Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

Kawa 10:01, 04 kwi 2017

u nie hosty mają malutkie kły
chyba jeszcze mają chwilę na ogarniecie
Toszka 10:02, 04 kwi 2017

Cisy nie mogą mieć na maxa mokro - lubią umiarkowaną wilgoć i wolą krótkotrwałe przesuszenie niż zalanie. Te mięsiste korzenie są bardzo wrażliwe.

Musisz z cisami uzbroić się w cierpliwość i mieć nadzieję, że pozbierają się.

Uważam, że koniecznie wszystkie powinnyście zasypać pana sprzedawcę informacją o problemach. To nie może być tak, że z chęci zysku sprzedaje i nie ponosi odpowiedzialności za stan roślin. W jego interesie, niestety jest, by padały, a klient nowe kupował. Tak się byznez kręci. Ale to nie jest ogrodnik, ani szkółkarz... to brak etyki zawodowej
makadamia 10:05, 04 kwi 2017

U mnie też hosty jeszcze śpią, ale z zeszłego roku pamiętam, że taka ich uroda.
Dlatego wymyśliłam szczwany plan, żeby posadzić między nimi serduszkę, która startuje bardzo wcześnie (u mnie już całkiem pokaźna) a potem zamiera.

I wszystko byłoby w porządku, tylko u mnie ta serduszka rośnie w potężny krzak i nie bardzo che zamierać później
anna_t 11:21, 04 kwi 2017

Kawa napisał(a)
u nie hosty mają malutkie kły
chyba jeszcze mają chwilę na ogarniecie

u mnie one w oczku od północnej strony i dlatego myślę że może później wyjdą..
anna_t 11:23, 04 kwi 2017

Toszka napisał(a)
Cisy nie mogą mieć na maxa mokro - lubią umiarkowaną wilgoć i wolą krótkotrwałe przesuszenie niż zalanie. Te mięsiste korzenie są bardzo wrażliwe.

Musisz z cisami uzbroić się w cierpliwość i mieć nadzieję, że pozbierają się.

Uważam, że koniecznie wszystkie powinnyście zasypać pana sprzedawcę informacją o problemach. To nie może być tak, że z chęci zysku sprzedaje i nie ponosi odpowiedzialności za stan roślin. W jego interesie, niestety jest, by padały, a klient nowe kupował. Tak się byznez kręci. Ale to nie jest ogrodnik, ani szkółkarz... to brak etyki zawodowej

to nie szkółkarz on je z Holandii sprowadza, niewiedziałam tego wcześniej. Renia mnie ostatnio oświeciła na spotkaniu..
anna_t 11:25, 04 kwi 2017

makadamia napisał(a)
U mnie też hosty jeszcze śpią, ale z zeszłego roku pamiętam, że taka ich uroda.
Dlatego wymyśliłam szczwany plan, żeby posadzić między nimi serduszkę, która startuje bardzo wcześnie (u mnie już całkiem pokaźna) a potem zamiera.

I wszystko byłoby w porządku, tylko u mnie ta serduszka rośnie w potężny krzak i nie bardzo che zamierać później

ha! szczwany plan podparty wiedzą moja droga
serduszka w cieniu daje radę?
makadamia 11:44, 04 kwi 2017

W takim całkowitym cieniu nie próbowałam jej sadzić, ale w dosyć cienistym miejscu pod drzewami jak najbardziej daje radę. To w ogóle bezproblemowa roślina.
W całkowitym cieniu zakwitło mi parzydło leśne. Ono ma bardzo efektowne, pierzaste kwiatostany, ale pod koniec lata jego liście już nie wygladają zbyt świeżo. Polecam na tył rabaty.
anna_t 12:01, 04 kwi 2017

firma pol lex Zapolice nie uznaje reklamacji, Pan jest opryskliwy i oburzony jak ja mogę reklamować żywy materiał
proszę wszystkich którzy mają problem z jego cisami o reklamacje
stwierdził że skoro nikt do tej pory nie składał reklamacji to jest to tylko mój problem
Toszka 13:17, 04 kwi 2017

anna_t napisał(a)

to nie szkółkarz on je z Holandii sprowadza, niewiedziałam tego wcześniej. Renia mnie ostatnio oświeciła na spotkaniu..

I teraz wszystko jasne, czemu one takie delikatne i przemarzły
Materiał szkółkarski ze szklarni, wydelikacony, pędzony nawozami i dodatkowo z gołym korzeniem
Takie nieaklimatyzowane rośliny to można sadzić od wiosny... a sprzedawca powinien być świadom potencjalnych problemów i albo powinien materiał przechować do wiosny, albo sprowadzać dopiero na wiosnę i sprzedawać

Nie piszę tego aby was zdołować - wyjaśniam tylko gdzie leżą podstawy problemu.
Makao_J 13:35, 04 kwi 2017

Aniu jak czytam o Twoich problemach z cisami to mnie skręca. Takie straty Szkoda bardzo ich. Niestety to się zdarza. Mi przez zimę padł jeden jałowiec z trzech wsadzonych no i jeszcze jeden płożący kiepsko wygląda. Trzeba będzie wsadzić coś innego.
Na pewno coś wymyślisz. Może to znak że trzeba wsadzić coś innego?

Moje hosty jeszcze w ziemi siedzą. One potrzebują czasu