Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

KasiaWB 18:55, 06 maj 2020

Haniu,
dziękuję za odpowiedź i piękną, wiosenną rabatkę Jeszcze wiele spraw ogrodowych muszę się nauczyć ) ale nie tylko sprawy ogrodowe miałam na myśli w swoim wpisie, również życiowe
Z przyjemnością czytam Wasze rymowanki
Ściskam ciepło
MarekW 20:35, 06 maj 2020

Haniu zguba się znalazła czyli ja. Zaglądam i pozdrawiam i może coś u siebie też wrzucę.
hankaandrus_44 21:40, 06 maj 2020

Marku, cieszę się , że jesteś, i do mnie zajrzałeś. Widząc wyświetlenie ogrodu średniowiecznego, nie omieszkałam zajrzeć. I coś ciekawego szykujesz w warzywniku.

Jeżeli mi się uda, to może zrobię ze 2 metry takiej grządki. Na więcej nie mam miejsca.
oliwka 21:43, 06 maj 2020

Haniu, ja to już nie mam od kogo się uczyć niestety, a szkoda. Pracy w ziemi nie cierpiałam, a teraz na starość ot nad rzodkiewką w doniczce się pochylam, chucham i dmucham jak miastowa - a ze wsi pochodzę

Co do uczenia się ogrodnictwa to wiadomości z internetu są ok, ale nic nie zastąpi doświadczenia, które posiadają praktycy ze stażem

Mądrość jest niezależna od wieku, ale dopiero szacunek dla niej tworzy most miedzypokoleniowy. Trzeba chcieć brać i dawać ze zrozumieniem dla każdej ze stron

Haniu, będzie jeszcze dobrze ! trzeba tylko chwilkę poczekać, ale kto jak nie ty o tym wiesz najlepiej
hankaandrus_44 21:49, 06 maj 2020

Kasiu, wiem, wiem, po burzy jest zawsze słońce. A najlepsze są takie poburzowe kałuże na trawie. błota nie ma, a woda cieplutka! Nawet mama kazała iść się chlapać na boso.
Ot wspomnienie z dzieciństwa.
Milka 07:09, 07 maj 2020

A i ja mam takie wspomnienia, też w kałuży się taplałam
Milka 07:11, 07 maj 2020

hankaandrus_44 napisał(a)
Kasiu, u mnie już się nauczyłaś, a teraz nie ma za bardzo czego, bo jestem w konserwie, I nawet pisać mi się nie chce, Ogród zabałaganiony, nijak się za niego brać, coś tam w domu dłubię, ale tej werwy, by rano wstać i po śniadaniu w pole, nie ma.
Tu i tam w ogrodzie niedoróbki, przesadzanie nie doszło do skutku, minął termin.
Kompostownik, czeka na przerzucenie, , jeszcze z tym czekam, kompost dojrzały wybieram z boku. Czas zasypać na lato. W szklarni dopiero starty z roślinami, jeszcze straszą mrozem.

Tak ogólnie jakoś to wygląda, z naciskiem na jakoś.
Robię dobrą minę, i udaję przed światem, że jestem Happy!

Kasiu, miło mi, że zaglądasz. Pobudzasz myślenie, i chęć poprawy.
Miłego dnia. [/quote
To chyba obie mamy jakis zwolniony etap.
Ale dużo pierwiosnków, w masie świetnie wyglądają
Joku 10:46, 07 maj 2020

Bardzo fajna rabatka.
BasiaLT 13:56, 07 maj 2020

hankaandrus_44 napisał(a)
Grażynko, nie gotuje, bo nikt go nie zachęca. Nauka pieniądze kosztuje. Może trzeba pozwolić, żeby coś się przypaliło, oklapło, wyszedł zakalec, i nie ganić za to, tylko opowiadać swoje kuchenne nieudaczne przygody. Od tego się zaczyna przecież. Przede wszystkim trzeba uświadomić, że jak mamy, taty nie będzie, to sam musi umieć. Nawet najprostrzą rzecz. Jajecznice, czy samo jajko ugotować. I chwalić pod niebiosa, za kanapki, za kisiel, za budyń. Potem już idzie z górki! A skoro ojciec umie, to powinien go brać do pomocy. Ale na początek nie do mycia garów za kuchcika.

Jak byłam na studiach (czyli jakieś 100 lat temu) to moi koledzy z roku "instruowali" młode dziewczę jak ma ugotować jajka. Rzecz się działa we wspólnej kuchni w akademiku. Otóż dziewczę owe (pewnie w domu traktowana jak królewna i z dala od garów), chciała sobie ugotować jajka na miękko. Chłopaki kazali jej gotować 10 minut. Oczywiście po sprawdzeniu jednego wyszło że ugotowane na twardo. Więc jej kazali gotować następne 10 minut bo pewnie woda twarda. No i dziewczątko gotowało dalej.
Historia potem jeszcze długo była opowiadana jako anegdota.
hankaandrus_44 14:11, 07 maj 2020

To tak jak z gotowaniem kisielu: Woda, cukier, kisiel, zagotować i zamieszać.
Wszystko ma swoją kolej. Inaczej nie uda się.

Tak jak i w ogrodzie. Przepis na sadzenie jest prosty: zielonym do góry.
Ale jakie obostrzenia! To jesienią, to wiosną, inne coś w połowie lata. I żebyś pękł, to od razu tego nie zgłębisz, chyba, że masz babcię, ciocię, mamę, które tobie podpowiedzą, Jak ktoś czytać nie lubi, to teraz nie powinien za super ogród się zabierać, Jedna dwie rośliny są do opanowania. Ale już 10 stwarza mętlik w głowie i nawet nazwy się nie pamięta. Mam, takie koleżanki na działkach. Tylko pracują zgodnie ze starymi przysłowiami.

Mądrości ogrodowej każdemu życzę, zwłaszcza własnej.