Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 14:10, 23 lut 2018

gobasia napisał(a)
u LA LA ale projektowanie...będę obserwować ,choć sie na tym nie znam
ale może coś mi się przyda ,jesienią musimy z córką zagospodarować całą działeczkę ze 20 ar

Basiu ja w projektowaniu to marny zawodnik jestem, dobrze że Ewunia jest
no to będziesz miała co zagospodarowywać, bo 20 arów to kawałek działeczki
Anda 14:12, 23 lut 2018

Monia81 napisał(a)

Ewuś jeżeli chodzi o tą trawę leśną to chodzi o tego śmiałka darniowego Schottland, bo nie widzę nic innego na planie w leśnym zakątku jeżeli o niego chodzi to w Polsce powinnam go dostać

Wymieniłam na Bronzeschleier, bo jest wyższy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 14:21, 23 lut 2018

Anda napisał(a)

Wymieniłam na Bronzeschleier, bo jest wyższy

Ok już widzę idę dalej oglądać plan
makadamia 14:23, 23 lut 2018

No ładnie. A jak ja robiłam takie same plany rabaty, z zastraszającą ilością różnych plam i plamek, to nie było chętnych do komentowania. Tylko krzyk się podniósł, że za dużo gatunków

Od siebie dodam jedynie małe uwagi:
- na kłosowca trzeba przeznaczyć dużo miejsca, bo on wszerz lubi rosnąć
- nie wiem jak u innych, ale u mnie już drugi rok z rzędu jacyś kosmici zjadają mi parzydło. Bardzo ładnie kwitnie, ale w sierpniu w zasadzie już go niewiele jest. Warto posadzić przed nim jakieś trawy, które go w tym czasie zasłonią.
gobasia 14:30, 23 lut 2018

Monia81 napisał(a)

Basiu ja w projektowaniu to marny zawodnik jestem, dobrze że Ewunia jest
no to będziesz miała co zagospodarowywać, bo 20 arów to kawałek działeczki

Mam nadzieję ,że dziewczyny pomogą...
Anda 14:36, 23 lut 2018

makadamia napisał(a)
No ładnie. A jak ja robiłam takie same plany rabaty, z zastraszającą ilością różnych plam i plamek, to nie było chętnych do komentowania. Tylko krzyk się podniósł, że za dużo gatunków

Od siebie dodam jedynie małe uwagi:
- na kłosowca trzeba przeznaczyć dużo miejsca, bo on wszerz lubi rosnąć
- nie wiem jak u innych, ale u mnie już drugi rok z rzędu jacyś kosmici zjadają mi parzydło. Bardzo ładnie kwitnie, ale w sierpniu w zasadzie już go niewiele jest. Warto posadzić przed nim jakieś trawy, które go w tym czasie zasłonią.

Naprawdę robiłaś takie plany? Nie pamiętam

Wg mnie najlepszy kłosowiec to Blue Fortune, nie rozsiewa się bo jest sterylny, stoi prosto, u mnie nie jest aż tak szeroki. Sadzilam po dwie sadzonki i maja tylko ok metra szerokości. Odmiany niebieskie są bardziej długowieczne niż różowe czy pomarańczowe, a i tak trzeba je tak co 4-5 lat dzielić.

Ciekawe co Ci pożera parzydło...
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 14:40, 23 lut 2018

MOże właśnie o to chodzi.
Dla mnie to AŻ metr, bo cała rabatka ma 3 metry szerokości
Anda 14:41, 23 lut 2018

Asia
makadamia 15:13, 23 lut 2018

No właśnie
Anda 18:32, 23 lut 2018

Moniko, zapomnialam czegos narysowac na planie, a mianowicie orlikow One koniecznie musza byc. Moga byc na przejsciu ze strefy zacienionej do slonecznej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies