Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Dominika11 10:07, 27 lut 2018

Monia81 napisał(a)

Domi cieszę się bo teraz wszystko planowo będzie szło i na spokojnie będę sadzić, a mój eMuś w końcu spokojniejszy będzie
mój eM już wie, jak wiosna to będą jakieś zmiany - tak i teraz być inaczej nie może - trza zmiany wprowadzać
Anda 10:09, 27 lut 2018

Monia81 napisał(a)

Wiatraka w tym roku już tam nie będzie, jabłoń została przesadzona na jesieni po uzgodnieniu kształtu łezki będzie to kolejna rabata do planowania, lub lekkiej zmiany nasadzeń
A ja na tej wiatrakowej chciałam graby fastigiata kolumnowe...

makadamia napisał(a)

Popieram!

A ja nie wiem, czy popieram Ile tych grabow? Wg mnie minimum 3 Sadzone w trojkacie

A nie lepiej jakies naprawde piekne i duze drzewo? To bylby taki pendant/korelat tej duzej brzozy z tylu...

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 10:16, 27 lut 2018

makadamia napisał(a)

Popieram!

Anda napisał(a)
Co do magnolii to znalazlam wymiary 3 x 3 m. Nie jest to jakas bardzo znana odmiana. Szerokosc zalezy od ilosci pni.

Magnolia bardzo ladnie by tam wygladala. Jesli nie chcesz ryzykowac, to zamiast tej posadz inna, np. Genie jest kolumnowa.

Ewuś magnolia na pewno będzie, tylko teraz się zastanawiam czy jednak tak jak piszesz, nie dać tam kolumnowej, żebym później niespodzianki nie miała z tą Judy

Dominika11 napisał(a)
mój eM już wie, jak wiosna to będą jakieś zmiany - tak i teraz być inaczej nie może - trza zmiany wprowadzać

No inaczej za nudno by było
Monia81 10:18, 27 lut 2018

Anda napisał(a)

A ja nie wiem, czy popieram Ile tych grabow? Wg mnie minimum 3 Sadzone w trojkacie

A nie lepiej jakies naprawde piekne i duze drzewo? To bylby taki pendant/korelat tej duzej brzozy z tylu...

No właśnie mi tam 3 graby w trójkącie pasowały , 2 z przodu przed cisowym żywopłotkiem i jedno za, bo tak dużego drzewa jak ta brzoza z tyłu to jednak tam nie chciałam...
Anda 10:20, 27 lut 2018

Ile ta brzoza ma metrow?

Kolumnowe buki dorastaja tak do 10-15 m.

http://www.treeandgardengiftcompany.co.uk/wp-content/uploads/2015/07/Carpinus-betulus-Fastigiata-A-Hilliers-600x600.jpg

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Dominika11 10:21, 27 lut 2018

Monia81 napisał(a)
No inaczej za nudno by było
baba zawsze znajdzie sobie zajęcie
Monia81 10:27, 27 lut 2018

Anda napisał(a)
Ile ta brzoza ma metrow?

Kolumnowe buki dorastaja tak do 10-15 m.

http://www.treeandgardengiftcompany.co.uk/wp-content/uploads/2015/07/Carpinus-betulus-Fastigiata-A-Hilliers-600x600.jpg

Ewuś ona już chyba z 8-9 metrów ma, to jest taka pospolita, jak kupiliśmy działkę, to już była i eMuś się wtedy uparł, że jak rośnie to niech zostanie no i została podobają mi się oprócz grabów też buki typu Dawyck Gold na pewno na tym moim kawałku chciałabym i buki i graby, bo myślę, aby zakończyć tą część ogrodową, tam gdzie jest płotek i przejście do dalszej części działki, żywopłotem grabowym lub bukowym, dlatego i jedne i drugie drzewa mi odpowiadają
Monia81 10:27, 27 lut 2018

Dominika11 napisał(a)
baba zawsze znajdzie sobie zajęcie

To fakt no nie usiedzimy na tyłkach
Anda 10:29, 27 lut 2018

Mi sie ta brzoza tam bardzo podoba, robi sliczne tlo i pieknie wyciaga Twoj ogrod do gory. Pasuje tam idealnie

Monia81 11:08, 27 lut 2018

Anda napisał(a)
Mi sie ta brzoza tam bardzo podoba, robi sliczne tlo i pieknie wyciaga Twoj ogrod do gory. Pasuje tam idealnie

No i pod tą brzozą, chciałabym stworzyć zakątek na huśtawkę, którą eMuś też chce zrobić