzeba by tylko jabłoń zamknąć w środkowej części literki U a U to by była rabatka wokół placyku z ławeczką co Ty na to? Całość: rabata i placyk zamykałyby się w prostokącie, łatwo obkosić dookoła, a jaki efekt
Nowalijka 07:28, 17 lip 2018

Przemyślałam temat z "obudowaniem" ławeczki. Wczoraj zaczęłam działać. Dziś jade po kostkę i kilka płyt chodnikowych. Przód przed ławeczka obłożę kawałkami płyt i płaskimi kamieniami. Pod ławeczką cos niskiego posadzę(jeszcze nie wiem co). Wokół jabłonki zostaną liliowce, a co dalej to jeszcze nie wiem. Pewnie Was poproszę o pomoc
Nowalijka 07:31, 17 lip 2018

Trochę plonow

Nowalijka 07:36, 17 lip 2018

widoki z ławeczki

Nowalijka 07:45, 17 lip 2018

Roza kupiona jako annapurna. Chyba powinna być biała
weronika77 11:49, 17 lip 2018

Nowalijka napisał(a)
Bonica

Raz podpisane i wiadomo co mamy, i co inni chcą mieć.
Szybko połknęłaś bakcyla ogrodowego (poczytałam u Ciebie) i dobrze. Ludzie kochający naturę są inni, wrażliwi, rozumiejący i dobrzy. Zauważyłaś? Pozdrawiamy i lizaczki dla pieska od naszego Kajtka,
gosika67 11:53, 17 lip 2018

Witaj Elu, warzywnik imponujący, pozazdrościć. Ja mam tylko dynie ozdobne i kabaczki. Pozdrawiam.
Nowalijka 07:21, 20 lip 2018

gosika67 napisał(a)
Witaj Elu, warzywnik imponujący, pozazdrościć. Ja mam tylko dynie ozdobne i kabaczki. Pozdrawiam.

Dziękuję, to zasługa słoneczka. Takiego wysiewu kabaczków jeszcze nie miałam - to fakt. Ogórki słabo, male i pulchne jak kurze jajka. Czekam na pomidory. Owoce juz są. Zawitał do mnie pan kret. Zamierzam go wyeksmitować ale jeszcze nie wiem jak..