Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

zoja 12:41, 27 lip 2018

nowa rabatka kolejna normalnie nałóg

hmmm... magnolie chyba nie lubią konkurencji w korzeniach - sprawdź to

ja mam na tej rabacie z trawiasta ścieżką tak: od kostki żurawki, potem rozchodnik nn, irysy syberyjskie, hortensje i za nimi tuje. Pomiędzy hortensjami powtykam siewki jeżówek i może innych kwiatów letnich.

co znaczy: chcę jednolite rośliny??
takie same jak na innych rabatach, czy jeden gatunek?
Nowalijka 13:03, 27 lip 2018

zoja napisał(a)
nowa rabatka kolejna normalnie nałóg

hmmm... magnolie chyba nie lubią konkurencji w korzeniach - sprawdź to

ja mam na tej rabacie z trawiasta ścieżką tak: od kostki żurawki, potem rozchodnik nn, irysy syberyjskie, hortensje i za nimi tuje. Pomiędzy hortensjami powtykam siewki jeżówek i może innych kwiatów letnich.

co znaczy: chcę jednolite rośliny??
takie same jak na innych rabatach, czy jeden gatunek?

Zoju, nie chcę mieć zbyt dużo rodzajów, najlepiej pas irysow, pas nn, pas żurawek . Czciłabym żeby to była taka porządnicka rabata. Zoju gdzie kupowałaś swoje zurawki? Nigdzie nie mogę ich znaleźć. Ewentualnie zamienię na inną roślinę. Ale jaką?
zoja 13:11, 27 lip 2018

Nowalijka napisał(a)

Zoju, nie chcę mieć zbyt dużo rodzajów, najlepiej pas irysow, pas nn, pas żurawek . Czciłabym żeby to była taka porządnicka rabata. Zoju gdzie kupowałaś swoje zurawki? Nigdzie nie mogę ich znaleźć. Ewentualnie zamienię na inną roślinę. Ale jaką?

Elu, ja swoje dostałam w prezencie
ja lubię obwódki z żurawek i na inną bym nie zamieniała...
napisz ja sobie radzisz z rozmnażaniem żurawek? próbowałaś? i czy tą obwódkę chcesz mieć już na gotowo czy jesteś w stanie poczekać aż urosną?
gogo 13:13, 27 lip 2018

Witaj, byłam w Twoim ogródku, podziwiam niesamowite zmiany w stosunku do początków.
Ogrom włożonej pracy dał świetny efekt końcowy
Fajnie wykorzystane buty, a ja tyle starych wyrzuciłam
Super wyszła rabata z mostkiem i połączenie kamieni, kostki i obrzeży, na ławce z chęcią zasiądę
Podziwiam posiadaczy ROD, miałam taką na spółkę ze znajomymi, ale dojazd tramwajem i dwoma autobusami plus dojście od przystanku ok. pół kilometra z dwójką dzieci to była męczarnia i musiałam zrezygnować. Teraz do ogrodu mam tylko 14 schodków Pozdrawiam.
Nowalijka 13:58, 27 lip 2018

zoja napisał(a)

Elu, ja swoje dostałam w prezencie
ja lubię obwódki z żurawek i na inną bym nie zamieniała...
napisz ja sobie radzisz z rozmnażaniem żurawek? próbowałaś? i czy tą obwódkę chcesz mieć już na gotowo czy jesteś w stanie poczekać aż urosną?

Zoju z reguły większe żurawki wykopuję i dziele na możliwie wiele części. Wiadomo że chciałoby się mieć wszystko od razu ale działka nauczyła mnie cierpliwości. Najważniejsze że byla dostępna, i fajnie kupie od razu 13 sztuk tylko mniej a potem podzielę. Zastanawiałam się też czy nie poprzeplatać inną rośliną. Znalazłam tą żurawke na A ale mała sadzonka za 14 zl.
Nowalijka 14:04, 27 lip 2018

gogo napisał(a)
Witaj, byłam w Twoim ogródku, podziwiam niesamowite zmiany w stosunku do początków.
Ogrom włożonej pracy dał świetny efekt końcowy
Fajnie wykorzystane buty, a ja tyle starych wyrzuciłam
Super wyszła rabata z mostkiem i połączenie kamieni, kostki i obrzeży, na ławce z chęcią zasiądę
Podziwiam posiadaczy ROD, miałam taką na spółkę ze znajomymi, ale dojazd tramwajem i dwoma autobusami plus dojście od przystanku ok. pół kilometra z dwójką dzieci to była męczarnia i musiałam zrezygnować. Teraz do ogrodu mam tylko 14 schodków Pozdrawiam.

Grażynko witaj w moich skromnych progach, zazdroszczę Ci tych 14 schodków. Ja na szczęście na działkę ma 10 min z buta ale nie wiadomo jak długo będą istnieć te działki
Co do butów to tez wyrzucałam a potem syna musiałam prosić żeby kupił sobie nowe, bo akurat te wojskowe mi się podobają....
Co do samej działki to uwielbiam robić to co na niej robię. Daje mi to olbrzymią satysfakcję mimo wielu niepowodzeń ale po co mam Was ogrodowiczan - bratnie duszyczki
eVka 14:13, 27 lip 2018

Nowalijka napisał(a)

A ścieżkę wokół ławeczki uzupełniam namiętnie kamyczkami, które jeszcze namiętniej zbieram.....

Przepięknie wyszła Ci to utwardzenie z płyt i kamyczków, naprawdę, dzieło sztuki. Widać serce włożone w tą prace, brawo!
Nowalijka 15:06, 27 lip 2018

effka napisał(a)

Przepięknie wyszła Ci to utwardzenie z płyt i kamyczków, naprawdę, dzieło sztuki. Widać serce włożone w tą prace, brawo!

Dziękuję. Dużo jeszcze (drugie tyle) jeszcze zostało do zrobienia. Ze mnie taka cwaniara. Pokazałam co zrobiłam
Najgorzej idzie mi to zbieranie plyt.....
gogo 15:57, 27 lip 2018

A jak przynosisz zdobyczne kamienie na działkę? samochodem?

Nowalijka 21:18, 27 lip 2018

gogo napisał(a)
A jak przynosisz zdobyczne kamienie na działkę? samochodem?
Cięższe samochodem, lżejsze w siateczce. Jakoś trzeba sobie dawać radę