Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 15:13, 27 lip 2018

paulina_ns napisał(a)
Daria jak duża jest Twoja działka? Na zdjęciach wygląda na ogromną! Ja poszłam na łatwiznę, mam 21 ar, z tego 10 użytkuje i zagrodziłam, druga część póki co stoi pusta, ale coś już mąż wspominał o sadzie, przeniesieniu części owocowo-warzywnej za ogrodzenie, dla mnie fajnie, będzie nowe miejsce na rabatki

36a
10a przedogródek.
Trochę boki i tył ze skalniakiem.
Później w dół to taki nieuzytek, drzewka owocowe, ale tam się posuwam z rabatami właśnie.
Następnie warzywnik 100m2 obok miejsce zadrzewione.
Łąka.

Dobry miał pomysł Twój M, tak zróbcie.
Ja też się rozpycham z rabatami na teren nieużytkowy.

SlonecznyOgrod 15:19, 27 lip 2018

gosika67 napisał(a)
Tytan pracy z Ciebie.Mi kończy się urlop i już nic mi się nie chce,a do tego jeszcze ten ukrop i żar z nieba. Hortensjowa aleja imponująca.

Teraz już po trochu robię, wiosną gnałam, a teraz spokojnie
Hortensjowa jeszcze się rozrośnie przez najbliższy miesiąc.

Odpoczęłas trochę na urlopie?
ElzbietaFranka 15:34, 27 lip 2018

Czym bardziej w głąb twojego watku tym piękniej. Piekny ten szpaler z hortkami to limki? Co ile je sadzilas bo tez. Mam zamiar taki zrobic co prawda krótszy na 10 m do obsadzenia.
Mysle tez posadzic cos ozywczego na rabacie podniesieniu gdzie sa tuje i tawuly ale rozwazam roze okrywowe Alberich czy hortensje i mam zagwostke.

Bardzo ladnie Daria. Moje sadzone w zesym roku to wanilia forest.
Bardzo ladna u mnie tez polar bear piekna sztywna hortensja.
Biel piekna jest na tle zieleni.

Jeszcze lilii nie pochwalilam zatrzesienie jest ich u ciebie jak ty wytrzymujesz z takim zapachem. Mnie to glowa boli od lilii i ich nie mam ale sa ladne. Moze sie przelamie i tez nasadze gdzies dalej.

Jeszcze zwir wcale nie jest taki zly moglas cos wlozyc np kartony nke bedzie trawa wrastac. W tym zakatku tez dobrze.

Doczytalam, ze. Masz. Agro no i dobrze.
SlonecznyOgrod 22:30, 27 lip 2018

Ela, dzięki. Ogród dojrzewa po trochu, rozrasta się i nagle coś widać.
A jak ktoś przyjdzie to słyszę stale, że np. tego drzewa przecież tu nie było, takie duże ? A to było tylko tak podskoczyło i nagle widac

Limki sadziłam w sporych odległościach, trochę ponad metr, żeby mogły się wykazać a nie dusić, ale to za sprawą dziewczyn z O. w sumie to Toszka mi wszystkie odległości planowała.
Rób co Ci w duszy gra, żeby Tobie się podobało.

Lilie już się wypachniały, najlepiej jak ciocia do mnie przyszła na obchód i alergia przy liliach zaatakowała ją trzeba było stamtąd wiać
Posadź lilie trochę dalej od domu, posadź gdzieś koło sąsiadów czy drogi- niech sie upajają

Agro- chwalę chwalę i chwalić będę
eVka 21:29, 28 lip 2018

Widzisz, ja jednak dzisiaj usunęłam grys. Wygląda pięknie, taki jasny, fajnue kontrastuje z zielenią ale utrudnia uprawę gleby i widać na nim wszystko, w sensie ścinki, chwasty etc. Agro nie mam i nie chcę mieć ale każdy robi po swojemu ☺ buziaki!
SlonecznyOgrod 13:33, 30 lip 2018

Aniaaa napisał(a)
Daria podziwiam Cię Tytan ogrodowy to mało powiedziane ale efekty widać i to ogromne efekty.
Ogród robi się bardzo spójny,przemyślane masz wszystko co do ostatniego centymetra na powstałych rabatach.
No i przede wszystkim jesteś konsekwentna.To co planujesz to tak robisz.
No i masz złote rączęta,pięknie rozmnażasz rośliny co widać na rabatach.
Nie ma u Ciebie przypadkowego kupowania roślin.Jest to u mnie,tego nie mogę się wyzbyć albo i nie chcę
Jadę po konkretną roślinę (takie plany) a wracam dodatkowo z takimi co to tak ładnie uśmiechały się do mnie i same wskoczyły do koszyka

Dziękuję za miłe słowa. Mam chęci do zrobienia czegoś i po prostu robię, nie męczy mnie to, robię z przyjemnością. Zawsze na wiosnę najwięcej pracy, potem latem już się tak nie sadzi , bo to też nie pora.
Rośliny rozmnażam jak każdy, dzielę jak jest co. Ale żeby jakoś tak najwięcej, to chyba nie, nie umiem ukorzenić patyczków hortensji czy lawendy też nie mogę jakos rozmnozyć. Nie wszystko wychodzi.
SlonecznyOgrod 13:35, 30 lip 2018

Aniaaa napisał(a)

Kawał ziemi
Twój przedogródek większy jak cała moja działka.
Masz co robić

Po woli rozpycham się z ogarnianiem terenu
Monia81 13:37, 30 lip 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)

Rośliny rozmnażam jak każdy, dzielę jak jest co. Ale żeby jakoś tak najwięcej, to chyba nie, nie umiem ukorzenić patyczków hortensji czy lawendy też nie mogę jakos rozmnozyć. Nie wszystko wychodzi.

Też tak mamz patyczkami hortek w tym roku mi nie wyszło, porażka totalna, ale będę próbować a lawenda sama mi się rozsiała po zimie, chociaż dużą część wyplewiłam, tak to jest jak za szybko zaczyna się plewić, ucierpiały na tym właśnie lawendy i jeżówki, za późno było jak się kapłam, że to one... pozdrawiam
SlonecznyOgrod 13:50, 30 lip 2018

effka napisał(a)
Widzisz, ja jednak dzisiaj usunęłam grys. Wygląda pięknie, taki jasny, fajnue kontrastuje z zielenią ale utrudnia uprawę gleby i widać na nim wszystko, w sensie ścinki, chwasty etc. Agro nie mam i nie chcę mieć ale każdy robi po swojemu ☺ buziaki!

Do iglaków, lawendy idealny żwirek.
Na gołą ziemię nie wyobrażam sobie.
SlonecznyOgrod 13:55, 30 lip 2018

Monia81 napisał(a)

Też tak mamz patyczkami hortek w tym roku mi nie wyszło, porażka totalna, ale będę próbować a lawenda sama mi się rozsiała po zimie, chociaż dużą część wyplewiłam, tak to jest jak za szybko zaczyna się plewić, ucierpiały na tym właśnie lawendy i jeżówki, za późno było jak się kapłam, że to one... pozdrawiam

A mi się nigdy nie rozsiała sama, to i tak miałas szczęście.

za łapczywie poszłaś w te rabaty