Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sezon 2017 u Hanusi

Sezon 2017 u Hanusi

hankaandrus_44 22:08, 09 maj 2020

Tak Kasiu, jest pełna, i nawet niezbyt kłująca, fotki wyżej, jak widzialaś.
MarekW 22:48, 09 maj 2020

Joku napisał(a)
Słońca ma dosyć, wystawa pd- wsch. Myślę że problem w podłożu. Przy sadzeniu dałam jej trochę nawozu, obornika ale pod spodem piach. Niektóre dziewczyny na forum kopią przy sadzeniu duże doły i wymieniają ziemię. Mnie się tego nie chce robić więc efekt jest jaki jest. Edenkę też mam , sadzona w byle jaką ziemię. Rośnie, ale szału nie ma. Dzisiaj przy pieleniu przyglądałam jej się z bliska, liście jakieś wymęczone pewnie przez przymrozki.
Ja też sadzę róże na rabatach pomiędzy innymi roślinami bo tak wolę. Typowej różanki nie chcę, jakoś nie mam do nich przekonania.

Przepraszam że się wtrącę. U mnie i Winchester cathedral i Chopin całkiem ładnie rosną, a niewiele przy nich pracuję. Mój sposób polega na tym, że na wiosnę tnę bardzo krótko, tak żeby od głównego pnia wybijały, potem daję każdej garść azofoski i sprawdzam czy mszyc nie ma. Ot i cała robota
hankaandrus_44 23:21, 09 maj 2020

To tak jak u mnie, tylko ja nie zdążyłam przyciąć, czy teraz przycinać? Chociaż hortensje cięłam tydzień temu i żyją. To te pewnie też za bardzo nie ucierpią. W Hortulusie kiedyś byliśmy w czasie wiosennym, też cięli róże mocno pobudzone. A moje w tym roku chyba wcale nie spały. Będę cięła z sercem, jak na bukiety.

Ta rabata do przeróbki.

Milka 08:56, 10 maj 2020

A co tu chcesz Hanuś? Co ci nie pasuje?
Ja niektóre róże też późno ścinam.
Oglądam moją w donicy, coś na niej siedzi, ale nie mszyca, zorientowałam się, że coś nie tak, po kolorze liści.
hankaandrus_44 09:19, 10 maj 2020

Ta część ogrodu opanowana przez krokusy, a wolałabym przez tulipany. I jeżeli na początku wiosny to mnie nie przeszkadza, to teraz już tak, Wygląda to jak zapuszczona łąka. Może nie powinnam się tym przejmować, ale inne rośliny w tej chwili nie mają oddechu. Muszę poluzować. No i już wczoraj zaczęłam, a dziś może skończę, jak mi się uda. Krokusów nie żałuję, sieją się jak głupie, i mam je też gdzie indziej.

Milka 09:54, 10 maj 2020

No tak jest, ale możesz coś tam wsadzić, co zakryje te krokusy, u mnie też te liście leżą pokotem, ale zarasta je stipa, orliki i mniej widać.

Hanuś, co to za szkodnik na róży, wiesz może?
hankaandrus_44 10:30, 10 maj 2020

Nie wiem, ale nie zostawiaj tego na krzewie. Sprawdź czy to jest twarde czy miękkie. Może jest tego nie dużo to da radę wygnieść? Najlepiej spytaj Andy, ona jest różana.
Milka 10:53, 10 maj 2020

Ok, zapytam, pierwszy raz coś takiego na róży widzę, na cisach chyba już raz widziałam.
Basilikum 11:43, 10 maj 2020

Haniu z krokusow to rzeczywiscie za duzo pozytku nie masz, duza czesc przekwitnie zanim do ogrodu ruszysz po zimie.

Grill super sprawa
Joku 15:23, 10 maj 2020

Haniu, krokusy niedługo stracą liście więc przestaną straszyć. Ale ciebie rozumiem bo mnie to kiedyś też wkurzało. Z drugiej strony jesteś szczęściarą, cierpieć na nadmiar krokusów .
Chodzi tobie o tę większą rabatę przy szklarni? Czy o całość? Ja zazwyczaj robię tak że elementy nie do ruszenia staram się wkomponować w nową całość. Na brzegach coś niższego po kilka roślin tak żeby tworzyły się plamy. Chyba znajdziesz coś na rozmnożenie u siebie. A w środku jakieś wyższe byliny lub jednoroczne. Też po kilka sztuk. U ciebie jest kolorowo więc tego raczej nie zmieniaj.

Hmmm, może ja za wysoko te swoje róże tnę?

Irenko jeżeli jedna albo kilka gałązek tak wygląda to bym je chyba wycięła. Gorzej gdyby cały krzaczek tak wyglądał.