Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

anna_t 11:08, 01 wrz 2018

Na różance rozbestwil mi się fiołek mam dylemat jednej strony myślę sobie ładny jest, zadarnia i w Mai ostatnio o nim było. Ale z drugiej strony jest tak ekspansywna że mam wrażenie że róże się w nim duszą. Macie go?
anna_t 11:14, 01 wrz 2018

W innym miejscu pozwalam rozrasta się czemuś takiemu

Jest niższe i zaglusza chwasty, choć skrzyp jeszcze wystaje miejscami
Toszka 11:24, 01 wrz 2018

To niżej to kurdybanek...kurde

Z fiołkiem walczę po chwilowym zachwycie nim. Ta bestia wysiewa się szalenie i zawłaszcza sobie rabaty jak chce, a przy tym "wysadza" inne rosliny, bo ten niewinny kwiatuszek ma wcale nie niewinne korzenie
anna_t 11:26, 01 wrz 2018

Czyli fiołka usunę. A ten kurdybanek zostawić?
AngelikaX 11:45, 01 wrz 2018

Aniu pisząc o nagrodzie na ogrom pracy pisałam poważnie, gdziesz bym śmiała nabijać się

Co do kory to i ja wtrące swoje 3 grosze… potwierdzam zdecydowanie mniej chwaściorów w niej rośnie i dużo łatwiej można się ich pozbyć, poza tym rabata ładniej wygląda z takim "wykończeniem" nie wspominając o utrzymywaniu wilgoci dzięki niej... natomiast co do frakcji kory to zdecydowanie nie polecam tej drobnej jeśli masz "przewiewy" tam... miałam u siebie taką na próbę i wiecznie wiatr wywiewał mi ją na żwirek i ścieżki z kostki... mi osobiście podpasowała średnia frakcja (ta całkiem gruba jak dla mnie za ordynarna )

Co do uzupełniania kory to zależne od warstwy jaką mamy.... ja akurat uzupełniam co wiosnę - ładniej wygląda taka świeższa i ten zapach lasu... choć chwilę można się nim nacieszyć
Toszka 11:51, 01 wrz 2018

Kurdybanek uznaje się za uciązliwy chwast. Trudno, w każdym bądź razie, jest go usunąć, bo jak każdy bluszcz wplata się w rosliny i ich korzenie.
Ale nie oznacza to, że gdzieś tam nie robi za zadarniacz.

Wrócę jeszcze do kory, bo sporo emocji wywołała

Kora kazdego dnia w 1-2% ulega kompostowaniu. Czym ma bliżej kontakt z ziemią tym szybciej. Kompostując się wzbogaca glebę w próchnicę...dlatego też u Oli tak chętnie chwasty wzrastają, bo drobna kora szybciej kompostuje się i szybciej daje cenną próchnicę tym samym rozluźniając wierzchnią warstwę gleby).
Sciółkowanie korą zabezpiecza glebę przed nadmiernym nagrzewaniem, parowaniem/wysychaniem, tym samym chroni florę i faunę gleby przed negatywnymi warunkami. Przekompostowana kora, jednolitego koloru ciemnobrązowego nie fruwa, nie ma zapachu lasu i nie zawiera już patogenów jakie zawiera świeża, jasnobrązowa kora. Ta świeża do kompostowania potrzebuje dużych ilosci azotu, które kradnie roslinom.

Często czytam narzekania, że drobna kora szybko "znika"...ona nie znika, a przerabia się w próchnicę
AngelikaX 11:55, 01 wrz 2018

I pomyśleć, że ja tą patogenową się zachwycam ehhh… człowiek się uczy całe życie
leon60 12:04, 01 wrz 2018

HannaR napisał(a)

A jak gruba warstwa tej kory była?

Z 6cm worek 80l na ok 1,5m2
Kasya 12:22, 01 wrz 2018

Podoba mi się dyskusja o korze każdy ma inne zdanie
Widać trzeba się samemu przekonać
Ja nie lubie grubszej kory, nie podoba mi się ...tzn lubie ja tylko przy iglakach i wrzosach
Natomiast kocham drobną przekompostowaną, ciemną, trudno ze trzeba dosypywać ale rabatki pieknie z nią wyglądają
Jest tak przekompostowana ze zawiera wręcz drobinki ziemi, chroni ziemie przed przesychaniem i poprawia strukturę
Sypie gdzie się da, kupuje wiosną i jesienią
Używam ja tez do zabezpieczania roślin na zimę
13:18, 01 wrz 2018
anna_t napisał(a)
Czyli fiołka usunę. A ten kurdybanek zostawić?

Ja usuwam oba ...5 rok nie wiem czy kolejnej 5 latce mi sie uda ich wykończyc ...ale tobie zycze sukcesow

Fijołka teściowa mi przyniosla jak zaczął szczelać w pierwsxym roku to ja zaczełam go plewić ...jest wszędzie jak werbena ☹
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies