Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

Alija 17:39, 13 lut 2022

Widzę, że propozycji masz już dużo, m.in. amanogawa, ma fajny kolumnowy pokrój, więc nie rozrośnie się ma boki, a idzie wąsko w górę i pięknie kwitnie.
anpi 00:37, 15 lut 2022

Wilga robi wrażenie! Zazdroszczę takich ogrodowych gości
Jeżeli chodzi o krzewy to bezproblemowe na moich piaskach( przy sadzeniu dostały trochę lepszej ziemi )są żylistki, mam biały i różowy.
Ładne są rajskie jabłonie, ozdobne wiśnie i śliwy
Agatorek 12:38, 15 lut 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)
Dziewczyny, nieśmiało na ten rok planuję kupić jakieś krzewy i drzewa, bo zauważyłam, że gdzieniegdzie by dopełniły rabaty.

Myślałam o dereniach , co jeszcze ? Nie wiem, nie znam się na krzewach, raczej szłam w kwiaty typu byliny i hortensje.

Przysłali mi ofertę ze szkółki z której kiedyś coś kupowałam, ale ceny niesamowite, poszło wszystko w górę ale nie wiem o ile set % malutkie derenie 40-60 cm po kilka stów.

Co byście mi poleciły, jakie są fajne krzewy i drzewa?

A jak duże mają urosnąć?
Z krzewów to np. Żylistki, pecherznice, kaliny, kolkwicje, perukowce (można prowadzić na drzewko), derenie (skrętolistne są też ładne, a nie są tak drogie jak te kwitnące).

A drzewa…wybór też byłby dość duży. Z kolumnowych : dąb green pillar, wiąz wredei (ten już masz ), amanogawa, buki, jarząb kolumnowy (zapomniałam nazwy, coś z „autumn”), klon crimson sentry

Z koroną : klony czerwone typu brandywine, strzepiastokory, klon ginnala, Princeton Gold, Ambrowiec, tulipanowiec, głóg pauls Scarlett (nie polecany, u mnie na razie zdrowy), jabłonki rajskie

Może napisz, do jakiej wysokość ma być krzew, drzewo, jaki pokrój, to coś jeszcze mi wpadnie do głowy (jestem właśnie na etapie oglądania oferty drzew i krzewów).
Kasiek 23:20, 20 lut 2022

Ptaki masz cudne
Napisz jakie drzewa chcesz tz czy tylko zielone, czy kwitnace, owocowe... Bedzie latwiej doradzic
Pokaz moze gdzie je planujesz...
ja ze swojej strony juz w ciemno moge podpowiedziec: napewno amanogawy, wisnie japonskie Taoflora, kanzan, jablonki ozdobne. Mam je w ogrodzie i z czystym sumieniem moge Ci je polecic.
SlonecznyOgrod 16:55, 22 lut 2022

Monia81 napisał(a)
Czuć wiosnę po śpiewach ptaków, z dnia na dzień coraz głośniej uwielbiam to Darcia ja polubiłam oprócz dereni bo to dla mnie number one, pęcherznice, czarne bzy, budleje, klony, buki, wiśnie typu amonagawy to u mnie się sprawdza

Dziękuje za przedstawienie swoich faworytów

Z krzewów derenie bym chciała, te kwitnące więc na pewno ♥
Z drzew klony uwielbiam, buków za bardzo nie znam, muszę się im przyjrzeć.
SlonecznyOgrod 16:59, 22 lut 2022

Magleska napisał(a)
Darcia a kaliny i oczary na wiosnę ? albo jeszcze fajne są fortegille , wawrzynek ,głogownik,pierisy .....dużo jest pięknych krzewów .....a jeszcze jaśminowiec ....
drzewa : Grujeczniki ,klony to wiadomo ....a jakie duże je chcesz ? może buczki jakieś ?

No właśnie oprócz dereni, marzy mi się kalina Kilimandżaro ♥ jest cudowna ♥
Oczary też mi się podobają, reszty oprócz jaśminowców nie znam za bardzo, muszę wpisać w wyszukiwarkę
Drzewa - o tak klony , grujeczniki, buczki a nawet ambrowce ostatnio bardzo modne.
Jaka ja niemądra, miałam jakieś obawy przed dużymi drzewami

Dziękuję Madziu
SlonecznyOgrod 17:01, 22 lut 2022

Alija napisał(a)
Widzę, że propozycji masz już dużo, m.in. amanogawa, ma fajny kolumnowy pokrój, więc nie rozrośnie się ma boki, a idzie wąsko w górę i pięknie kwitnie.

Amanogawę znam , do zastanowienia... dziękuję za głos Ala
SlonecznyOgrod 17:05, 22 lut 2022

anpi napisał(a)
Wilga robi wrażenie! Zazdroszczę takich ogrodowych gości
Jeżeli chodzi o krzewy to bezproblemowe na moich piaskach( przy sadzeniu dostały trochę lepszej ziemi )są żylistki, mam biały i różowy.
Ładne są rajskie jabłonie, ozdobne wiśnie i śliwy

A kiedyś za łąką były bagna i ptaków było jeszcze więcej, żaby kumkały, a teraz żaby to z 10 lat na oczy tu nie widziałam, taka susza. Ptaki dawały głos jakby ktoś dmuchał w butelkę a to okazało się że ptak -bąk.
Żylistka w ogóle nie znam, dziś wieczorem będę studiować
Rajską jabłoń widziałam latem w szkółce mmmm do dziś ją widzę i wzdycham, ale duża była i do obecnej osobówki by nie weszła.
Dzięki
SlonecznyOgrod 17:09, 22 lut 2022

Agatorek napisał(a)

A jak duże mają urosnąć?
Z krzewów to np. Żylistki, pecherznice, kaliny, kolkwicje, perukowce (można prowadzić na drzewko), derenie (skrętolistne są też ładne, a nie są tak drogie jak te kwitnące).

A drzewa…wybór też byłby dość duży. Z kolumnowych : dąb green pillar, wiąz wredei (ten już masz ), amanogawa, buki, jarząb kolumnowy (zapomniałam nazwy, coś z „autumn”), klon crimson sentry

Z koroną : klony czerwone typu brandywine, strzepiastokory, klon ginnala, Princeton Gold, Ambrowiec, tulipanowiec, głóg pauls Scarlett (nie polecany, u mnie na razie zdrowy), jabłonki rajskie

Może napisz, do jakiej wysokość ma być krzew, drzewo, jaki pokrój, to coś jeszcze mi wpadnie do głowy (jestem właśnie na etapie oglądania oferty drzew i krzewów).

Kalinę zwykłą mam, perukowce już rosną, żylistka i kolkwicję muszę przestudiować
A Ty masz ambrowca albo grujecznika ? Bo te by mi się podobały, no i jeszcze graby tak 3 obok siebie są ładne, tzn. mi się tak podoba
Dzięki za pomoc
SlonecznyOgrod 17:12, 22 lut 2022

Kasiek napisał(a)
Ptaki masz cudne
Napisz jakie drzewa chcesz tz czy tylko zielone, czy kwitnace, owocowe... Bedzie latwiej doradzic
Pokaz moze gdzie je planujesz...
ja ze swojej strony juz w ciemno moge podpowiedziec: napewno amanogawy, wisnie japonskie Taoflora, kanzan, jablonki ozdobne. Mam je w ogrodzie i z czystym sumieniem moge Ci je polecic.

O drzewach myślałam o takich normalnie ładnych zielonych
Dzięki za opinię
Wstawię potem zdjęcie, ale generalnie to w paru różnych miejscach bym je powciskała