Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

Mala_Mi 13:36, 04 lis 2018

Anda napisał(a)

Podziwiam za konsekwencję, ale to jedyne logiczne wyjście z sytuacji, gdy ogród duży a czasu mało Niewiele osób chyba tak potrafi, być dla siebie samego szczerym aż do bólu. I mimo tego chcieć mieć piękny i różnorodny ogród. Bo Twój ogród nadal taki jest

Taki mój to pamiętnik ogrodowy, wiec nie ma miejsca na oszustwa ..

Serce boli przy likwidacji prawie wszystkiego..... ale takie życie.. 10 lat dla ogrodu to dużo, wszystko się rozrosło.. postarzało, zbrzydło .. jak ludzie..z wiekiem do pewnego momentu są piękni, od pewnej granicy tylko lifting pomaga, a potem to i nawet to Zostaje się piękno w środku, sentyment i dostojeństwo, a czasami po protu jest tylko baba jaga

Wracając do pamiętnika ogrodnika mimo woli...

Mam 3 różaneczniki karłowate Shamrock (przy przesadzaniu znalazłam kartkę z nazwą i teraz wiem co mam), małe się komponowały.. ale rabata się zestarzała i azalie je pożarły.. po wywaleniu jałowca zrobiło się miejsce i postanowiłam przesadzić .. nie pora, nie czas.. ale ..było natchnienie i wolny dzień.
Było w 2013.. widać małe wrzosy dla wielkości..

A tak już w tym roku.. tylko prawie ich nie było widać. Widok dla wtajemniczonych

I przeprowadzka.. myślałam że tego nie wykopię i nie wydrę... masakra .. łokieć bolący znów boli bardziej..

Mala_Mi 13:40, 04 lis 2018

Było z jałowcami..

Jest z różanecznikami.. mam nadzieję, że zakwitną wiosną .. a jak nie to poczekam..
kwitną zawsze jako pierwsze.

Dla mnie o niebo lepiej... jeszcze niech podrosną Anabelki, bo dosaziłam więcej, a jodłę podkrzesałąm i zrobiło się przestronniej.
I chyba nawet tamaryszka zostawię A miał też wylecieć ..
Kasya 13:47, 04 lis 2018

Każdego kiedyś czekają takie operacje...jednych wcześniej innych później...mnie na pewno wcześniej niż później
sylwia_slomc... 13:50, 04 lis 2018

Nas zima lub wiosną czeka drastyczne cięcie wiśni nad rowem już są sporo wyższe od budynków, tylko liście z nich i pestki wszędzie. Mają coś koło 30 lat, trzeba odmłodzić jak się chce owoców dosięgnąć
Margerytka40 13:52, 04 lis 2018

Aniu widzę u Ciebie też prawie rewolucja, łączę się w bólu i doskonale Cię rozumiem. Co do klona to trochę mi pokomplikowało sprawę, mus przemyśleć jeszcze. Pewnie mogłabym go ciąć tylko teraz ok bo jeszcze mam siłę i zdrowie a co będzie za naście albo więcej lat. Mam wybór nie przejmować się tym i sadzić albo pomyśleć nad innym rozwiązaniem. Ale klon taki piękny
Gruszka_na_w... 14:47, 04 lis 2018

Aniu, bardzo dobry miałaś pomysł z tym przeniesieniem różaneczników. Rabata nabrała lekkości.
Dobrze kombinujesz z tym dostosowaniem ogrodu do swoich możliwości.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mala_Mi 14:48, 04 lis 2018

Razem z różanecznikami miałam posadzonego kiścienia Zeblid... a drugiego na innej rabacie, też go pożarły inne rośliny.. wiec zgrupowałam dwa razem...

Wydarcie drania było dużym problemem.. aż musiałam poczekać na eMusia by mi pomógł wykopać i wrzucić na taczkę.. rozładowałam już sama.. jak wpadł w dołek tak został
Delikwent na taczce..

I z bliźniakiem na rabacie

malgorzata_s... 14:49, 04 lis 2018

Pewno że o niebo lepiej. Każdy chyba miał fazę jałowców. Szybko rosną są zielone, dosyć tanie i zapychają. Różaneczniki to poziom wyższy Pięknie.
Mala_Mi 14:59, 04 lis 2018

Takie to wszytko małe się wydaje na foto

I kolejne było:

I jest:

Na pierwszy rzut widać różnice w liściach na grujeczniku i taczkę na rabacie

Za to odsłonił się kiścień Reinbow... kosodrzewina go stłamsiła i zagłuszyła, odebrała światło..

Chyba puste miejsce zagospodaruję jak było wcześniej czyli zrobię wrzosowisko, tu ziemia jet super przygotowana pod wrzosy. Myślałam by wykorzystać moje 3 kulki / lizaki z cisa..ale cis woli mniej kwaśna ziemie. Może dokupię tylko 2 lizaki z trzmieliny.. do towarzystwa dla tej?? może i tę trzmielinę wywalę stąd ?
Jeszcze myślę..

Po wywaleniu łysych i chorych jodeł odsłoniłam się od sąsiadów (bardzo fajni wiec problemu nie ma żadnego z wyjątkiem wrażeń estetycznych), ale już rosną serby...
Katkak 15:21, 04 lis 2018

Mala_Mi napisał(a)
Było z jałowcami..

Jest z różanecznikami.. mam nadzieję, że zakwitną wiosną .. a jak nie to poczekam..
kwitną zawsze jako pierwsze.

Dla mnie o niebo lepiej... jeszcze niech podrosną Anabelki, bo dosaziłam więcej, a jodłę podkrzesałąm i zrobiło się przestronniej.
I chyba nawet tamaryszka zostawię A miał też wylecieć ..

Faktycznie, mnie też bardziej się podoba. Buziol Aneczko.