Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Anda 09:19, 27 lut 2018

Burza mozgow Jeszcze jak Luki sie dolaczy, to bedzie szal

Nie pamietam, jaka Monika posiada magnolie.

Bez rowniez z premedytacja "posadzilam" na brzegu rabaty Przejscie do zakatka lesnego bedzie wg mnie bardziej harmonijne, bardziej w cieniu, a poza tym bedzie lepsze dojscie do samego bzu. Nie mowiac juz o tym, ze fajnie sie bedzie komponowal ze sciezka.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 09:30, 27 lut 2018

To może moja osobista fobia.
Miałam krzaczory rosnące przy przejściu i strasznie "zmniejszają przestrzeń".
Ciasno się robi i nie ma "oddechu".
Dlatego lubię i staram się pilnować piętrowości nasadzeń, a wyjątki robię tylko dla roślin, które nie zasłaniają widoku na poziomie wzroku, czyli drzew z wysokimi pniami albo drzewek wielopniowych.
U siebie z tego właśnie powodu będę przesadzała rozplenice.

Nie upieram się jednak, że to jest obiektywna reguła, która zawsze musi być przestrzegana
Monia81 09:31, 27 lut 2018

Anda napisał(a)
Asiu, fajnie, że włączasz się do planowania
Twoje rysunki rozumiem. O powtarzalność linii również mi chodziło, dlatego pytałam o rabatę naprzeciw łezki.
Ja bym te łuki widziała trochę inaczej, fale wg mnie nie pasują, zwłaszcza że Monika w dalszej części ogrodu planuje półokręgi.

Z obsadzeniem końcówek rogów nie będzie raczej problemu. Po wykancikowaniu i obsadzeniu jakimiś ładnymi wylewającymi się bylinami, chociażby bodziszkiem, będzie to ładnie wyglądać i będzie łatwe w utrzymaniu. Nie mam akurat Pina, żeby Ci takie rogi pokazać.

Magnolia na łezce ma swoje uzasadnienie, a jakże Chodzi o przesłonięcie długiego ogrodu. Nie ma być widoku na przestrzał. Zasłoniecie i skrócenie perspektywy, o to mi chodziło. Tajemniczo ma być chodź troszeczkę, a nie taki widok prosto jak za przeproszeniem w pysk strzelił Poza tym ustaliłyśmy z Moniką, że będzie to rabata dla kwasolubów.

Na większej bylinowej przy szopce będą iglaki, zakątek a'la leśny. Tam już większych krzewów przy bzie nie potrzeba. Monika chce mieć tam dużo bylin.

Moni, pewnie się przestraszysz, jak zobaczysz jakie ja tu linie widzę, zwłaszcza przy rabacie z wiatrakiem

Ewuś no lekko się przeraziłam tymi liniami, ale tak na chwilkę... niestety oczko nie jest do ruszenia ono dla nas jest w odpowiednim miejscu i w odpowiedniej odległości od tarasu i ten cypel na wiatrakowej bardzo kształtem nam się podobał, bardziej bliższa jestem liniom pokazanym przez Asię...
Jeżeli chodzi o łezkę to tak jak ustalałyśmy tam bym chciała tak jak piszesz tą magnolię, tylko ja już sama nie wiem jak ona rośnie, bo różnie w źródłach podają i jam już z tego jestem głupia ma ktoś może magnolię Judy?
Rabata tarasowa z zakątkiem leśnym jest ok, więc nie dodawałabym żadnych krzewów i drzew, tak bym ją zostawiła

makadamia 09:36, 27 lut 2018

No, jak Ci wyrośnie takie drzewko, to będziesz miała problem z przejściem tą ścieżką, a nie tylko z widokiem.

Co prawda, drzewko piękne i takiego Ci życzę
Monia81 09:37, 27 lut 2018

makadamia napisał(a)
Coś mi się zdaje Moniu, że mąż ma rację z tym szlauchem

O magnolii już napisałam Andzi. Dla mnie problemem jest nie samo drzewko, tylko jego docelowa wielkość.

Koniecznie posadź coś dużego za wiatrakiem

Wiatraka w tym roku już tam nie będzie, jabłoń została przesadzona na jesieni po uzgodnieniu kształtu łezki będzie to kolejna rabata do planowania, lub lekkiej zmiany nasadzeń
A ja na tej wiatrakowej chciałam graby fastigiata kolumnowe...
A z tą magnolią źródła podają jedne, że do 5 metrów, a drugie że do 3 i szerokość 2 metry, wiec ja sama już nie wiem jak to faktycznie jest...
Monia81 09:40, 27 lut 2018

Dominika11 napisał(a)
matko, ale szalejecie - widzę, że wszystko nabiera mocy

Domi cieszę się bo teraz wszystko planowo będzie szło i na spokojnie będę sadzić, a mój eMuś w końcu spokojniejszy będzie
Monia81 09:44, 27 lut 2018

Anda napisał(a)
Burza mozgow Jeszcze jak Luki sie dolaczy, to bedzie szal

Nie pamietam, jaka Monika posiada magnolie.

Bez rowniez z premedytacja "posadzilam" na brzegu rabaty Przejscie do zakatka lesnego bedzie wg mnie bardziej harmonijne, bardziej w cieniu, a poza tym bedzie lepsze dojscie do samego bzu. Nie mowiac juz o tym, ze fajnie sie bedzie komponowal ze sciezka.

Ewuś magnolia Judy, jedne źródła podają 3 metry i szerokość 2 metry i podobno wolno rosnąca, a drugie, że od 3-5 metrów... i jak tu do tego podejść to już sama nie wiem..., zawsze mogę ją wsadzić dla świętego spokoju na drugiej kwaśnej jaką bym chciała na przeciw brzozy, tam bym chciała jeszcze kwaśną rabatę z perisami, kalmią, rh, klonem strzępiastokorym, metasekwoją
Monia81 09:45, 27 lut 2018

makadamia napisał(a)
No, jak Ci wyrośnie takie drzewko, to będziesz miała problem z przejściem tą ścieżką, a nie tylko z widokiem.

Co prawda, drzewko piękne i takiego Ci życzę

No i ta wielkość nie pewna, takiego to bym na tej łezce nie chciała, choć piękne drzewko
makadamia 09:57, 27 lut 2018

Monia81 napisał(a)

A ja na tej wiatrakowej chciałam graby fastigiata kolumnowe...

Popieram!
Anda 10:00, 27 lut 2018

Co do magnolii to znalazlam wymiary 3 x 3 m. Nie jest to jakas bardzo znana odmiana. Szerokosc zalezy od ilosci pni.

Magnolia bardzo ladnie by tam wygladala. Jesli nie chcesz ryzykowac, to zamiast tej posadz inna, np. Genie jest kolumnowa.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies