Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Gruszka_na_w... 18:52, 23 lut 2018

Ten kuklik chilijski mnie zaciekawił. Długo kwitnie. Kłosowca Blue Fortune też warto przygarnąć. Skorzystam.
U mnie rośnie bezodmianowe parzydło leśne i parzydło leśne Kneiffii. To drugie jest niższe i kwitnie dwa tygodnie później niż to pierwsze. Ma piękne pierzaste liście. Oba parzydła do sierpnia zapełniają rabatę.W czerwcu są przepiękne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
patrycja 19:54, 23 lut 2018

Prawdziwa burza mózgów

Można podpatrzeć co nieco???
Monia81 12:22, 24 lut 2018

makadamia napisał(a)
No ładnie. A jak ja robiłam takie same plany rabaty, z zastraszającą ilością różnych plam i plamek, to nie było chętnych do komentowania. Tylko krzyk się podniósł, że za dużo gatunków

Od siebie dodam jedynie małe uwagi:
- na kłosowca trzeba przeznaczyć dużo miejsca, bo on wszerz lubi rosnąć
- nie wiem jak u innych, ale u mnie już drugi rok z rzędu jacyś kosmici zjadają mi parzydło. Bardzo ładnie kwitnie, ale w sierpniu w zasadzie już go niewiele jest. Warto posadzić przed nim jakieś trawy, które go w tym czasie zasłonią.

Asia dzięki za spostrzeżenia dotyczące kłosowca i parzydła ja pamiętam jak tą rabatkę robiłaś, ale ja to za małe doświadczenie miałam i mam żeby się odzywać
Monia81 12:25, 24 lut 2018

Asia, Ewuś
Ewuś a odnośnie orlików masz jakąś konkretną odmianę na myśli, czy mogę dobrać później kolorystycznie
Monia81 12:27, 24 lut 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten kuklik chilijski mnie zaciekawił. Długo kwitnie. Kłosowca Blue Fortune też warto przygarnąć. Skorzystam.
U mnie rośnie bezodmianowe parzydło leśne i parzydło leśne Kneiffii. To drugie jest niższe i kwitnie dwa tygodnie później niż to pierwsze. Ma piękne pierzaste liście. Oba parzydła do sierpnia zapełniają rabatę.W czerwcu są przepiękne.

Haniu piękny jest ten kukliku Ciebie właśnie widziałam te parzydła, te drugie, takie zwiewne z wyglądu delikatne, bardzo mi się podobało
Monia81 12:28, 24 lut 2018

patrycja napisał(a)
Prawdziwa burza mózgów

Można podpatrzeć co nieco???

Pewnie że można
Monia81 12:36, 24 lut 2018

Ewuś bardzo ci dziękuję przejrzałam plan, poczytałam o wszystkich proponowanych roślinkach, podoba mi się to, że są tam też rośliny zimozielone, także plan wydrukowany i do realizacji paprocie też już wybrane z tych grup zimozielonych, funkie wykorzystam bo mam taką o biało-zielonych liściach, myślę że będzie idealna, a sadzonek z niej będę miała sporo

Jedna rabata już jest to czas na kolejne nie masz mnie dość???

Anda 13:24, 24 lut 2018

Monia81 napisał(a)
Asia, Ewuś
Ewuś a odnośnie orlików masz jakąś konkretną odmianę na myśli, czy mogę dobrać później kolorystycznie

Dobierz kolorystycznie, one wszystkie są ładne i na dodatek ładnie się krzyżują. Tych ciemnych czasem nie widać, to zależy od tła, więc zwróć na to uwagę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 13:26, 24 lut 2018

Monia81 napisał(a)
Ewuś bardzo ci dziękuję przejrzałam plan, poczytałam o wszystkich proponowanych roślinkach, podoba mi się to, że są tam też rośliny zimozielone, także plan wydrukowany i do realizacji paprocie też już wybrane z tych grup zimozielonych, funkie wykorzystam bo mam taką o biało-zielonych liściach, myślę że będzie idealna, a sadzonek z niej będę miała sporo

Jedna rabata już jest to czas na kolejne nie masz mnie dość???

Super, bardzo się cieszę Nie mam Cię dość i na razie jeszcze mam czas, więc dawaj
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 20:10, 24 lut 2018

Anda napisał(a)

Super, bardzo się cieszę Nie mam Cię dość i na razie jeszcze mam czas, więc dawaj

Ewuś to jak nie masz mnie dość, to dalszy ciąg planowania idę za ciosem i na planie umieściłam łezkę z wymiarami pisałyśmy już, że ewentualnie zrobić na niej rabatę słoneczną kwasolubów (azalie, magnolia), tylko czy na magnolię nie będzie jednak za ciasno...
wrzucam fotki łezki z zeszłego roku i plan z wymiarami...