Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi 2017

Ogród Małej Mi 2017

hankaandrus_44 17:42, 04 cze 2019

Aniu, nie mam tych roślin w ogrodzie. Poszperam w atlasie i podam później. A może ktoś w międzyczasie rozpozna?

sylwia_slomc... 21:14, 04 cze 2019

Mala_Mi napisał(a)
Kupiłam od kobiety na targu... co to?? Ma kwitnąć cały sezon i się rozsiewa.. tyle się dowiedziałam..

To jakiś penstemon.. dzwonek??

Pierwsze ciut do ostrogowca z liści podobne, choć kwiat inny, a drugie stawiam na penstemona.
Anda 21:18, 04 cze 2019

Pierwsze to prawdopodobnie Silene dioica, a drugie to Penstemon, tak jak Sylwia pisala.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mala_Mi 22:17, 04 cze 2019

Anda napisał(a)
Pierwsze to prawdopodobnie Silene dioica, a drugie to Penstemon, tak jak Sylwia pisala.

Jutro zrobię lepsze foto. Dobra jesteś, bo skojarzenie poszło w dobrą stronę, faktycznie podobne .. ale

Silene to raczej nie jest , inny kwiat i inne liście, chociaż ułożone podobnie. Kwiaty przypominają tytoń.

Penstemon tez jakiś nietypowy.

Dlatego kupiłam bo tych roślin nie znałam

A miało juz nie być sryliona gatunków

I schowane irysy i piwonie.. mus rozsadzić

Gosialuk 23:08, 04 cze 2019

Aniu to pierwsze to jest lepnica wschodnia. Dostałam w tamtym roku od Gosi z ogrodu Od nasionka z widokiem na Lanckoronę. I faktycznie sieje się jak głupia. Zmykam spać.
Mala_Mi 00:38, 05 cze 2019

Gosialuk napisał(a)
Aniu to pierwsze to jest lepnica wschodnia. Dostałam w tamtym roku od Gosi z ogrodu Od nasionka z widokiem na Lanckoronę. I faktycznie sieje się jak głupia. Zmykam spać.

Bingo. Dzięki.... na Was zawsze można liczyć.. i co najfajniejsze nie dostałam totalnie bzdurnych odpowiedzi , a foto niewyraźne
Czyli dobrze szukałam w "goździkowatych".. trop był słuszny.. ale wywiódł w pole.

Jak się super będzie siała to wyleci, ale piszą że kwitnie długo, wiec niech rośnie.. znaleźć teraz tylko miejscówkę .
I ostatnie rzuty okiem na RH.. w upale je wygrzeje ..

I idę spać, bo foty się nie wstawiają..
Mala_Mi 00:41, 05 cze 2019

Się nie wstawiają bo wstawiam nie zmniejszone
Ostatnie rzuty oka na RH

Piwonie zaczęły a już róże stoją w blokach startowych.. następuje szybka zmiana warty i nie wiadomo na czym zawiesić oko..

Gosiek33 11:31, 05 cze 2019

Co chwilę coś nowego

Rumba mnie zachwyciła
Anda 13:00, 05 cze 2019

Mala_Mi napisał(a)

Jutro zrobię lepsze foto. Dobra jesteś, bo skojarzenie poszło w dobrą stronę, faktycznie podobne .. ale

Silene to raczej nie jest , inny kwiat i inne liście, chociaż ułożone podobnie. Kwiaty przypominają tytoń.

Penstemon tez jakiś nietypowy.

Dlatego kupiłam bo tych roślin nie znałam

A miało juz nie być sryliona gatunków

Właśnie się trochę zdziwiłam, że Ty ich nie znasz

Penstemon może być ten Pocahontas
https://bluestoneperennials.global.ssl.fastly.net/img/PEPH/650/PEPH_0_penstemon_pocahontas_sk.1491347834.jpg

A to podobne do Silene dioica jak już będziesz wiedzieć, to napisz proszę, bo ciekawa jestem, co to takiego
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mala_Mi 13:03, 05 cze 2019

Gosiek33 napisał(a)
Co chwilę coś nowego

Rumba mnie zachwyciła

Padł komputer, straciłam moje zapiski odmianowe.
Przesadzałam, pomieszałam tabliczki lub pogubiłam...
Połowy piwonii nie dojdę już ładu co gdzie mam..
Echted Salmon - prezent od Pszczółki, cudowna piwonia, nie umiem je zrobić portretu

Za nią bordowa, przesadzona.. ale skąd?? Jaka to?? Przesadzanie nie posłużyło, ledwie kilka kwiatków. Kolory przekłamane, bo Salmon jest jak na górze kolor, a czerwona jest ciemno-bordowa.