Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

zbigniew_gazda 21:29, 24 maj 2021

Rany boskie - Haniu kto tak zmasakrował rabatki. Współczuję ogromnie.
hankaandrus_44 21:29, 24 maj 2021

Jak tu żyć? Nie wiem czy płakać, czy cieszyć się. Płakałam na wejściu, ale teraz doszłam do wniosku, że chyba Emuś go wysłał do pomocy, bo mu sie moje rabaty z góry nie podobały. A widział, że kopac nie mogę, to zastępcę wysłał, Co prawda rogatego, ale skpopane mam akuratnie, i to już kolejny raz w tym miesiącu. Chyba Piąty.

an_tre 21:42, 24 maj 2021

Hanuś serce się kraje na taki widok, bardzo ci współczuję i roślinek żal
A czasami nie jest to robota dzika? bo jelonek to by ci drzewka z kory poobdzierał.
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
hankaandrus_44 21:52, 24 maj 2021

Zbyszku,jeleń sie chyba do mnie chce wprowadzić na stałe. Ale ja go nie chcę, Dziś
wychodząc założyłam drut od bramki do szklarni. Podwójnie. I z drugiej streony kawałek górnej części od pergoli. Ale pewnie tak się napasł, że tydzień będzie sapał.
,
Jutro jeszce jedna pułapke zawieszę, tez z drutu, ale podwyższę płot od sąsiadki.

Nie mam na niego innego sposobu, Byłyby cieplejsze noce, to bym go upolowała, ale przy 10 C wieczorem, a nawet mniej rano, to mi się nie uśmiecha nocować na działkach.
<Miałam wywrócone floksy wiechowate, azalię wielkokwiatowa, hortensje bobo, wrzosy,
latrie, róże, o krokusach im pierwiosnkach już nie mówię.2 rabaty do ponownego
obsadzenia.@ wory korzeni uzbierałam z tej orki.
Basieksp 22:18, 24 maj 2021

No nie wiem co poradzić, współczuję może jakieś hałasujące straszaki , albo jakiś zapach , poszperam w necie, może czegoś nie lubią
Gosialuk 22:27, 24 maj 2021

Strasznie to wygląda. Szkoda zmarnowanych roślin i twojej pracy. Oby dodatkowe zabezpieczenia zadziałały. A u sąsiadów nie ma żadnych szkód, tylko u Ciebie?
U mnie sarny najczęściej obdzierają, obgryzają korę z młodych krzewów i drzewek, nawet jak coś jedzą typu byliny, to wyraźnie widać, że jakby złapane zębami i szarpnięte. Takich szkód jak u ciebie nie widziałam, więc może to jednak nie jeleń.
Basieksp 22:28, 24 maj 2021

Haniu wyczytałam tak na szybko, podobno nie lubią zapachu mydła, można je powiesić w kilku miejscach, włosów ludzkich, polewać grządki jajkami rozmieszanymi w wodzie, lawendy i jeszcze paru innych roślin. Można też powiesić puszki po napojach w środek włożyć jakieś kulki, będzie hałas , tyle tak na szybko, takie domowe sposoby ale ja nie wiem czy skuteczne .
hankaandrus_44 22:58, 24 maj 2021

Dziękuję, kochani, Myślałam, że jest już zieleń na łąkach, to wizyty ustaną, a tu niestety powtorka z rozrywki.

U sąsiadów pewnie tez sa straty, ale niektórzy dopiero sie wprowadzili, jest trawnik, i cokolwiek, a u mnie byliny na 100 metrach prawie, Jest czym zakąsić. Tu lilijka, tu tulipanek, korzeniem hosty też by nie pogardził, ale te już u mnie 1o lat w jednym miejscu, nie mógł wykopać, ale podkopy zrobił.

Jeleniowe ślady są ewidentnie przy naskoku i przeskoku. płotki mamy 1 metr wysokie wg regulaminu, ale chyba musze o podwyższenie jego wysokości. Na granicy sadzić drzew nie wolno, najwyżej 3 m od sąsiada, to wypada na środku ogrodu, a granica nie pilnowana. Innymi laty były przemarsze dzików, ale alejkami, w ogroduy nie wchodzili,chyba, że był stary drewniany, ale w tą wiosnę to wyraźnie u mnie się stołuje byczek krasy, Na trawniczkach nie naje się, skuba c trzeba, a tu kopnie nogą i ma smakowitości wbród. A dziury wykopane na pół metra w głąb.

Dobra, historia za mną, zobaczę jak jutro bedzie rano, Dobranoc
gogo 23:29, 24 maj 2021

Haniu, totalna masakra, tyle zniszczeń
Taki pomocnik, co niszczy, to do kitu, niech lepiej nie przychodzi, oby pułapki zadziałały.
Zajrzyj do mnie w wolnej chwili, bo nie wiem, czy to siewki rannika.
hankaandrus_44 23:50, 24 maj 2021

Lepiej niech nie przychodz, Ale to nie koło domu, nie upilnujesz. Fakt.