Cisy nie mogą mieć na maxa mokro - lubią umiarkowaną wilgoć i wolą krótkotrwałe przesuszenie niż zalanie. Te mięsiste korzenie są bardzo wrażliwe.
Musisz z cisami uzbroić się w cierpliwość i mieć nadzieję, że pozbierają się.
Uważam, że koniecznie wszystkie powinnyście zasypać pana sprzedawcę informacją o problemach. To nie może być tak, że z chęci zysku sprzedaje i nie ponosi odpowiedzialności za stan roślin. W jego interesie, niestety jest, by padały, a klient nowe kupował. Tak się byznez kręci. Ale to nie jest ogrodnik, ani szkółkarz... to brak etyki zawodowej
I wszystko byłoby w porządku, tylko u mnie ta serduszka rośnie w potężny krzak i nie bardzo che zamierać później
W takim całkowitym cieniu nie próbowałam jej sadzić, ale w dosyć cienistym miejscu pod drzewami jak najbardziej daje radę. To w ogóle bezproblemowa roślina.
W całkowitym cieniu zakwitło mi parzydło leśne. Ono ma bardzo efektowne, pierzaste kwiatostany, ale pod koniec lata jego liście już nie wygladają zbyt świeżo. Polecam na tył rabaty.
firma pol lex Zapolice nie uznaje reklamacji, Pan jest opryskliwy i oburzony jak ja mogę reklamować żywy materiał
proszę wszystkich którzy mają problem z jego cisami o reklamacje
stwierdził że skoro nikt do tej pory nie składał reklamacji to jest to tylko mój problem
I teraz wszystko jasne, czemu one takie delikatne i przemarzły
Materiał szkółkarski ze szklarni, wydelikacony, pędzony nawozami i dodatkowo z gołym korzeniem
Takie nieaklimatyzowane rośliny to można sadzić od wiosny... a sprzedawca powinien być świadom potencjalnych problemów i albo powinien materiał przechować do wiosny, albo sprowadzać dopiero na wiosnę i sprzedawać
Nie piszę tego aby was zdołować - wyjaśniam tylko gdzie leżą podstawy problemu.
Aniu jak czytam o Twoich problemach z cisami to mnie skręca. Takie straty Szkoda bardzo ich. Niestety to się zdarza. Mi przez zimę padł jeden jałowiec z trzech wsadzonych no i jeszcze jeden płożący kiepsko wygląda. Trzeba będzie wsadzić coś innego.
Na pewno coś wymyślisz. Może to znak że trzeba wsadzić coś innego?
Moje hosty jeszcze w ziemi siedzą. One potrzebują czasu