Próbowałam coś wyszukać do 120-130 cm ale z miskantów nic mi nie wyskakuje. Tylko, że ja z trawami nie mam styczności. Może Marzenka albo Jola z Lawendowego podpowie coś.
Dobra, jak takie groźby/ciężkie działa wysuwasz to podsunę niskie miskanty (z moich tajnych notatek:
Yakushima Dwarf -> 50-70 cm, 120 gdy kwitnie
Adagio -> 60-70 cm, 120 gdy kwitnie
Little Kitten -> 40 cm, brak info ile gdy kwitnie
Yaku Jima -> 70-90 cm, 110-130 gdy kwitnie
Silver Stripe -> 90 cm,
Żadnego z nich nie mam, więc nie wypowiem się mertytorycznie jak rzeczywiście rosną itp.
Przetacznikowiec całkiem z tyłu, potem może właśnie takie niskie miskanty, jezówki w seslerii jesiennej, przywrotnik może jakoś z boku. Te odmianowe jeżówki to chyba do 100 cm nie dorastają. Takie 70-80 cm to już wysokie są. Do seslerii pasowałyby takie niższe, ca. 60 cm. Jaki chcesz kolor tych jeżówek?
Edit. Doczytałam, że mają być White Swan i one faktycznie wysokie są, piszą 80-100 cm. Jak taka wysoka to chyba idealna do takich miskantów. A z przodu przywrotnik.
Aniu, ta rabata to obok hortek,tak?
Nie wiem ale wydaje mi się że gracek byłby jednak ok. Wielkości podawane są w wielkim przybliżeniu i trzeba trochę czasu na taki wzrost,zobaczysz jak to sie będzie prezentowało,najwyżej wymienisz trawę.
Taki efekt lekkości chcesz uzyskać tak?
Ja niestety nie potrafię inaczej sadzić jak tylko synetrycznie i tak mi się podoba.
Podglądam jak u Ciebie idzie, ale widzę, że ciężko podobnie jak u mnie