Widzę, że propozycji masz już dużo, m.in. amanogawa, ma fajny kolumnowy pokrój, więc nie rozrośnie się ma boki, a idzie wąsko w górę i pięknie kwitnie.
Wilga robi wrażenie! Zazdroszczę takich ogrodowych gości
Jeżeli chodzi o krzewy to bezproblemowe na moich piaskach( przy sadzeniu dostały trochę lepszej ziemi )są żylistki, mam biały i różowy.
Ładne są rajskie jabłonie, ozdobne wiśnie i śliwy
A jak duże mają urosnąć?
Z krzewów to np. Żylistki, pecherznice, kaliny, kolkwicje, perukowce (można prowadzić na drzewko), derenie (skrętolistne są też ładne, a nie są tak drogie jak te kwitnące).
A drzewa…wybór też byłby dość duży. Z kolumnowych : dąb green pillar, wiąz wredei (ten już masz ), amanogawa, buki, jarząb kolumnowy (zapomniałam nazwy, coś z „autumn”), klon crimson sentry
Z koroną : klony czerwone typu brandywine, strzepiastokory, klon ginnala, Princeton Gold, Ambrowiec, tulipanowiec, głóg pauls Scarlett (nie polecany, u mnie na razie zdrowy), jabłonki rajskie
Może napisz, do jakiej wysokość ma być krzew, drzewo, jaki pokrój, to coś jeszcze mi wpadnie do głowy (jestem właśnie na etapie oglądania oferty drzew i krzewów).
Ptaki masz cudne
Napisz jakie drzewa chcesz tz czy tylko zielone, czy kwitnace, owocowe... Bedzie latwiej doradzic
Pokaz moze gdzie je planujesz...
ja ze swojej strony juz w ciemno moge podpowiedziec: napewno amanogawy, wisnie japonskie Taoflora, kanzan, jablonki ozdobne. Mam je w ogrodzie i z czystym sumieniem moge Ci je polecic.
No właśnie oprócz dereni, marzy mi się kalina Kilimandżaro ♥ jest cudowna ♥
Oczary też mi się podobają, reszty oprócz jaśminowców nie znam za bardzo, muszę wpisać w wyszukiwarkę
Drzewa - o tak klony , grujeczniki, buczki a nawet ambrowce ostatnio bardzo modne.
Jaka ja niemądra, miałam jakieś obawy przed dużymi drzewami
A kiedyś za łąką były bagna i ptaków było jeszcze więcej, żaby kumkały, a teraz żaby to z 10 lat na oczy tu nie widziałam, taka susza. Ptaki dawały głos jakby ktoś dmuchał w butelkę a to okazało się że ptak -bąk.
Żylistka w ogóle nie znam, dziś wieczorem będę studiować
Rajską jabłoń widziałam latem w szkółce mmmm do dziś ją widzę i wzdycham, ale duża była i do obecnej osobówki by nie weszła.
Dzięki
Kalinę zwykłą mam, perukowce już rosną, żylistka i kolkwicję muszę przestudiować
A Ty masz ambrowca albo grujecznika ? Bo te by mi się podobały, no i jeszcze graby tak 3 obok siebie są ładne, tzn. mi się tak podoba
Dzięki za pomoc
O drzewach myślałam o takich normalnie ładnych zielonych
Dzięki za opinię
Wstawię potem zdjęcie, ale generalnie to w paru różnych miejscach bym je powciskała