Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 21:26, 07 kwi 2022

Agatorek napisał(a)
I pod tego oczara wybrałaś trzy taczki piasku?
Nie będę pytać, ile będziesz kopać pod grujecznika (ale ładny!)

Haha pod grujecznika też 3 taczki wybrałam dobrze, że w takiej lekkiej ziemi dobrze się kopie
SlonecznyOgrod 12:43, 08 kwi 2022

anpi napisał(a)
Dario, wiosna u Ciebie "pełną gębą"! Żółte słoneczka żonkili i wesołe buziaki bratków rozweselają ogród U mnie pogoda i ostatnie życiowe ograniczenia czasowe nie pozwalają mi skończyć prac w ogrodzie, już mnie skręca by trochę podziałać...Dobrze, że choć deszcz i śnieg podlał ogród Zaczyna się bardziej zielenić.
Teraz faktycznie trudniej rozpoznać w jakim rejonie jak zaawansowana wiosna, odkąd admin wykasował, kto skąd? Nie wszystkich pamiętam. Ja u siebie wpisałam województwo w zielonym podpisie, może ktoś jeszcze pójdzie za przykładem?

A faktycznie... nie widać kto skąd. Ja to stale się pytam jaki rejon Polski bo połapać się nie mogę.
Życzę Ci więcej czasu na czynny odpoczynek w ogrodzie
SlonecznyOgrod 12:47, 08 kwi 2022

mirkaka napisał(a)

Z Gdańska

E no to jak? Przecież tam zasypało już w nocy z 29 na 30 marca. Mój kuzyn nie pracował bo śnieg im w Gdańsku przeszkodził, a facet (przedstawiciel handl.) do nas jechał z Gdyni i mówił, że jak wyjeżdżał o 6 rano to musiał odśnieżać auto.
SlonecznyOgrod 12:49, 08 kwi 2022

Kasiek napisał(a)
No masz...Ja wybieram gline z ogrodu...A ktos ja sobie przywozi...
To zart, chociaz prawda jest, ze swoja gline poprawiam.
Zakupy zacne

Jedni przywożą glinę inni piasek
Ani jedno ani drugie nie jest dobre.
SlonecznyOgrod 12:50, 08 kwi 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Super zakupy

Znów powody do radości
SlonecznyOgrod 12:54, 08 kwi 2022

Milka napisał(a)

O rany, ale hałda. Jak dla mnie, glina to ciężki materiał. Wykopuję bukszpany, które były kopane z gliną i za cholerę nie mogę je wykopać. Z mojej ziemi łatwo coś mi wykopać. Ale wiem, że glina trzyma wilgoć i jest żyzna.
Nowe drzewa super.
Widziałam pąk magnolii, czekamy, bo wiosna w takim samym stadium u nas. A deszcz mnie tak samo cieszył, jak ciebie

Sama glina nie jest dobra, wszyscy narzekają, a kopanie w glinie jest bardzo ciężkie.

Z drzewek się cieszę bardzo kiedyś myślałam, że lokalnie to ja nic gatunkowego nie dostanę
Tak, na magnolie czekamy, moja widzę, że dosyć jasne ma te pąki... a deszczyk już bardzo był potrzebny.
SlonecznyOgrod 12:57, 08 kwi 2022

anuska2507 napisał(a)
Hej! Piękną masz wiosnę
Podziwiam za hart ducha i niesamowity porządek w ogrodzie!
Widzę konkretne zakupy - będę zaglądać, bo jestem ciekawa, co gdzie posadzisz
Podzielam Twoje obawy przed zakupem drzew - nie dość, że duży koszt, to potem nie tak łatwo zmienić decyzję. Ale za to jaka radość i satysfakcja, gdy już się kupi i posadzi.

Poproszę o trochę cierpliwości bo sadzenie u mnie to proces, chcę dobrze to zrobić
Już miejsca się szukają i coś się klaruje
Cieszę się, że mnie rozumiesz i te obawy
SlonecznyOgrod 13:02, 08 kwi 2022

DariaB napisał(a)
Fajne zakupy, lubię drzewka muszę się chyba opanować bo mam już ich trochę W życiu nie widziałam kopciuszka, bardzo lubię obserwować ptaki, u mnie widziałam tylko sikorki,rudziki i sójki. Wróble i kosy to na porządku dziennym U sąsiada w zeszłym roku mieszkał gołąb grzywacz Miodunka mnie zauroczyła, bardzo wdzięczna roślinka. I zapas gliny zacny! Mój mąż do tej pory psioczy na glinę, którą nam nawieźli na etapie budowy, ale teraz stwierdzam, że to wcale nie był taki najgorszy krok.

Słuchaj ja jak się rozpędzę z tymi zakupami, drzewkami to też nie wiem kiedy się opanuję

Fajnie, że też lubisz obserwować ptaki, ja nieraz pokazuję je tu, sporo ich mieszka w moim ogrodzie

Glina to trudna gleba ale pomieszana z piaskiem nie jest taka zła, no ale samej gliny też bym nie chciała
sarenka 07:18, 09 kwi 2022

SlonecznyOgrod napisał(a)
Kolejne ogrodowe zakupy
Tak jak zaplanowałam drzewa i krzewy

Grujecznik a pendule mam i ja
Przebiśniegów to tak pozytywnie Ci zazdroszczę
SlonecznyOgrod 11:42, 10 kwi 2022

sarenka napisał(a)

Grujecznik a pendule mam i ja
Przebiśniegów to tak pozytywnie Ci zazdroszczę

Chętnie bym zobaczyła tego grujecznika jak wygląda w stanie ulistnionym, masz fotki?

Sama sobie zazdroszczę tych przebiśniegów