Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 21:27, 03 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Danuś a w Pisarzowicach byłaś w obu ogrodach? Starym prywatnym i w nowym?Mnie się ten stary podobał o wiele bardziej niż nowy

Sylwuś w starym byłam tylko u Kapiasa, w zeszłym roku na święcie azalii był taki tłum w Pisarzowicach , że sobie odpuściłam Może w tym roku mi sie uda.
Po takiej rekomendacji bardzo chcę go zobaczyć

Pokochałam pigwowce

dana1s 21:33, 03 sty 2019

vts napisał(a)
Danusiu, systematycznie zaglądam. Czytam że jesteście na zakupach, szkółkach i wymianie uwag na temat najpiękniejszych roślin. Wiele z Was mieszka w rejonie gdzie są renomowane szkółki i piękne ogrody. W wielu przypadkach macie ułatwione atrakcyjne zdobycze.
Zdradź jak katalogujesz swoje rośliny, jaki masz system; zeszyt, lista telefonu, pliki w kompie? Nie mogę sobie z tym poradzić, ciągle mam bałagan.
W Nowym Roku życzę Ci zdrowia i realizacji wszystkich ogrodowych marzeń.
Lila

Lilciu ciesze się bardzo
Teraz taki zastój ogrodowy to rozmowy kręcą się na innych rzeczach, ale też związanych z ogrodami. Szkółking mi się powoli śni po nocach ,a moja lista rośnie z dnia na dzień
W sumie ja nie narzekam na lokalizację jeżeli o zakupy ogrodnicze chodzi, zawsze coś upoluję.
Ja mam zeszyt, jestem starej daty. Dopisuję, skreślam i taki mam katalog. Ogólnie mam całkiem niezła pamięć do nazw i lokalizuję wszystko w swoim ogrodzie.
Bardzo dziękuję za życzenia i Tobie również niech ten rok przyniesie wiele fantastycznych chwil i spełnienie wszystkich zachcianek

Obiele są cudowne

dana1s 21:40, 03 sty 2019

Basilikum napisał(a)
Do Wojslowic warto pojechc o kazdej porze. Nie bylam nigdy w maju a zawsze mi sie podobalo

ja tez juz mysle powoli o zakupach a tym czasem wyslalismy zamowienie na nasionka

Izuś nigdy tam nie byłam, ale z pewnością zrobimy sobie wycieczkę w tym kierunku
Nasiona, trzeba zacząć myśleć co by tu wysiać. Już niedługo
Moja lista zakupowa miała być skromna, a jeszcze chyba nigdy takiej długiej nie miałam

śliwa płożąca Depressa

dana1s 21:44, 03 sty 2019

gosika67 napisał(a)
Kaliny piękne mają kwiaty a zapach czeremchy uwielbiam. Jak zwykle fotki godne podziwu.

Gosiu kaliny to przepiękne i różnorodne rośliny. Bardzo lubię je w ogrodzie.
Czeremchy mam 3 gatunki i wszystkie są piękne, ale ta najbardziej pospolita najładniej pachnie.
Dziękuję serdecznie !
Pomyślności w Nowym Roku

Czeremcha Colorata

sylwia_slomc... 21:48, 03 sty 2019

Piękna ta czeremcha kolorata
Różowiec zawiązał owocki z nasionkami zebrać i spróbujesz go rozmnożyć sobie???
dana1s 21:53, 03 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Piękna ta czeremcha kolorata
Różowiec zawiązał owocki z nasionkami zebrać i spróbujesz go rozmnożyć sobie???

Sylwuś Twoja Colorata ma już dobre pół metra a może więcej i dalej czeka żeby ją do Ciebie zawieźć
Bardzo chętnie spróbuję może mi się uda go wyhodować
Mam nadzieje, że w tym sezonie uda nam się spotkać !

