Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 17:00, 11 sty 2019

Dzisiaj zimy ciąg dalszy.
Póki co na zmianę pogody się nie zapowiada.
Pojechaliśmy z M do UM złożyć wniosek na wycinkę kilku drzew z tyłu działki żeby postawić szklarnię

Pod topór pójdzie krzywa akacja, która stanowi zagrożenie i 5 jesionów, bo robią tam straszny cień i i nic nie rośnie.

Po złożeniu dokumentów, postanowiłam zapytać co w sprawie naszej działki i wbiło mnie w ziemię. Wyobraźcie sobie, że nie została ujęta w bieżącym planie zagospodarowania ze względu na zmienione przepisy dotyczące obszarów z ciekami wodnymi, a ja mam w podwórku rów melioracyjny.
To ja się pytam czemu ja nie mogę budować, a za drogą przy tym samym rowie są dwa domy, a dwa kolejne będą w tym roku stawiane.
Pan mi odpowiedział, że to nie ma związku z moją sprawą, bo kiedyś plan, który on sam zatwierdził, był nielogiczny i teraz zamierzają wszystko udoskonalić.
To ja pytam gdzie ja mam się wybudować , a on szyderczo że mam sobie kupić działkę w innym miejscu nie pytajcie co było dalej ale musiałam wziąć krople na serce bo prawie padłam trupem...
Mamy zatem ogromny problem, bo mam zezwolenie na 35 m2 ,w którym nie mam prawa mieszkać . Liczyłam ,że wybuduję a z czasem przekształcę na mieszkalny.
Muszę to wszystko przemyśleć, ale nie uśmiecha mi się wydać pieniędzy na coś w czym nigdy nie będę mogła zamieszkać Już i tak mnóstwo kasy wsadziłam w działkę, bo stale mnie zapewniali że to kwestia czasu dzisiaj dowiedziałam się że prawdopodobnie nigdy nie zmienią jej statusu...
Szkoda słów...

No i co ja mam teraz począć

Zimowe szkody, tak wygląda mój namiot...

ale poza tym jest pięknie!

sylwia_slomc... 17:12, 11 sty 2019

dana1s napisał(a)

Sylwuś właśnie wracam z górskich wątków to armagedon jakiś!
U nas po kolana i dosypuje...ale tam to całe góry śniegu spadły Z jednej przesady w drugą...susza, a teraz taka masa śniegu...

Pora sucha w lecie i deszczowa w zimie( śnieg to też opad)
a tak całkiem poważnie to myślę, że to zasługa wulkanów wyrzuciły popioły w atmosferę to ma się na czym woda skraplać i potem sypie.
W 2013 jak wulkan wybuchł takie masakryczne gradobicia były u nas.
dana1s 17:16, 11 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Pora sucha w lecie i deszczowa w zimie( śnieg to też opad)
a tak całkiem poważnie to myślę, że to zasługa wulkanów wyrzuciły popioły w atmosferę to ma się na czym woda skraplać i potem sypie.
W 2013 jak wulkan wybuchł takie masakryczne gradobicia były u nas.

Całkiem możliwe, ale coraz dziwniejsza ta pogoda i coraz bardziej nieprzewidywalna.
No ale jakby na to nie patrzeć sami sobie jesteśmy winni
Tak zanieczyściliśmy świat, że teraz anomalia pogodowe są na porządku dziennym.

Nowa12 17:19, 11 sty 2019

Tę sprawę z działką to chyba powinnaś do telewizji jakiejś zgłosić. Sporo jest programów, w których mowa o takich absurdach.
sylwia_slomc... 17:23, 11 sty 2019

Aż mną zatrzęsło jak przeczytałam o tym planie....
Alicja169 17:51, 11 sty 2019

Danusiu, jeśli to jest projekt planu zagosppdarowania to możesz złożyć zastrzeżenie.
Jeśli natomiast jest to uchwalony przez radę gminy nowy plan (już obowiązujący) to radzę pójść na rozmowę do przewodniczącego rady gminy - taki radny ma gdzieś dyżury, trzeba się dowiedzieć gdzie i kiedy i pójść na wyznaczony termin rozmawiać.
W trybie takiej interwencji można wiele uzyskać.Urzędnicy są bezduszni, ale wybrany przez społeczność radny, może więcej, jest zależny od m.in. twojego glosu.
Nie poddawaj się, walcz dalej.
dana1s 18:04, 11 sty 2019

Nowa12 napisał(a)
Tę sprawę z działką to chyba powinnaś do telewizji jakiejś zgłosić. Sporo jest programów, w których mowa o takich absurdach.

Najpierw złożę skargę, potem chyba napiszę pismo do Strasburga i zaproszę jakąś telewizję. Jaja sobie robią z ludzi...

dana1s 18:06, 11 sty 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Aż mną zatrzęsło jak przeczytałam o tym planie....

Sylwuś to sobie wyobraź co ja poczułam...

dana1s 18:15, 11 sty 2019

Alicja169 napisał(a)
Danusiu, jeśli to jest projekt planu zagosppdarowania to możesz złożyć zastrzeżenie.
Jeśli natomiast jest to uchwalony przez radę gminy nowy plan (już obowiązujący) to radzę pójść na rozmowę do przewodniczącego rady gminy - taki radny ma gdzieś dyżury, trzeba się dowiedzieć gdzie i kiedy i pójść na wyznaczony termin rozmawiać.
W trybie takiej interwencji można wiele uzyskać.Urzędnicy są bezduszni, ale wybrany przez społeczność radny, może więcej, jest zależny od m.in. twojego glosu.
Nie poddawaj się, walcz dalej.

Alu mogę złożyć skargę, którą rozpatrzy rada miasta, jednak z wypowiedzi urzędnika wynikało jednoznacznie, że odrzucili wszystkie działki z jakimiś "problemami".
To dopiero wyłożenie propozycji planu.
Z naszym radnym nic nie załatwię, już próbowałam i nic nie poradził...
Nie zamierzam się poddawać, ale podcięli mi skrzydła
Jakbym wiedziała pięć lat temu to chyba bym się za ten ogródek nie zabrała...

Muszelka 18:17, 11 sty 2019

Przeczytałam... Nóż prosto w serce...

Walcz, Danusiu.