Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

sylwia_slomc... 21:57, 22 maj 2021

Jaka ładna kompozycja pontyjki z pigwowcem Buziaki Hanuś, to prawda życie uczy nas stale pokory.
gogo 01:10, 23 maj 2021

Haniu, ta Twoja pontyjska niesamowita, a z pigwowcem super się zgrały
Chwalę warzywnik i ukwiecone jego okolice
Żółte tulipany bardzo mi się podobają, najśmieszniejsze, że taki mam, ale w ilości 1 sztuka i się nie mnoży
Miłej niedzieli, macham
zbigniew_gazda 11:21, 23 maj 2021

Azalia piękna i okazała. Czy ją przycinasz a jak tak to kiedy? Miłych Zielonych Świątek.

hankaandrus_44 11:37, 23 maj 2021

zbigniew_gazda napisał(a)
Azalia piękna i okazała. Czy ją przycinasz a jak tak to kiedy? Miłych Zielonych Świątek.

Dziękuję, Zbyszku. Azalii nie cięłam dotychczas. Ale zaczęła mi brzydnąć, bo już nie sięgałam czubków i zostawały suche kwiatostany na zimę. Jesienią, trochę skorygowałam dół, nieznacznie, bo bałam się, że będzie łyso. Ale wiosną widzę, że ma młode przyrosty. Bedę więc po kwitnieniu trochę ją dopieszczać. Nie chce ścinać po całości, bo mi zaburzy widok. Stopniowo może dojdziemy do ładu.

Zaniedbałam ten kącik ogrodowy, traktując go jako samoobsługowy, ale niestetyu, nie tędy droga.

hankaandrus_44 11:53, 23 maj 2021

Uwaga!Gnojówka pod pomidory, to tylko, do pierwszego podlania, żeby dobrze się ukorzeniły, potem żywokost i skórki z bananów, żeby było więcej potasu ma kwitnienie. Azot z pikrzywy dobrze robi na ziellone warzywa, koper, sałata, Na resztę to wybiórczo. Tam gdzie nie zależy nam na owocach i kwitnieniu.

Zamiast takiej zielonej gnojowki, można dać gnojówkę z kompostu, pół wiadra kompostu zalać wodą, zostawić po zamieszaniu na 3 doby. Podlewać. Osad potem wywalamy znów na kompost albo pod rośliny. Tym się nie przedobrzy.

TYlko dla mnie, to już wszystkie te prace zbyt uciążliwe. Najlepsze by były takie nawozy podlewane z węża, ale to z kolei drogie cholerstwo jest i sama chemia.
Radzę sbabskim posobem. Wlewam potrzebną ilość do konewki, wkładam wąż, odkręcam wodę i tak podlewam. Nie wycyrkluję każdemu po równo, ale mogę poprawić, po kolejnym uzupełnieniu konewki.
zbigniew_gazda 14:35, 23 maj 2021

Dzięki Haniu za odpowiedź i u mnie i u ciebie. Czyli to prawda z pokrzywą. Będę szukał żywokostu i jadł banany bez skórki.

Dziś w Zielone Świątki jest na czasie
aby pogadać - czym zadowolić rośliny.
Będą szybciutko przybierać na wadze
i mieć zadowolone miny.

Basieksp 15:07, 23 maj 2021

Haniu też poczekam na tego irysa , zapowiada się ładny kolor zaciekawiło mnie to o tych gnojówakch, my głównie z pokrzywy robimy, czasem ze skrzypu, żywokost u nas w rowie rośnie, nawet dużo go jest jak nie jest skoszony, no i będę zajadać się bananami ale żywokost liście na gnojówkę, bo wiem, że jego korzenie na coś też są, ale nie wiem dokładnie
antracyt 15:15, 23 maj 2021

Ja gnojowką z pokrzyw podlewam pomidory do czasu kwitnienia, a potem przechodzę na żywokost. Skórki od bananów daję do ziemi podczas sadzenia.
hankaandrus_44 15:26, 23 maj 2021

Zdrowotnie żywokostu nie używałam, chociaz piszą, że na stłuczenia i złamania dobry.

My już za daleko od natury odeszliśmy, jeszcze nasze babki, tzn. moje leczyły się ziołami i dożywały do 90-tki. My na chemii tak daleko nie zajedziemy. No i pozyskanie nie skażonego surowca jest problematyczne. Do pomidorów na gnojówkę, to i z rowu można, ale wewnętrznie, nie zalecam/

Ostatnio po covidzie zaczęłam łysieć, No to pokrzywa w ruch poszła. Ale nie jakieś nalewki. Suszyłam na słonecznym parapecie. PO wysuszeniu, dawała się zetrzeć na proszek w rękach już po 3 dniach. I ten proszek sypałam sobie na kanapki z masłem ,szczypiorkiem, sałatą. rzodkiewką. MOże nie sama pokrzywa wstrzymała mi wypadanie włosów, ale jednak na grzebieniu mniej włosków po czesaniu jest. Taka ususzona, ani nie parzy, ani nie pachnie, ani nie ma określonego smaku. MI to pasuje. A pozyskuję ją z własnego ogrodu. Zostawiłam kępkę pod jabłonką a i sąsiadka przez płot czasem się podzieli nieświadomie.

Trzeba próbować.
o pędach sosny i kosodrzewiny już pisałam, że używam jako środek antykaszlowy, i antygrypowy., To samo można robić z szyszeczkami modrzewia. Zalewamy wódką, Zostawiamy na miesiąc, nawet w słońcu, i mamy lekarstewko. MOżna bez cukru, ale można z cukrem, w zależności od pfreferencji. Przepisy w necie są.

Zdrowia życzę.

hankaandrus_44 15:37, 23 maj 2021

Basiu, Zuziu, Zbyszku, miło mi, że jesteście. I używacie zkiół w ogrodzie.
Pomidory inaczej pachną i inaczej smakują. Praktycznie nie jem innych. Po prostu zimą/mimo pełnych skrzynek w sklepie/ ich nie jem. Preferuję sezonowość lokalną.

Zimą kiełki i pędzony szczypiorek. a od wiosny to co wyrośnie.

W ogrodzie, herbata z melisy, mięty, krwawnika i liści czarnej porzeczki. Czasem jakiś bratek.

TRzeba tylko trochę poszperać w necie, książkach. Jest teraz dostepna wiedza na kliknięcie palcem, jak komuś zależy.

W pandemii, taka wiedza nieraz ratuje życie.

Irys ma być biało-niebieski, a jaki się otworzy, zobaczymy.

Tu irys pumilo- najwcześniejszy.