Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 19:42, 14 sty 2025

antracyt napisał(a)
Widzę, że tu też ruszyły zamówienia I nowe dalie
Ja się broniłam przed zakupami, ale raczej słabo mi poszło.

"jest-będzie" działa

Zuza to co zamówiłaś ciekawego? ja się naprawdę próbowałam bronić, ale jak się czyta dziewczyny to jakoś tak raźniej w tym szaleństwie
Monia81 19:47, 14 sty 2025

April napisał(a)
Nie lubię "tego białego" Chociaż u mnie to spadło też w pewnej ilości. Tłumaczę sobie że przecież to niezbędna woda

Fotki biało/kolorowe to świetny pomysł. Aż się uśmiecham to tych kolorowych, tym szerzej im bardziej wnerwia mnie to białe

Ja dziś studiowałam wątek Asi R. i się dzielnie oparłam zakupom, choć łatwo nie było

Też nie lubię tego białego, no, ale lepsze to niż szarość za oknem, a ta pora roku daje mi chwilę takiego oderwania mam czas na zupełnie inne zajęcia niż ogrodowe, chociaż zawsze coś wpadnie nawet zimą do ogarnięcia, ale bez spiny

Jola ale, że dałaś się oprzeć zakupom czytając Asi wątek, no, no, no, ja wymiękłam
Monia81 19:51, 14 sty 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Świetne zdjęcia porównawcze. Ja tam lubię obie wersje. W zimie można wypocząć i nabrać sił, a potem wiosenno-letnie kolory lepiej cieszą. Najgorsza dla mnie szarość bezśniegowej zimy. Ile

Pati muszę zajrzeć do Ciebie, bo jeszcze nie byłam, ale obiecuję, że nadrobię niby białego nie lubię, ale tak jak piszesz lepsze to niż ta szarość za oknem a poza tym, jest chwila żeby odetchnąć i skupić się na czymś innym
Monia81 19:59, 14 sty 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Świetny pomysł na to zestawienie tych samych rabat o różnych porach roku. Tak szybko się zapomina, że przed tą szarością było tak kolorowo.
Teraz szykuję się na podziwianie Twoich dalii i piwonii w nowym sezonie.

Dokładnie tak Haniu, takie zestawienia potrafią uruchomić wyobraźnię i od razu lżej się robi i czeka się na to co za chwilę nastąpi dalie i piwonie to jedne z moich najbardziej ulubionych, może dlatego, że przy nich wracam wspomnieniami do babcinego ogródka i jak narazie nawet wykopywanie tych karp daliowych mi nie straszne

z serii: jest

i będzie chociaż może trochę inaczej, bo też parę bylinek dosadziłam

olciamanolcia 20:06, 14 sty 2025

Monia81 napisał(a)
Siedzę i oglądam fotki z sezonu i cieszę się bo zaraz będzie na powrót cudnie

jest:

będzie:

jest:

będzie:

I tu i tu pieknie
Te fioletowe to liatry? czy szałwie?
Monia81 20:30, 14 sty 2025

olciamanolcia napisał(a)

I tu i tu pieknie
Te fioletowe to liatry? czy szałwie?

To ożanka hyrkańska, fajna bylinka, co prawda trzeba ją trzymać w ryzach jak nie chcesz, żeby za bardzo zarosła wszystko, to tak jak z werbeną ja mimo to bardzo ją lubię, długo dekoracyjna, nawet zimą
antracyt 13:43, 15 sty 2025

Monia81 napisał(a)

Zuza to co zamówiłaś ciekawego? ja się naprawdę próbowałam bronić, ale jak się czyta dziewczyny to jakoś tak raźniej w tym szaleństwie

Żadnych niespodzianek - kilkanaście odmian dalii
Do tego nasiona, głównie kwiatów na bukiety. W koszyku mam jeszcze sporo warzyw, ale przed kupnem muszę domowe zapasy sprawdzić.
Z bylin trochę wypełniaczy. Dzwonek Poszarskigo "E.H. Frost" i "Lisduggan", dąbrówkę rozłogową "Rosea", szałwię Caradonna, szałwię okręgową "Purple Rain" i kocimiętkę "Purrisian Blue"
Oczywiście kuszą mnie jak co roku piwonie, chociaż w ogóle nie mam na nie pomysłu, haha
Alija 15:14, 15 sty 2025

Monia81 napisał(a)

Monia fajnie pokazujesz te same miejsca w ogrodzie zimą i latem, zima też pięknie, ale zdecydowanie wolę lato,
zielone jest piękne. No i jest moja ukochana ścieżka.
Ja jeszcze oparłam się zakupom internetowym, ale już zaczynam krążyć po sklepach.
Makao 17:40, 15 sty 2025

Monia81 napisał(a)

Chyba Ania nawet u Ciebie o nim czytałamdlatego chcę go spróbować, mam już odmiany, które powtarzam, ale coś nowego zawsze wprowadzam, a coś wyrzucam co mi nie pasi... lubi eksperymentować, a to dobrze bo zawsze coś fajnego nam wpadnie

Też tak robię. Chciałabym ustalić sobie zestaw niezawodny co roku i na razie Betalux i Philowita jest w czołówce. Z tym że Philowita jest bardzo droga i nie można rozmnażać z nasion więc szukam zamiennika równie słodkiego i trwałego
Monia81 19:49, 15 sty 2025

antracyt napisał(a)

Żadnych niespodzianek - kilkanaście odmian dalii
Do tego nasiona, głównie kwiatów na bukiety. W koszyku mam jeszcze sporo warzyw, ale przed kupnem muszę domowe zapasy sprawdzić.
Z bylin trochę wypełniaczy. Dzwonek Poszarskigo "E.H. Frost" i "Lisduggan", dąbrówkę rozłogową "Rosea", szałwię Caradonna, szałwię okręgową "Purple Rain" i kocimiętkę "Purrisian Blue"
Oczywiście kuszą mnie jak co roku piwonie, chociaż w ogóle nie mam na nie pomysłu, haha

Z piwoniami mam tak samo, wszędzie bym je pchała, no, ale miejsca zaczyna brakować szałwię Caradonnę mam i ją lubię, Purple Rain w zeszłym roku wsadziłam, więc zobaczę jak będzie u mnie się sprawować fajne wypełniacze rabatowe wybrałaś