Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Alija 18:47, 07 lis 2021

Hanusiu, Basiu, to idę z Wami na taki spacer. Nad morzem byłam ostatni raz jakieś 20 lat temu.
hankaandrus_44 21:12, 07 lis 2021

Zapraszam, chociaż pogoda nie pewna.

Basieksp 22:02, 07 lis 2021

Nigdy nie byłam nad morzem w taką trochę sztormową pogodę, piszę trochę, bo pewnie w dużym sztormie to lepiej się nie wybierać, ale takie trochę większe fale chciałabym zobaczyć
Milka 07:10, 08 lis 2021

Haniu, a ja z rana wpadam z życzeniami. Wszystkiego najlepszego, 100 lat i pięknego dnia, buziaki od nas
sylwia_slomc... 21:00, 08 lis 2021

Hanuś pospacerowałam dzięki Tobie brzegiem morza Dziękuję
A nie na spacer przyleciałam tylko zdrówka życzyć KochanaTo najważniejsze by zawsze być w formie i tego życzę, a prócz tego słonecznej pogody by takich spacerów jeszcze dużo było
Taki wiosenny bukiecik zostawiam i oby do wiosny Haneczko
hankaandrus_44 21:31, 08 lis 2021

Sylwio, Irenko, dziękuję Wam serdecznie za pamięć. Miło zobaczyć wpis z życzeniami.
Moja okolicznościowa impreza w niedzielę. Wnuki przeziębione,ja tez w trakcie dochodzenia do zdrowia po katarze, ale myślę, że już mamy za sobą chorobowe perturbacje. U wnuka w szkole tydzień kwarantanny, chociasż on był szczepiony podwójnie, i przed szczepieniem nie chorowas. Ale jak wszyscy, to wszyscy. Dobrze, że siedzieć w domu cięgiem nie musi, to mi przynajmniej zakupy może zrobić.

Staram się nie wychodzić. Bo katar nie wiem gdzie podłapałam. Wam również życzę zdrowia. Aby do wiosny.Teraz tylko parapetowe kwiatki. Aktualnie sadzonkuję pokrzywkę brazylijską. Kolor bordo,i zieona z brązem. Może do wiosny nie zasuszę.Mieczyki wysuszyłam w szklarni po wykopaniu, dziś oczyściłam i pójdą na zimowe leże do piwnicy. Dalie jeszcze w szklarni, a część na rabatach. MOże w czwartek z nimi zawojuję.I z ogrodu to by było tyle newsów.

Miłego wieczoru.

Milka 07:15, 10 lis 2021

Witam z rana Hanuś. Widoki znad morza super, też dawno nie byłam.
dalie i ja wykopałam, chyba trzeba je umyć, wysuszyć i ja daję do pudła z trocinami. Hanuś te bulwy wiosną można dzielić?
hankaandrus_44 09:18, 10 lis 2021

Irenko, Ja swoich wykopanych dalii nie myję. Bulwy traktuję niemal jak ziemniaki. Po wykopaniu trzymam je w szklarni pod zadaszeniem, a po tygodniu wywożę do przechowania. Każdy ma inną metodę i sposób na to. Tak, wiosną można je dzielić. podpędzać w donicach, sadzonkować nowe przyrosty.

Podczas przechowywania niczym nie okrywam, nie mam możliwości na to. Wiosną,jak tylko mogę, wywożę do ogrodu do altanki temp. na plusie w nocy musi być.

W mojej ogrzwanej piwnicy sa mocno wysuszone, ale przed wysadzeniem na miejsce w gruncie,takie wcześniejsze je podpedzanie ,szybko doprowadza je do normalnego wyglądu bulw.

Dziękuję za poranne odwiedziny. Po zmianie czasu, jestem rozregulowana. Wieczorem nie mogę zasnąć, za to rano budzę się o 8-mej.

Milka 16:37, 10 lis 2021

Też nie lubię zmiany czasu, ale jakoś w tym roku nie odczułam. Ja koło 21 spać idę, po 5 wstaję.
Dalie umyję, bo rok temu nie zrobiłam i chyba w tej ziemi coś było i mi część zgniła. Jeszcze nie wiem, gdzie je schowam, w domku letnim za zimno chyba, bo temp. 0-5, jeśli -20.
Raptem mam 4 sztuki, to dam radę, a jak nie kupię znowu jakieś 4.
Musze o tym podpędzeniu pamiętać.

Piękna dalia
Adela 17:34, 10 lis 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Adelo, Pigwę będę cięła, podobno od korzenia odbija i ma korzonki, ale nie zaglądałam tam w tym roku i, po prawdzie, nie sprawdzałam.. Sprawdzę. A pigwowca to mogę Tobie ukopać, i to takiego co rośnie na 2 m w góre. Ale też wiosną. Bo teraz nie wiem jak i kiedy trafię do ogrodu. Czekam na odlot liści. Wtedy wszystko dobrze widać. Gdyby mi się udało, to dam Tobie znać.

Haniu, przesyłka dotarła w świetnym stanie. Bardzo, bardzo dziękuję
Jutro będę sadzić.
Miłego weekendu i pozdrawiam

Bardzo to miłe, jeśli ktoś wyświadcza bezinteresowną przysługę. Dobro wraca