Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

Nowalijka 07:16, 19 maj 2017

dokończyłam przekopywanie rabaty wzdłuż części ogrodzenia, posadziłam tuje i został mi kawałek do zagospodarowania.

długość rabatu ok 4 metrów, szerokośc mniej imponująca (ok 70 cm). na obwódkę chciałam da bukszpany ale zastanawiam się czy na całe 4 m czy tylko np po 1,5 m z każdej strony a w środku coś innego (tylko co?) za bukszpanami dałabym dużo tulipanów ale one kwitną wiosną. Podpowiedzcie proszę co na tych niecałych 70 cm szerokości posadzić. Myślałam o różach i lawendzie? ale chyba będzie im za ciasno
agnieszka_m 07:37, 19 maj 2017

Plony rewelacja

A szczawik trzeba wykopywac bo przemarznie
Nowalijka 14:52, 19 maj 2017

agnieszka_m napisał(a)
Plony rewelacja

A szczawik trzeba wykopywac bo przemarznie

Tak myślałam ze sprzedawca wie co mowi (choć nie zawsze). Szkoda bo jest taki ładny. Agnieszka masz lub miałaś go u siebie?
Anda 19:45, 20 maj 2017

Elu, a na tej rabacie ile słońca masz? Od której do której godziny? Czy te tuje jak podrosną to będą ocieniać to miejsce?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Nowalijka 20:57, 20 maj 2017

To jest strona polnocno wschodnia. Jest to chyba tez najbardzej nasłonecznione miejsce na działce. Tuje pewnie zacienią ale to szmat czasu.
Anda 22:18, 20 maj 2017

To masz tam raczej półcień Co do róż to nie za wysokie, czyli tak między 50 cm a 1m, bardzo ładnie pachnące i należące do zdrowszych róż to np. Chandos Beauty, Jennifer Rose (Claire Marshall), Big Purple. Jeśli na zapachu Ci nie zależy to może Leonardo da Vinci, bardzo zdrowy, może troszkę urosnąć Dość niska i bardzo zdrowa jest Garden of Roses. Bonica jest również stosunkowo niska, Pomponella zdrowa, ładna, ale czasem może się rozrosnąć.
Uwielbiam róże historyczne i austinki, ale one są dość duże. Tam może być dla nich trochę mało miejsca
Nie sadzilabym tam lawendy, może być za ciasno. Dodałabym pomiędzy róże niskie szałwie Deep Blue lub Deep Rose, ewentualnie Gaurę I co powiesz na te propozycje?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Nowalijka 09:33, 21 maj 2017

Ewcia dziekuje. Plan bardzo mi się podoba. Wprowadzam w życie. Moje pytanie. Ile szałwi na ten ok 4 m kawałek zamówić. Znalazłam takie w 0,5 l doniczkach? (5-6?). Roze tez ogarniam. Wystarczą 4 roze? Chciałabym tez jesienią nasadzic ta pasek tulipanów. Ewa myślisz ze powinnam tulipany wsadzić przed tujami czy między rozami a szalwiami?
Anda 10:35, 21 maj 2017

Na 4 m wystarcza 4 roze i 5 szalwii Tulipany moga byc i tu, i tu jesli wysoka odmiana. Roze bedziesz wiosna przycinac, wiec tulipany moga wystawac zza nich. Mozesz je tez posadzic miedzy roze i szalwie. Tylko wtedy nie wiem, czy szalwie dobrze przykryja te zolknace liscie tulipanow. O czosnkach nie zapomnij
gosika67 12:41, 21 maj 2017

Ela słuchaj się Ewy, bo jej pomysł też mi się bardzo podoba.Jak będą róże, szałwie, tulipany, czosnki to cały czas będziesz miała kolorowo.
Nowalijka 17:54, 21 maj 2017

gosika67 napisał(a)
Ela słuchaj się Ewy, bo jej pomysł też mi się bardzo podoba.Jak będą róże, szałwie, tulipany, czosnki to cały czas będziesz miała kolorowo.

W końcu Ewa to różana wyrocznia.
Ewa, kupiłam dziś różę "kimono". Co o tym myślisz?