Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Adela 21:57, 03 lis 2021

hankaandrus_44 napisał(a)
Zbyszku, Nie pamiętam, czy to Ty miałeś podsypane kamyczkami? Czy u siebie w RODosie widziałam. Moda na kamyczki pleni się, szczególnie na nowo wybudowanych parcelach. Ja nie lubię. Tam gdzie jest mokro to jeszcze ujdzie, ale na normalnych kwietnych rabatach mi nie pasuje. To tak jak by ogórki w kamyki posadzić. Czasami trzeba na chłopski rozum łopatą do głowy.

Nie ma świeżości w ogrodzie jak jest beton i kamienie. Latem jak na pustyni, mimo kilku tuj pod płotem. Bywałam na takich ogrodach, ale dziękuję, nie moja broszka. Czysto, schludnie jest, ale Wolę swoje chwastowisko.

Tak czytam o kamyczkach w ogrodzie - mam o nich zdanie takie same. W ogrodzie ozdobnym wykorzystuję korę. Ale w jednym przypadku zdecydowałam się, że pójdą „za modą”. Mam mała rabatę przy wejściu na posesję na której chwastów bym nie strawiła a plewić co chwilę też już się mi nie chce i nie potrafię zapanować nad szczawikiem. Wiatr co chwile zdmuchuje korę. W innych ogrodowych zakątkach już odpuszczam, gdy jest mi ciężko. Więc na wiosnę pójdę w kamyczki
Chryzantemy do pozazdroszczenia.
Pozdrawiam
sylwia_slomc... 22:08, 03 lis 2021

Macham Hanus, ze bylam poczytałam o końcówce sezonu, chryzantemkach i kamieniach
hankaandrus_44 09:23, 04 lis 2021

Sylwio, Elu, Grażynko, witam o poranku. Kamyczkowy trend? Może i mnie dopadnie? Ale chyba tylko z musu. Chryzantemki dziękują. Jeszcze świecą! I liliowiec de'Oro też przed zimą postanowił zaświecić. mimo braku liści.

Miłego dnia dla Was.

Basieksp 10:03, 04 lis 2021

No ten liliowiec trochę zaszalał sobie ale fajnie jak pojawiają się takie niespodzianki Miłego dnia życzę
Joku 14:50, 04 lis 2021

Kamyczki wcale nie chronią przed wysiewaniem się chwastów - wiem to z własnego doświadczenia. Mam nawet poczucie że to jest najlepsze miejsce do ich wysiewu . No chyba że ktoś zastosuje warstwę kamyczków grubości 10cm. U mnie na ścieżkach tyle nie ma.
basia3012 19:56, 04 lis 2021

A ja jeszcze dodam, że z kamyków bardzo trudno się pieli. Wiem bo próbowałam u synowej i syna szczawik usunąć. Niestety, musiałam odpuścić.
Adela 20:17, 04 lis 2021

Z tymi kamyczkami w ogrodzie to może rzeczywiście głupi pomysł.
Skoro tyle jest negatywnych opinii, to trzeba przyjąć uwagi doświadczonych. Dlatego usuwam mój wpis, żeby już nie tłuc dalej tych kamieni
Pozdrawiam ciepło, bo ranek u mnie jest wietrzny i zimny
hankaandrus_44 21:17, 04 lis 2021

Ja jestem starego chowu, i u mnie ziemia to grunt.A mieć grunt, to mieć chleb i
do chleba. Każda grudka w cenie, bo daje plon. Kamień plonu nie daje, wyrzucało się go na miedze. Anglicy z tego układania zrobili jednak korzyść, zastosowali jako osłonę od wiatrów.

A dziś u nas jest modne wysypywanie kamieni na drogi i podjazdy. I tu nie mam pretensji i uwag. Ale już na rabatach, to mnie drażni. Chociaż nikomu nie bronię, każdy u siebie panem. I nic mi do tego. Ot takie moje przemyślenie jesienne. Co by mi zostało z ogrodu, jakbym tak sobie wysypała 2 wywrotki kamieni? Pewnie nikt by nie płakał, ale jak ja bym się czuła w takim otoczeniu. Po co mi wtedy taki ogród? Gdzie nawet boso pochodzić po nim nie można? Nie, to nie dla mnie.

Wybaczcie, kończę dyskusję, róbcie jak chcecie i lubicie, i tak żeby Wam pasowało!
Nie patrzcie na mnie.

Niech Wamkwiatki kwitną od stycznia do grudnia!

Alija 22:31, 04 lis 2021

hankaandrus_44 napisał(a)

Hanusiu! Chryzantemki pięknie kwitną.
Co do kamyków, to mam na podjeździe przed domem (bo wodę przepuszcza) i nie mam sił do niego. Nie lubię stosować chemii (jak radzą mi znajomi), bo nie chcę się sama truć. Wszystko mi się w tych kamykach sieje, chwasty i kwiaty przeróżne, np.pachnące fiołki i niezapominajki wiosną, potem rudbekie i kosmosy. Nawet malwy przez płot od taty się zasiały. Oczywiście trochę sama jestem sobie winna, bo serce mam miękkie, no i jak tu fiołki wyrwać, niech sobie zakwitną, no to mam za swoje.
Pozdrawiam.
Basieksp 22:55, 04 lis 2021

Haniu piękne te przylaszczki za oknem wieje a tu taki miły, wiosenny akcent