Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród bacowej

Ogród bacowej

bacowa 09:08, 10 sie 2017

Iwonka, ja w tym sezonie prawie nic nie kupiłam z roślin, chyba nawet nie byłam w ogrodniczym w tym sezonie.

Jeżówki takie se, d...nie urywa. Ja lubie te białe, zwykłe i te są dla mnie naj, naj.

Targi , jakoś tak na początku września.
Gruszka_na_w... 09:14, 10 sie 2017

Wczoraj przeczytałam u Pszczółki o tym, że musi odświeżyć swoją bylinówkę i zajmie jej to dwa dni. I tak co trzy lata. I szukam takich wypowiedzi jak ta Twoja cytowana przez Iwonkę, bo pomagają mi zrozumieć, że utrzymanie całorocznej atrakcyjności ogrodu bylinowego to mordercza praca. I ja już chyba nie mam na nią sił i ostatecznie zdecyduję się na częściową "nudę" nasadzeniową.
Śmiałek jest fajny na początku sezonu ze względu na bardzo wczesny start. Potem to już taka typowo polska trawa. Od połowy lipca na słonecznych stanowiskach powoli zamiera. Może cięcie w lipcu by pomogło?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Iwk4 09:19, 10 sie 2017

Chciałam 4 niższe białe.
Te zwykle też bardzo lubię. Mam ich za mało.
Ewcia, byłaś w tym wątku?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7741-moj-azyl-na-wichrowym-wzgorzu?page=11
Właśnie czytam. Fajny klimat.
I ciekawa opowieść.
U mnie pada i burza.
Wczoraj nie wytrzymałam i podzieliłam rozłazącego się rozchodnika. Dziś deszcz mi pomaga.
bacowa 09:36, 10 sie 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wczoraj przeczytałam u Pszczółki o tym, że musi odświeżyć swoją bylinówkę i zajmie jej to dwa dni. I tak co trzy lata. I szukam takich wypowiedzi jak ta Twoja cytowana przez Iwonkę, bo pomagają mi zrozumieć, że utrzymanie całorocznej atrakcyjności ogrodu bylinowego to mordercza praca. I ja już chyba nie mam na nią sił i ostatecznie zdecyduję się na częściową "nudę" nasadzeniową.
Śmiałek jest fajny na początku sezonu ze względu na bardzo wczesny start. Potem to już taka typowo polska trawa. Od połowy lipca na słonecznych stanowiskach powoli zamiera. Może cięcie w lipcu by pomogło?

Dlatego, taką rabatę stricte bylinową, kwitnącą, mam tylko jedną. Kocham ją za zmienność w ciągu sezonu i nie zamieniła bym jej na nic innego.Powtarzając mantrę miałam na myśli ciasnotę na rabacie i to taką że nie ma gdzie nogi postawić, dosłownie.
bacowa 09:51, 10 sie 2017

Iwk4 napisał(a)
Chciałam 4 niższe białe.
Te zwykle też bardzo lubię. Mam ich za mało.
Ewcia, byłaś w tym wątku?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7741-moj-azyl-na-wichrowym-wzgorzu?page=11
Właśnie czytam. Fajny klimat.
I ciekawa opowieść.
U mnie pada i burza.
Wczoraj nie wytrzymałam i podzieliłam rozłazącego się rozchodnika. Dziś deszcz mi

pomaga.

Iwonka , nie mam czasu na inne wątki, ale chętnie zerknę chociaż na zdjęcia.

U nas też pada, wczoraj zbierałam plony z warzywnika, buraczki przerywałam ( po raz kolejny). Mała skrzyneczka buraczków poszła do słoiczków.
Cebula zebrana, suszy się Bobu zebrałam wiaderko 5-litrowe (szok)!!!.
Zioła zebrane, po raz kolejny. Ogórki też zebrane i kiszą się

Ogród ogarnięty , koszenie trawnika zlecę córce, a ja dziś się pakuje i jutro raniutko wyjeżdzam .

bacowa 10:46, 10 sie 2017

Doczytałam że bób można mrozić... , super bo nie miałam pomysłu co zrobić z taką ilością.
Iwk4 10:48, 10 sie 2017

Jak robiłaś buraczki? W całości?
bacowa 10:50, 10 sie 2017

Ćwikłę z odrobiną chrzanu.
Jesienią zrobię jeszcze buraczki z jabłkiem.
Zana 11:18, 10 sie 2017

W sprawie śmiałka miałam Ci już wczoraj napisać jak sobie w pracy cichutko Twoje migawki oglądałam. Więc u mnie śmiałek wygląda aktualnie jak kupa słomy. Zdjęcie, które u mnie przytoczyłaś to jest chyba z czerwca, wtedy wyglądał jako tako. W sumie miałam trzy sztuki, dwie wywaliłam już w czerwcu bo już wtedy wyglądały obrzydliwie, podejrzewałam że to z powodu piachu na którym rosły. Tę jedną kępę najlepiej się prezentującą przesadziłam. Rośnie w półcieniu, już w dobrej ziemi, a mimo to wygląda fatalnie. Johanka swoje śmiałki ścięła i zaczynają jej ładnie odbijać. Może to jest na nie metoda?
UrsaMaior 11:57, 10 sie 2017

Ja swoje też wywaliłam, tyle jest lepszych traw. Poza tym dzień dobry, bo dotąd podglądałam po cichaczu