Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

daredevil 15:07, 04 sie 2021

Jakie pomidory!!! Super!!

Haniu przeczytałam i pomyślałam o Tobie

https://www.onet.pl/informacje/krowoderskapl/najstarsza-sprzedawczyni-w-krakowie-pani-janina-ma-92-lata-i-ciagle-pracuje/yeqt7tl,30bc1058
hankaandrus_44 16:51, 04 sie 2021

Basiu. Za wiele pracy nie było, bo miałam trawniczek do skoszenia. Nie lubię kosić mokrej trawy. Udało się na sucho.

Posiałam rzodkiewkę, fasolka szparagowa na późny zbiór już wzeszła. Buraczki na botwinkę, też już gotowe do zabrania, ale nie dziś.

Zaczęły spadac brzoskwinie, dostały więcej wilgoci i wzrósł ich ciężąr. A im jeszcze ze 2 tygodnie potrzeba, zapakowałam pół wora na wywiezienie do miejskiej kompostowni. Przeważnie rożane gałęzie, i kwiaty rudbekii. TYch staram się nie kompostować u siebie.
W ogrodzie urodziła się z siewu ogrodowego jeżówka bliźniaczka. Mam takie dwa pędy.

No i tyle. Kawa wypita, posiedziałam pod parasolikiem, obejrzałam motylki i do domu.

A w domu? Nastawiona nalewka z czarnej porzeczki-sporo, i tak zwana ratafia, czyli zbieranina- jeżyny, maliny, borówki, brzoskwinie- tego słoik litrowy. I dość.

Miłego popołudnia.
Joku 21:40, 04 sie 2021

hankaandrus_44 napisał(a)

Słoiki z przetworami wiadomo - same dobroci. Ale mi się podoba ta szafka pod słoikami .
hankaandrus_44 22:06, 04 sie 2021

Jolu, szafka kuchenna przykryta blatem, NIc szczególnego. Pójdzie w przyszłym roku na bytowanie w altance, bo w tej chwili mam byle co, ale ponieważ rzadko w altance przebywam, to jakoś znoszę ten bardak. Ogólnie kuchnia jest w całości do wymiany, ale to już nie moja broszka. Kto planuje, ten finansuje.

Za chwilę dostawię kolejne słoiki. Bo świdośliwy zostały już tylko dwa słoiki,no i dobrze, teraz na tapecie porzeczka, czarna i czerwona. i już pokazuje się malina Polana. Bedzie znów co skubać. Jeszcze trochę borówki do zerwania i prawie ogrodowy finisz. Nie licze brzoskwini i pigwy z pigwowcami. Bo te ostatnie do sokownika, a brzoskwinia do zjedzenia i co zostanie ewentualnie do słoja.

eda 00:15, 05 sie 2021

Dziś robię przerwe w słoikach, i wędruję do ogrodu.
Mam nadzieję, że nie zmoknę.
Dobroci w ogrodzie jeszcze sporo.
Miłego dnia, Alicjo. Dziękuję za odwiedziny, dobrze czuć, że jeszcze ktoś te słoiki dokręca.

Ojej cudne zbiory Hanuś u mnie jeszcze zielone
Macham i buziaki zostawiam melduję że dwa dni deszczu z przerwami w końcu miałam no i znów zimne noce....
AniazUroczyska 00:20, 05 sie 2021

Dlaczego Haniu nie kompostujesz kwiatów rudbekii?
gobasia 07:18, 05 sie 2021

Basiu. Za wiele pracy nie było, bo miałam trawniczek do skoszenia. Nie lubię kosić mokrej trawy. Udało się na sucho.

Posiałam rzodkiewkę, fasolka szparagowa na późny zbiór już wzeszła. Buraczki na botwinkę, też już gotowe do zabrania, ale nie dziś.

Zaczęły spadac brzoskwinie, dostały więcej wilgoci i wzrósł ich ciężąr. A im jeszcze ze 2 tygodnie potrzeba, zapakowałam pół wora na wywiezienie do miejskiej kompostowni. Przeważnie rożane gałęzie, i kwiaty rudbekii. TYch staram się nie kompostować u siebie.
W ogrodzie urodziła się z siewu ogrodowego jeżówka bliźniaczka. Mam takie dwa pędy.

No i tyle. Kawa wypita, posiedziałam pod parasolikiem, obejrzałam motylki i do domu.

A w domu? Nastawiona nalewka z czarnej porzeczki-sporo, i tak zwana ratafia, czyli zbieranina- jeżyny, maliny, borówki, brzoskwinie- tego słoik litrowy. I dość.

Miłego popołudnia.

Fajnie ,ze wypad udany Kawa i motylki to sama przyjemność , troche popracowałaś ,odprężyłaś sie psychicznie .To już coś Na jesienno zimowe wieczory nalewka w sam raz z czarnej porzeczki nie robiłam ani nie smakowałam
hankaandrus_44 07:38, 05 sie 2021

AniazUroczyska napisał(a)
Dlaczego Haniu nie kompostujesz kwiatów rudbekii?

Rudbekię lubię, kwitnącą, ale gdy się panoszy po całym ogrodzie, to już nie bardzo. Najgorzej jak razem z kompostem nasiona jej trafią między róże, berberysy, albo na wymarzoną rabatę z jeżówką. Nijak pogodzić. Dlatego postanowiłam ograniczać wysiew.

Siewki pojawiają się przez cały sezon. A plewienie ciągle nowych mnie już nie bardzo ekscytuje. Mimo mojego zamiłowania do chaosu, ten żółty rozgardiasz mnie przytłacza. Organicznie nie lubie żółtego, i go w ogrodzie toleruję, ale nie aż tak, żeby cały ogród był żółty.

Natomiast rudbekię lśniącą lubię, za nieinwazyjność.

Ogrodowy_Kal... 07:44, 05 sie 2021

Pięknie kwitną Ci kwiaty Haniu. I ja widzę również zbiory owocowo - warzywne udane. Ja niestety w tym roku brzoskwiń nie uraczę bo zmarzły ale porzeczka, agrest, wiśnia i ogórki udały się super. Teraz czas malin i jeżyn. Jemy na bieżąco A spiżarka powoli się napełnia Pozdrawiam
hankaandrus_44 08:03, 05 sie 2021

O tak, Darku, Basiu, Edytko, Napełniają się półeczki, wszelką dobrocią z własnego ogrodu.

Tak lubię. Z mojego ogródka na cały rok nie zapewnię dostaw, ale nawet jeżeli wystarczy mi ogórków do lutego, już jestem zadowolona, o dżemach i kompotach nie mówię, Te aż do następnych zbiorów nieraz starczają.
A ta świadomość, że nie traktowałam tego chemią, utwierdza mnie o dalszym sensie posiadania ogrodu. Kiedyś był to typowo ogród warzywny z trzema drzewkami owocowymi, teraz dla mnie oprócz pozysków od marca do listopada, jest jeszcze rehabilitacją kręgosłupa, stawów i ... umysłu.

Przyjemnego dnia.