Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

Alija 18:50, 18 sty 2022

Darcia, wspaniałe podsumowanie. Rośliny niesamowicie się rozrosły, a to tylko 5 lat. Pięknie w każdym zakątku, Twoje hortensje fantastyczne, w głowie się nie mieści, że mogą być takie okazałe. Oczko odkąd do Ciebie zaglądam zawsze było moim ulubionym miejscem, może przez to, że ja taka "wodolubna" jestem. Na dodatek ci skrzydlaci goście, tak pięknie uchwyceni w Twoim obiektywie, super. Podziwiam całość.
SlonecznyOgrod 19:00, 18 sty 2022

Jeślibym miała podsumować ogrodowo 2021r to na pewno hostowisko, które powstało pod kaliną (miejsce przy chodniku koło tarasu, koło pergoli z różą) rosliny jeszcze malutkie, ale wymieniłam całą ziemię.

Różanka wzdłuż chodniczka, to 5 nowych róż (4zakupione lokalnie i 1 z internetu)
2xPirouette, Abraham Darby, Chippendale, Alchymist
Przyjęły się ładnie.

SlonecznyOgrod 19:09, 18 sty 2022

Rabata koło tarasu też z 2021 roku posadziłam derenia Variegata i mnóstwo innych roślin, które zostały pożarte przez dalie te i inne

ale pysznogłówki pięknie tam kwitły

i tytoń też

Derenia nie widać było wcale
SlonecznyOgrod 19:21, 18 sty 2022

Jeśli rok 2021 to jeszcze ogrodowo techniczne sprawy
1.Kompostownik moje marzenie, mega na 4 komory
wymiary całości 6m x 2m x 1m

SlonecznyOgrod 19:28, 18 sty 2022

2. Odnowiony płot tarasowy
Tu myślałam, że polegnę, nie było mi do śmiechu
Używałam wiertarki i szczotek drucianych oraz nylonowych, drapałam to z 1,5 tygodnia, myślałam, że mi ręce powyrywa.
Jeden cały dzień roboty to jedna strona przęsła, płot ma frezy więc trzeba było każdy rowek dokładnie wydrapać, no i jeszcze pergolę zrobiłam tak samo.

SlonecznyOgrod 19:38, 18 sty 2022

W trakcie (czyli po zeszlifowaniu wszystkich warstw, a przed malowaniem) efekt wyglądał tak haha
wszyscy mówili zostaw, zostaw jest ładnie , pasuje.
Zobaczcie jak się wszystko zgrało aż się zlało, te wszystkie prążki takie same, czy to krzesła czy donice, czy płot...

Pomalowane 2x. Gotowe!
...teraz lepiej

12 letnie drewno malowane impregnatem wiele razy, zzieleniałe- teraz wygląda jak nowe. Można? Można!
SlonecznyOgrod 19:44, 18 sty 2022

Koniec. To już wszystko z podsumowań i z 5 lat wkręcenia się na maxa w ogrodnictwo, i z prac zeszłego sezonu.
Myślę, że to ułatwi rozeznanie w moim ogrodzie, mojej ogrodowej historii szczególnie osobom , które są nowe i nie śledziły moich poczynań na bieżąco.
Może kogoś zmotywuję do zakładania rabat od podstaw, bo grunt to podłoże, czyli grunt to grunt na piasku też można
SlonecznyOgrod 19:52, 18 sty 2022

Monia81 napisał(a)
Daria, ależ to zleciało prawda?, 5 lat niby niewiele, a jednak... przepiękne zmiany, ogród zmienił oblicze, cudne ci te rabaty powychodziły, a miejscówka przy oczku rewelacyjna i ile pożytku dla naszych braci mniejszych pięknie

5 lat to jednak szmat czasu, kawał historii.
Ci co teraz zaczynają z ogrodem nie mogą się doczekać 2-3 lat żeby było coś widać na rabatach, a 5 lat... kiedy to będzie, kiedy ja będę miała takie duże rośliny- i ja tak kiedyś myślałam.
Monia dziękuję i vice-versa razem w tym samym czasie robiłyśmy i Ty masz już zrobiony ogród, a w nim mnóstwo zapełnionych rabat ♥
SlonecznyOgrod 19:55, 18 sty 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Darcia piękny ogród stworzyłaś w ciągu tych 5 lat
Wszystko się cudnie rozrosło
Oczko i korzystające z niego ptaszorki cudowne...
Rabata różowa i kolejny szpaler hortek, śliczne

Wiolka dziękuję, ty też nie próżnowałaś w tym czasie
Trochę pracy to kosztowało, ale i przyjemności, jestem zadowolona
SlonecznyOgrod 19:57, 18 sty 2022

Anda napisał(a)
Masz fantastyczny ogród. Wiele pięknych zakątków. Bardzo mi się podoba, zwłaszcza tylna część. Sadzawka daje życie ogrodowi, masz rację. Cudne zdjęcia ptakom zrobiłaś

Dziękuję, ja też się skłaniam do tylnej części jednak bliżej natury i ta swoboda to mój faworyt