Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Mala_Mi 10:41, 17 cze 2017

Urszulla napisał(a)

Dlaczego tyle naraz???.....Może żebyśmy się zbytnio nie przywiązywali do rzeczy materialnych

Pelaśki ładne. Taki kolor by mi się przydał. A wiesz że czasem prostota jest zachwycająca? Mnie zaskoczyły kosmosy przy "tarasie". Wytrzymują suszę i kwitną jak szalone. Urzeduja na nich mszyce i dzięki temu róża bez mszyc. Po prostu bajka a szukałam różnych rozwiązań.

Czasem natura sama rozwiązania wynajduje najlepsze.. przykład moje ognisko.. samo się najładniej komponuje

kasiek 23:00, 17 cze 2017

Mala_Mi napisał(a)

Tak sie zastanawiam i chyba 5 lat to jest tak w sam raz. Potem juz robi sie ciasno i za grubo.
Wczesniej pustynia potem busz. I dylemat co wyciepac. Mi drzewa i krzewy wyparły byliny z rabat, nad czym bardzo ubolewam. Mysle ciagle gdzie odtworzyc chociaz czesc tego co wyginęło. Krzakow nie wytne bo tez szkoda. Zostaly sie juz same fajne.

I tak masz jeszcze sporo miejsca na byliny - tego pozytywnie zazdraszczam U mnie juz za duzo cienia ale nie wytnę niczego bo sąsiadów domy widzieć będę a one nieciekawe. Katalpa pięknie sie odbudowała! A młodzi kapitalni, to chyba najsłyniejsze dzieni na O.
hanka_andrus 06:44, 18 cze 2017

Obłędną masz tę wiązówkę! U mnie jedna siedzi pod krzewuszką i kwiaty do słońca są mojej wysokości. Muszę ją z tego miejsca zabrać, bo się jeszcze straci. Miłej niedzieli!
Urszulla 08:26, 18 cze 2017

Mala_Mi napisał(a)

Czasem natura sama rozwiązania wynajduje najlepsze.. przykład moje ognisko.. samo się najładniej komponuje

Rzeczywiście ładne. Właśnie mam przytargać od sąsiadki wiązówkę z siewu. Ale nie wiem czy taka pełna jak u Ciebie.

Pisałaś u mnie o różach i chcę wiedzieć jak Twoją lawender - bo mam ją na myśli od zeszłego roku.
Mala_Mi 14:12, 18 cze 2017

Urszulla napisał(a)

Rzeczywiście ładne. Właśnie mam przytargać od sąsiadki wiązówkę z siewu. Ale nie wiem czy taka pełna jak u Ciebie.

Pisałaś u mnie o różach i chcę wiedzieć jak Twoją lawender - bo mam ją na myśli od zeszłego roku.

Moja jeszcze w powijakach. Ale zimę przetrwałą bez uszczerbku, przycięłam by była niższa a nie dlatego że przymarzła.

Edi.. wiązówkę kiedy przyjedziesz to ci dam sadzonki Mam odrosty w miejscach gdzie kiedyś rosła.. zanim wyparły ją krzaki.

Mala_Mi 14:17, 18 cze 2017

hanka_andrus napisał(a)
Obłędną masz tę wiązówkę! U mnie jedna siedzi pod krzewuszką i kwiaty do słońca są mojej wysokości. Muszę ją z tego miejsca zabrać, bo się jeszcze straci. Miłej niedzieli!

U mnie po deszczu się położyła na ziemi i musiałam podeprzeć.. a że sucho to niczego nie mogę wbić w ziemie .. wiec wisi na podporze byle jak. szukam jej odpowiedniego miejsca i ciągle mam problemy. na razie mam w kilku miejscach i testuję.
Powoli mija czas piwonii....

A Tercia mi pomaga w ogrodzie ogarnąć trochę .. od razu ładniej

Mala_Mi 14:37, 18 cze 2017

Przed...

PO....... ręce mam do ziemi, ale w końcu podjęliśmy decyzję, że dla szpaków i mszycy drzewa trzymać nie będę .. rosło nad oczkiem wiec pryskać się nie da, a liście leciały do oczka. Kawał ogrodu w cieniu...

Mala_Mi 14:46, 18 cze 2017

Kiedyś foto to mogłam robić raz z jednej strony, raz drugiej... a najczęściej wogle nie robiłam zdjęć, bo było widać tylko czereśnię. Wiec przed i po nie będzie, bo przed nie ma fotek
Przed.... widać koronę czereśni..

A teraz rabaty maja słoneczko, a ja nową oś widokową
Wcale nie żałuję tej czereśni, chociaż owoce miała już na przełomie maja i czerwca.. ale konkurencja zawsze była za wielka..
PO

To byłą dobra decyzja... wiec dług wdzięczności mam do Szyszki.. musiałam w ostatni dzień na cięcie bez występowania o zgodę wykorzystać i wyciąć jedną jodełkę i chorego jałowca... jedno i drugie było już pokraczne i za wielkie do ogrodu. Latać za zgodą nie miałam ochoty.. Przy okazji poszła czereśnia

Miałam ochotę na jeszcze jedną jodłę, ale jest tam gniazdo.. musiała się zostać.. niech maluchy podrosną
Mala_Mi 14:49, 18 cze 2017

Hmm na zdjęciach aż tak wielkiej różnicy nie widać, ale w w realu różnica jest ogromna Oczywiście na plus...

I ten drapak poszedł .. dopadł go jakiś robal i cały w środku był już do niczego..

Berberysy albo przytnę nisko, albo też pójdą out..
Mala_Mi 14:54, 18 cze 2017

I pole do popisu .. będzie kawałek rabaty.. kiedyś tu była, ale jak koreanka urosła do rozmiarów monstrualnych to wszyto zjadła.. w ciągu 4 lat poszerzyła się w każdą stronę o metr lub lepiej.. ..