Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Basilikum 08:40, 25 maj 2021

Jejku Haniu az zbladlam. No co za cholernik malo mu w lesie zarcia. A sio od Hanusi ogrodka.
hankaandrus_44 09:28, 25 maj 2021

No różne bywają Boże dopusty. Na mnie padł taki.
Widać taka wola nieba, z nią się zawsze zgadzac trzeba.

Przespałam już straty, wczoraj połowę doprowadziłam do wyglądu, dziś jadę po dalsze informacje. Jak na razie jedno pytanie: był dziś, czy nie był?

Miłego dnia życzę.
Joku 11:52, 25 maj 2021

Haniu pamiętam że u Ewy z Pszczelarni też grasowały jelenie. Może podpytaj ją jak sobie poradziła. Albo poszukaj w jej wątku. Jakieś 3 lata temu, chyba zimą?
hankaandrus_44 12:05, 25 maj 2021

Jolu, nie poznałam, nowy awatarek. Zmian nie widać. Mina radosna.

U Pszczółki łatwiejsza sprawa, bo ogród przy domu, i można sobie w różny sposób poradzić, a w kompleksie ROD są jeszcze zakazy na wolność, całkowicie moją.

Dziękuję, za przypomnienie tematu , najlepiej bezpośrednio do niej napiszę.

Dziś już ochłonęłam w temacie, i większość z oka zniknęła. Została mi do rekonstrukcji głółówna rabata, ale i ta z grubsza zasypana. Trudna rabata, bo w cieniu. Ale u mnie już większość cienia jest. oradzę z tym co mam. Trzeba gdzie niegdzie poluzować.

Właśnie pada. Ale ma być tylko przelot większej chmury, potem znów słońce, więc po 17-tej znów ogród. Jesienią wybrałam jednoroczne odrosty truskawek na nową rabatkęna zimę. Wiosną nie zabrałam się za nią, były inne priorytety, a teraz kwitnie. No i niech zostanie do zbiorow. Rh nie kwitł, ale przyrosty będą, i tam mam 2 hortki bukietowe i hibiskus. I wystarczy. Może w czerwcu jakieś jednoroczne wysadzę dla koloru, Mam astry i lwie paszcze w pogotowiu.

Basilikum 20:26, 25 maj 2021

Haniu ja wieszam swoje wlosy ze szczotki na drzewkach, ktore rosna poza ogrodzeniem i welna owcza tez sie sprawdza.

Joku ale ladny awatar
Alija 21:02, 25 maj 2021

Haniu! Właśnie doczytałam, jakie miałaś znów przygody.
Jemu musiało coś bardzo zasmakować, że znowu Cię odwiedził.
Bardzo współczuję, tyle roślin i Twojej pracy na marne. Brak mi słów.
Trzymaj się, pozdrawiam serdecznie!
oliwka 22:14, 25 maj 2021

Haniu mam pytanie o naparstnice, może pomożesz. Posiałam swoje wiosną 2019 roku, pięknie wykiełkowaly i sadzonki powkładałam do donic. Naparstnice zakwitły w ubiegłym roku. Przez cały czas mam w donicach stare rozety i teraz się głowię co z nimi zrobić? Czy one jeszcze zakwitną czy mam je wyrzucić i w ich miejsce posadzić sadzonki ze sklepu a na następny rok posiać jeszcze w maju nowe?
hankaandrus_44 22:49, 25 maj 2021

Oliwko, naparstnice nie są długowieczne. Najlepsze są w drugim roku. Jeżeli z liści jest jeszcze dorodna, to można zostawić, ale jeżeli chcesz dalej zachować ten rodzaj, to kup nową sadzonkę, i wymień tę co masz.
Jeżeli natrzeci rok zostają, to bedą już rachityczne. Nawet wypuszczą kwiat ale wszystko dąży do zamierania, atakują go choroby i w połowie lata jest praktycznie do wyrzucenia.

Tyle wiem z doświadczenia, ale ja ich specjalnie nie lubię. Za to ogałacanie się kwiatostanu i masy siewek na drugi rok. Czasami jakieś się uchowają. Teraz mi zimuje w szklarni jedna i tez sie zastanawiam, czy ją tu zostawić , czy pozwolić zakwitnąć i usunąć po, czy ją wysadzić na rabaty.

Nie wiem czy rozjaśniłam obraz, czy może zacieniłam?
Miłego dalszego tygodnia.
hankaandrus_44 22:56, 25 maj 2021

Alicjo, Izabelko, dziękuję za odzew w sprawie jelenia. Gdzieś doczytałam, że jelenie i sarny maja odruch Pawłowa, tak jak psy. 3 razy nakarmisz i masz już wydeptaną ścieżkę. Idzie w ciemno, omijając inne miejsca, dlatego montowanie hałasujących bambetli ma sens. Zapach człowieka tez ma je odstraszac. U mnie do tej pory był często pies w ogrodzie, może tez to był znak, że jest niebezpiecznie.

Psa nie ma, ja rezadziej w ogrodzie, strachy zniknęły, rogaty huzia na rabaty.

Dziś go w ogrodzie nie było, ale już jutro może się pokazać. Gwarancji nie mam, że nie.

Miłej nocy.
gogo 00:45, 26 maj 2021

Też nie przepadam za naparstnicami, właśnie za to zrzucanie jeszcze ładnych kwiatków.
I w małym ogrodzie to sianie się, to też problem.

Powieś wszystko, co dziewczyny napisały, niech będzie taki zmasowany atak na niszczyciela