Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 07:22, 13 maj 2021

O lilie tygrysie najmniej się obawiałam, bo siewek pod nimi zatrzęsienie. Ale, ze mi się wysiały w malinach, to tylko kilka padło łupem, i kilka jednak/ daj Boże/ zakwitnie, A siewki za dwa lata wypchną maliny z rabaty, he,he

Już w kwietniu ruch w ogrodzie zawsze go odstraszał, i w polu było więcej czegoś do skubania, to ogrody osczędzał, a w tym roku miał czas, zimno ogrodnikóew odstraszało, w to mu graj, a ja nad jedną rabatą cały dzień siedziałam, zeby ją do jakiegoś sensu doprowadzić i jeszcze nie gotowa. Dobrze, że rosnące na niej trawy i ciemierniki pod kopyto nie trafiły.

Kwitnie pigwowiec, zawsze niezawodny i sarny go nie lubią, bo ma kolce.

Milka 08:25, 13 maj 2021

I to jak kwitnie. No przyroda rządzi się swoimi prawami.
Ja pigwowiec wywalałam, a nadal odrasta, tez kwitnie, ale nadal będę z nim walczyć, bo też mi na rabacie kłopot sprawia, Trochę mam takich niewypałów, walczę, ale ciężko.
U mnie mocno polało, ślimaki rządzą. Jak by znowu ciepło było i słonecznie, to muszę im granulki dać, bo zeżrą wszystkie byliny, upodobały sobie jeżówki, świeże kwiatki.
hankaandrus_44 08:58, 13 maj 2021

ślimaków nie zazdroszczę, one chowają się na noc, pod doniczki, pod kore, pod płytki, w zakamarki. Trudno je wypatrzec. W szklarni miałam już jednego, pewnie z kompostem przyniosłam, bo nie przesiewam. Przy sadzeniu 2 utłukłam, a wczoraj żerował na papryce. I znalazłam szkodnika. Już po nim. Trzeba niebieskie granulki uruchomić. Teraz po deszczu wylazą na żer.

Ogrodowy_Kal... 09:11, 13 maj 2021

Piękne masz te pierwiosnki Haniu. Sadzonki pomidorków bardzo dorodne i nie wyglądają na mocno wyrośnięte bo z tym w domu kłopot.
Z jelenia w lecie się uśmiałem ale lato przed Tobą Pozdrawiam
Ogrodowy_Kal... 09:18, 13 maj 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
ślimaków nie zazdroszczę, one chowają się na noc, pod doniczki, pod kore, pod płytki, w zakamarki. Trudno je wypatrzec. W szklarni miałam już jednego, pewnie z kompostem przyniosłam, bo nie przesiewam. Przy sadzeniu 2 utłukłam, a wczoraj żerował na papryce. I znalazłam szkodnika. Już po nim. Trzeba niebieskie granulki uruchomić. Teraz po deszczu wylazą na żer.

Nad tematem ślimaków to ryczę, ręce opadają. Niebieskie granule, moje byty i butelka z wodą już uruchomione. Dzisiaj eksperyment z piwem. Jakoś nie przekonam się do tej symbiozy z moim ogrodem
hankaandrus_44 14:49, 13 maj 2021

Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Piękne masz te pierwiosnki Haniu. Sadzonki pomidorków bardzo dorodne i nie wyglądają na mocno wyrośnięte bo z tym w domu kłopot.
Z jelenia w lecie się uśmiałem ale lato przed Tobą Pozdrawiam

Ha, ha. Jelen na lato, to mi sie przybłąkał do słownika, jak mój młodszy kuzyn, nie chciał ze mna iść na spacer i oprowadzić mnie turystycznie po Szczecinie.

Powiedział do cioci: Mamo, jelenia na lato szukacie? Jak chce zwiedzać to niech sama wędruje i poznaje, ja mam inne sprawy z kolegami na dzisiaj.

No a teraz mam jelenia prawdziwego w odwiedzinach. Wokoło mnie się budują domki, to pewnie i jego wojaże w nasze ogrody też sie skończą. Tak myślę.

Pozdrawiam Darku, i dziękuję za słowo o pierwiosnkach. To moje ulubione kwietniowe roślinki. i niezawodne na moje piachy.
hankaandrus_44 14:58, 13 maj 2021

Eksperyment z piwem, miałam, ale skąd tego piwa było nabrać, jak wtedy kiedy eksperymentowałam -5 litrów co najmniej trzeba było mieć na potrzeby "stołowników". Musiałabym jak juczny wielbłąd na działki, na piechotę. Darowałam ślimakom, po jednym transporcie.

Ale z tego taki wniosek: na piwo ślimaki reagują, ale trzeba pojemnik z piwem wkopać w miarę równo z ziemią. no może ciut wystawać. Wtedy się łapia. Ale u mnie były wtedy małe dzieci biegające po ogrodzie, wolałam ich bezpieczeństwo.

Basilikum 15:01, 13 maj 2021

Haniu Jelen nalato powiadasz,mam nadzieje,ze ten Twoj takdlugo nie zostanie

Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)

Nad tematem ślimaków to ryczę, ręce opadają. Niebieskie granule, moje byty i butelka z wodą już uruchomione. Dzisiaj eksperyment z piwem. Jakoś nie przekonam się do tej symbiozy z moim ogrodem

nie zostaiaj zdeptanych slimakow,bo one sa zerem dla kolejnych
hankaandrus_44 15:12, 13 maj 2021

A widziałaś, Izabelko, jak deptałam? Oj, Ty, Ty. Ja je zakopuję. Ale zauważyłam, że ślimaków nie miałam, dopóki nie byłom kory w ogrodzie,. Trafiały się skorupkowe, ale teraz wszędzie u każdego kora, albo inne ściółki - sami je do siebie zapraszamy.

No i mamy inwazję ślizgaczy.
Basieksp 15:17, 13 maj 2021

O to jam mam spokój, ze ślimakami, trafiają się te małe w skorupkach, ale za sąsiadów mam te alpaki i całą resztę, z drugiej strony droga, z jednej tylko dom sąsiadów, i chyba dlatego trochę te wszystkie ślimaki i krety nas omijają, no i jest jeż