Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Anda 21:29, 26 lut 2018

Luki, spokojnie, nie obrażę się Ty jesteś bardziej uporządkowany ogrodowo ode mnie i też jestem ciekawa jak to widzisz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
makadamia 07:39, 27 lut 2018

Ja tam nie mam takich skrupułów jak Luki - sorry Andzia!

Tylko jeden problem jest - jeżeli trawnik ma mieć ładny, płynny kształt ścieżki, to końcówki rabaty wychodzą bardzo wąskie (jak rogi księżyca w nowiu). Powinno się tego unikać, bo takie rogi trudno się obsadza, ale tak jak powiedziałam: albo, albo.

Druga rzecz - przykro mi Andziu - nie mam przekonania do magnolii na tym cypelku. Nie wiem, jak wygląda ta konkretna odmiana, ale zwykle magnolie rosną w spore, rozłożyste i zabudowane drzewka (w sensie: nie takie ażurowe jak np.: brzozy czy grujeczniki). Magnolia w tym miejscu zasłoni cały ogród:

Ja bym to widziała raczej tak:

Na rabacie żwirowej, przy bzie dałabym jeszcze za dwa pokaźne krzewy.
makadamia 07:45, 27 lut 2018

Wyjaśnienie teoretyczne:
chodzi o to, żeby linie rabat po obu stronach trawnika powtarzały łuki

Monia81 08:38, 27 lut 2018

Luki napisał(a)
Widzę, że tutaj już bardzo konkretne plany się wyklarowały, muszę to wnikliwiej przeanalizować, chociaż z tego co już czytałem to ja bym to widział troszkę inaczej, ale wiadomo co człowiek to inne spojrzenie
Na ogród patrzy mi się przyjemnie bo jak wiesz też mam wąski ogród i z tego co patrzę to identycznie usytuowany względem słońca.
Postaram się coś wymodzić, tylko nie chciałbym burzyć koncepcji Ewy

Luki każde inne spojrzenie ważne jest dla mnie, jak już zacznę zmieniać, to już bym chciała, żeby było dobrze wiem, że właśnie mamy podobnie jeżeli chodzi o wąskość działki, na początku troszku mnie to wkurzało, ale myślę, że po zagospodarowaniu w odpowiedni sposób będzie bardzo dobrze każda pomoc mile widziane, myślę że Ewunia nie będzie zła
Monia81 08:38, 27 lut 2018

Anda napisał(a)
Luki, spokojnie, nie obrażę się Ty jesteś bardziej uporządkowany ogrodowo ode mnie i też jestem ciekawa jak to widzisz

Ewuś
Anda 08:49, 27 lut 2018

Asiu, fajnie, że włączasz się do planowania
Twoje rysunki rozumiem. O powtarzalność linii również mi chodziło, dlatego pytałam o rabatę naprzeciw łezki.
Ja bym te łuki widziała trochę inaczej, fale wg mnie nie pasują, zwłaszcza że Monika w dalszej części ogrodu planuje półokręgi.

Z obsadzeniem końcówek rogów nie będzie raczej problemu. Po wykancikowaniu i obsadzeniu jakimiś ładnymi wylewającymi się bylinami, chociażby bodziszkiem, będzie to ładnie wyglądać i będzie łatwe w utrzymaniu. Nie mam akurat Pina, żeby Ci takie rogi pokazać.

Magnolia na łezce ma swoje uzasadnienie, a jakże Chodzi o przesłonięcie długiego ogrodu. Nie ma być widoku na przestrzał. Zasłoniecie i skrócenie perspektywy, o to mi chodziło. Tajemniczo ma być chodź troszeczkę, a nie taki widok prosto jak za przeproszeniem w pysk strzelił Poza tym ustaliłyśmy z Moniką, że będzie to rabata dla kwasolubów.

Na większej bylinowej przy szopce będą iglaki, zakątek a'la leśny. Tam już większych krzewów przy bzie nie potrzeba. Monika chce mieć tam dużo bylin.

Moni, pewnie się przestraszysz, jak zobaczysz jakie ja tu linie widzę, zwłaszcza przy rabacie z wiatrakiem

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Monia81 08:59, 27 lut 2018

makadamia napisał(a)
Ja tam nie mam takich skrupułów jak Luki - sorry Andzia!

Asiu dziękuję, dzisiaj pomierzę jak przyjdę do domu wszystkie odległości i na niosę na plan prawą stronę ale fakt gdy spojrzałam na te linie pociągnięte przez Ciebie na łezce i po drugiej stronie, to wiem, że dla mnie było by to bardzo funkcjonalne, nie wspomnę o moim eMusiu (jego warunkiem jest zostawienie przesmyku na przejazd), to jest to czego mi brakowało, bo zyskuję jednak odpowiednią odległość między rabatami. Ale dzisiaj mnie mierzenie czeka i plan wrzucę
Łezka i nasadzenia na niej mi się podobają, bo chciałabym troszku jednak ten ogród zasłonić, bo jest długi...
Jeżeli chodzi o rabatę przy tarasie, to wydaje mi się, że za dużo było by chyba tych krzewów, jak bym miała dołożyć jeszcze dwa hmmmm muszę pomyśleć...

Ale mój eMuś wczoraj żartobliwie zaproponował mi, że mi może szlauf wyciągie, bo chyba będzie mi potrzebny
makadamia 09:05, 27 lut 2018

Anda napisał(a)

Ja bym te łuki widziała trochę inaczej, fale wg mnie nie pasują, zwłaszcza że Monika w dalszej części ogrodu planuje półokręgi.

Ładnie, nie przeczę
Ale jak pociągniesz dalej tą rabatę wiatrakową, jeśli przy drewutni wygniesz łuk w zupełnie inną stronę?

Anda napisał(a)

Magnolia na łezce ma swoje uzasadnienie, a jakże Chodzi o przesłonięcie długiego ogrodu. Nie ma być widoku na przestrzał. Zasłoniecie i skrócenie perspektywy, o to mi chodziło. Tajemniczo ma być chodź troszeczkę, a nie taki widok prosto jak za przeproszeniem w pysk strzelił Poza tym ustaliłyśmy z Moniką, że będzie to rabata dla kwasolubów.

Bardzo słuszne założenia. Z tego względu na wiatrakowej, przy ogrodzeniu konieczne jest posadzenie jakichś wysokich drzew.
Magnolię narysowałaś mniejszą niż ja - w takim kształcie mogłaby być. Pytanie pozostaje w takim razie: czy ta odmiana, którą ma Monia, urośnie tak jak ja narysowałam, czy tak jak Ty?

Anda napisał(a)
Na większej bylinowej przy szopce będą iglaki, zakątek a'la leśny. Tam już większych krzewów przy bzie nie potrzeba. Monika chce mieć tam dużo bylin.

Ok, jednakowoż tego bza odsunęłabym od krawędzi rabaty bardziej wgłąb
makadamia 09:08, 27 lut 2018

Coś mi się zdaje Moniu, że mąż ma rację z tym szlauchem

O magnolii już napisałam Andzi. Dla mnie problemem jest nie samo drzewko, tylko jego docelowa wielkość.

Koniecznie posadź coś dużego za wiatrakiem
Dominika11 09:12, 27 lut 2018

matko, ale szalejecie - widzę, że wszystko nabiera mocy