Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

Kordina 16:42, 02 cze 2025

hankaandrus_44 napisał(a)
... wilki pogoniłam...

O Ty dzielna Haniu, co gonisz wilki
Te bladoróżowe w gęstej kępce orliki cudny bukiet tworzą, pozdrawiam Haniu serdecznościowo
eda 23:21, 03 cze 2025

Czytam relacje - planów i realizacji moc i Macham

GorAna 13:58, 06 cze 2025

Haniu zostawiam serdeczności ☺️
Ja też już się nie spinam☺️
hankaandrus_44 18:15, 06 cze 2025

Aniu, Bożenko, Edytko, dziękuję Wam serdecznie. Zawsze to miło swego znajomego, chociaż przez płot zobaczyć. Wczoraj miałam odwiedziny wnuka-studenta, miał swój pierwszy koncert w naszym Muzeum, z okazji rocznicy 4-to czerwcowego głosowania w 1989r. Był to dla mnie wzruszający moment, bo ta wolność ku nam idzie chyba opłotkami.
Ale może jednak jeszcze za swego życia doczekam... ,

A w ogrodzie, jak po grudzie. Niby ciepło, ale zaniosło się na cały tydzień. Została mi do posiania fasolka szparagowa, i ogórki. Ostatnio zajęłam się porządkami i nie zdążyłam, spadł deszcz.

Może jutro uda się, życzę pogodnego nieba dla Was.

Joku 21:34, 06 cze 2025

Uzdolniona artystycznie wasza rodzina. Pamiętam tamte wybory, radość po ogłoszeniu wyników. Teraz niepokój że w kierunku jakiejś mielizny nas znosi.
Nie było mnie kilka dni, po powrocie zauważyłam że wszystko strasznie urosło. Chwasty też, ale nie ma kiedy zrobić porządku bo albo pada albo mokro.
hankaandrus_44 22:14, 06 cze 2025

Cieszyliśmy się, że coś idzie ku dobremu, ale pewien człowiek musiał postawić na swoim. Tak to jest jak się egoistą. Ja do tej paczki się nie piszę, Z uwagi na swoje priorytety zapisuję się do partii myślących inaczej. Może jestem już za stara, ale jeszcze kojarzę gdzie jest dobro i serdeczność, a gdzie brud, zło, i fałszerstwo.

Co do chwastów, przestałam na nie patrzeć, po tygodniu, znów zastanę kwitnący mniszek i galopujące ślimaki. W taką pogodę to nawet się nie chce patrzeć co się dzieje w ogrodzie. A jutro Zielone Świątki, Wypadałoby jakieś zielenizny do bukietu wstawić.

Pogody życzę, ale nie deszczowej.

Joku 18:43, 07 cze 2025

U mnie chwasty mają się dobrze, ślimaki również przy deszczowej pogodzie. Było sucho, ślimaków nie było. Ciekawe gdzie się chowały. Winniczków u mnie coraz więcej, o golasach nie wspomnę.
hankaandrus_44 20:18, 11 cze 2025

ślimakowy temat, póki co, omijam. A potem za nich się wezmę, jak będę miała chwile czasu dla nich. Jak je zobaczę, to usuwam, ale nie szukam specjalnie.

Aktualnie "woziłam się" z pomidorami. Jedne wsadzałam do większych donic, inne dopiero sadzonkowałam, ale chyba już wszystko posadzone. Zaczynają kwitnienie i już widziałam kilka zawiązków. Trudna wiosna, nie ma pszczół, trzmiele rządzą w borówkach, a do szklarni tylko muchy przylatują i motyle nocne. Przy okazji pobytu zapylam osobiście. Posadziłam jakieś kwiatki, ale jeszcze trochę do rozkwitu im potrzeba. Jak jestem wstawiam jakiekolwiek bukiety do wewnątrz, może coś przyleci. Winorośl w szklarni dobrze się miewa, będę miała dużo winnych gron. "Odpukać"

Kilka krzaków truskawek owocuje, to może uda się na jakieś truskawkowe knedelki uszczknąć.
Brzoskwinia po mrozach ma może z 10 owoców. Biedna ona w tym roku, część gałęzi zmarzła do połowy.
Mam jeszcze do przesadzenie na stałe miejsce poziomki Rugia. Może we weekend się uda je zadomowić.

Piwonie w rozkwicie, Bukiety i w ogrodzie i w domu. Cieszą. To tyle aktualności ode mnie. Trzymajcie się ciepło, bo z tym chłodem, to nie wiadomo jak długo nas będzie męczył.

hankaandrus_44 20:26, 11 cze 2025

Joku 21:14, 11 cze 2025

Sporo podziałałaś w ogrodzie. U mnie kolejny rok będzie ubogi w owoce bo przymrozki załatwiły kwiaty. Piwonie jeszcze w pąkach.
Bardzo podoba mi się zdjęcie bratków chyba ze stokrotką?