Mala_Mi
14:06, 15 kwi 2018

Agnieszka..dobrze wiesz, że nie do końca się to samo broni.. a jak się obroni to potem nie cieszy tylko wkurza. Nie napiszę dosadniej....
Są prace które są konieczne do wykonania.. wycięcie suchych bylin, traw, róże, hortensje.. tylko to robię i to jest minimum..
Ekstra wycięłam to co się zrobiło brzydkie, a nie mam czasu na wyprowadzanie "na ludzi"
Poszły dwie tujki.. niecięte od 2 lat, w dodatku pod wpływem śniegu rozlazły się.. straszyły... wyciełam... minuta i po sprawie..
Wyciapałam dwie choiny kanadyjskie.. też śnieg je zdeformował.. wymagały podwiązania i podcięcia ale takiego z głową by jakoś wyglądały.. po 5 minutach zabawy doszłam do wniosku, że widocznie pora na nie.. kolejna minuta i nie ma..
Wywaliłam Mahonia x media Charity .. przemarzła w takie zimy jak ta ostatnia i nie pasowała gdzie była.. jak była małą to była fajna a teraz jak doszła mego wzrostu to wkurzała..
I poszły dwie karagany z kręconymi pniakami.. póki korzenie nie zgniją to nic tam nie posadzę, ale zabierały światło rabacie , były wielkie, przechylały się.. łamały.. i poszły won.. pod ręką miałam piłę spalinową - wykorzystałam. Musiałam podciąć wierzbę bo byłą wielka i jeden konar zdechł.
Wywaliłam z oczka róże błotną i irysy żółte (część tych wyrodzonych) i coś tam jeszcze co zapomniałam jak się nazywa..
Obcięłam wszystkie hortki i trawy..... wrzosy postanowiłam odmłodzić czyli wymienić jesienią na nowe wiec nie cięłam.
Pomidory przesadzone do większych doniczek.
Tm sposobem prawie plan minimum zrobiony.
W kolejnej wolnej chwili muszę podcinać wielkie krzaki, przyciąć tuje przy warzywniku bo zabierają światło, wypielić nieskończoną ilość mleczy i przesadzić to co rośnie kompletnie źle.. posadzić piwonie z Serbii.. przekopać warzywnik i szklarnię (Umyć szklarnię) i coś tam posiać.. .. przewalić kompost.. nawóz chociaż dla trawnika sypnąć.. wykończyć rozwalone rabaty... a przynajmniej wyrównać brzegi i niech czekają na lepsze czasy..
Lista się skraca

Była zima, przyszło lato i zgubiła się wiosna.. wszytko ruszyło jak głupie..