Ten pigwowiec mnie zachwycił

Aldona40 12:12, 04 sty 2019

Danuś co to za odmiana pigwowca? Masz go już w soim ogrodzie?
Ja mam u siebie te zwykłe pigwowce, i to tylko dlatego że ładnie wygladają jak kwitną ( no i może troszkę dla owoców). Wiosenne ich przycinanie jest dla mni okropne, nie lubie tego robić bo zawsze jestem strasznie pokuta przez te kolce. A nie podobaja mi sie takie bez przycinania, bo są takie rozlazłe. Ale coś za coś

Lista moim ulubionych roślinek z twojego ogrodu to są czeremchy, żylistki, (tourbillon Rouge mam), kalina koreańska, Sargenta, Onondaga, różyczki, deren kwiecisty Alba, pieknotka, śnieguliczka, obiela i wiele innych. To tylko tak w skrócie, bo bym za dużo się rozpisała

U nas nareszcie się troszkę biało zrobiło. Hura

Aldona
pestka56 13:35, 04 sty 2019

Zaplatam pigwowce i ciągnę je w górę. Mam pigwowce pośrednie pomarańczowo i czerwono kwitnące 'Crimson and Gold'. One kwitną i owocują na pędach dwuletnich niestety, więc przycinanie jest dość niebezpieczne. Jednego roku prawie wcale u mnie nie kwitły, gdy zrobiłam im ostre cięcie

W lasach koło nas spotykam czeremchę amerykańską (prunus serotina). Jest o tyle ciekawa, że kwitnie na początku czerwca, czyli miesiąc po innych czeremchach. Są takie miejsca, gdzie tworzy prawdziwe kolonie, ale nigdzie nie widziałam tak wysokich drzew o jakich piszą na ogrodniczych stronach.
W Arboretum w Rogowie mają czeremchę Maacka (prunus maacki). Ma piękną czerwonawą głądką, błyszczącą korę w poprzeczne cienkie paski, które się łuszczą. No, i jesienią daje spektakt przebarwiając liście od żółtego po czerwień.
Tę amerykankę chyba spróbuję przesadzić do siebie.
dana1s 14:03, 04 sty 2019

Aldona40 napisał(a)
Danuś co to za odmiana pigwowca? Masz go już w soim ogrodzie?
Ja mam u siebie te zwykłe pigwowce, i to tylko dlatego że ładnie wygladają jak kwitną ( no i może troszkę dla owoców). Wiosenne ich przycinanie jest dla mni okropne, nie lubie tego robić bo zawsze jestem strasznie pokuta przez te kolce. A nie podobaja mi sie takie bez przycinania, bo są takie rozlazłe. Ale coś za coś

Lista moim ulubionych roślinek z twojego ogrodu to są czeremchy, żylistki, (tourbillon Rouge mam), kalina koreańska, Sargenta, Onondaga, różyczki, deren kwiecisty Alba, pieknotka, śnieguliczka, obiela i wiele innych. To tylko tak w skrócie, bo bym za dużo się rozpisała

U nas nareszcie się troszkę biało zrobiło. Hura

Aldona

Aldonko pusty to

Pigwowiec Pośredni JET TRAIL

Pełny tu w postaci zielonkawych kwiatów, później jest prawie biały

to Pigwowiec okazały Yukigoten

Mam je w ogrodzie, wszystkie rośliny które pokazuje sa w moim ogrodzie

O lista bogata Ciesze się, że podoba Ci się zestawienie roślin u mnie. Cały czas dążę do tego żeby było kwitnąco o każdej porze sezonu. Ale jeszcze daleko żebym była całkowicie zadowolona.
jak chcesz to śnieguliczkę mogę Ci wiosną podesłać
Nowa12 14:12, 04 sty 2019

Ja to cały czas jestem w szoku gdzie ty takie rzadko spotykane odmiany znajdujesz. Jak się jeździ po ogrodnictwach to często mam wrażenie że wszędzie jest to samo i najczęściej te popularne rośliny bo one się najlepiej sprzedają.