Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza II

Ogrodowa przygoda Łukasza II

nawigatorka 20:51, 04 sie 2017

Skąd ja znam ten krój stołu super wyszło
malkul 20:58, 04 sie 2017

piękny stół! brawo Łukasz
Luki 11:12, 12 sie 2017

Pszczelarnia napisał(a)
Fajna poczciwa sosna! W nowoczesnym wydaniu.

Łukasz, żurawki o fioletowych (śliwkowych) liściach - poleciłbyś jakieś, nie za bardzo wypiętrzające się?

Jak zwykle składnia poplątana w mojej pisaninie.

Dziękuję.

Ewo wybacz z dużym poślizgiem. Co do żurawek to powiem Ci, że przez ostatnie dwie zimy miałem takie straty w żurawkach, że poszło mi z 80% kolekcji tak samo z pamięcią do nazw i doświadczeniem, że te najstarsze odmiany da się w nieskończoność dzielić i odmładzać. Na pewno nie bierz odmian z dużymi liśćmi chociaż mam taką jedną Dark Secret ciemniejsza niż śliwkowa, ale rośnie super. Piękną odmianą jest Forever Purple, ale ona jest malutka. Powtarzam się, ale ulubioną odmianą o srebrnych i ciemnych liściach jest żuraweczka Gunsmoke, ale przez 5 lat zrobiłem z jednej chyba ze 100 roślin, a w ogrodzie mam teraz jej z 40 do tego nie wypiętrza się. Mój numer jeden
Obsidian ciemna, ale też pni za dużych nie robi. Shanghai jest piękna, ale jak większość żurawek według mnie wymaga odmładzania co 2-3 sezony by długo ją utrzymać.
Jest kilka pięknych śliwkowych odmian, ale nawet ich nie piszę bo pomimo dwóch prób nie umiały przetrwać zimy.
Luki 11:18, 12 sie 2017

Kamilo dziękuję bardzo

Olu w sumie to mnie otaczają hektary lasów sosnowych to i wyboru dużego w tartakach nie ma Najgorsze jest to, że zrobiłbym więcej architektury ogrodowej z drewna, ale szkoda pieniędzy bo sami oszuści. Zapłaciłem za deski sosnowe suszone komorowe obrzynane 1300 za m^3 i co... po tygodnie wszystko pokręciło bo na pewno suszarni nie widziały.

Asiu kilka projektów w planach, ale fachura bardziej marudny ode mnie , a stół na szczęście stoi na miejscu

Elu wzór stołu oklepany bo przewija się w sieci w masie miejsc, ale mi taki odpowiada i ekonomicznie wyszedł w porównaniu do dziadostwa marketowego

Aniu na śródku jest płaskownik by deski nie klawiszowały między sobą

Luki 11:24, 12 sie 2017

Asiu też bym chciał u siebie takie ogrodzenie, ale może w przyszłym roku będzie... i to ładniejsze bo już nie pozwolę komuś detali wykańczać.

Małgosiu solidnej siły trzeba by go podnieść, ale przynajmniej wiatry mu nie groźne

Ewelino dlatego cieszy mnie, ze liliowce w jednym miejscu urzędują i nie muszę całego ogrodu przed pracą oblecieć by zobaczyć co zakwitło

Agnieszko jak moje pomysły w takim tempie będą realizowane to chyba się przemogę i nauczę tego spawania

Olu też lubię takie formy, muszę zrobić do stołu pasujące donice bo to dziadostwo co siostra ustawia na tarasie do szału mnie doprowadza

Mateusz tak miało być

Asiu Twój mimo wszystko ładniejszy

Gosiu dziękuję bardzo
Luki 11:29, 12 sie 2017

Wracam do żywych, w końcu bo ostatnio bardzo intensywny czas miałem.
Zostawiam mało ogrodowy, ale fajny widoczek z dachu 80 metrowego szybu
anna_t 21:56, 13 sie 2017

skakałeś na bungee?
Luki 22:52, 13 sie 2017

Aniu ło panie na szczęście nie, nogi z galarety miałem na kratach, a jeszcze miałbym skoczyć na szczęście tylko praca.
Luki 22:57, 13 sie 2017

To w końcu parę zdjęć, teraz zaległe z zeszłego tygodnia.
Teraz się urlopuję i nadrabiam bałagan przy okazji biję rekordy, znalazłem chwasta ponad 1,5 metra, kamuflował się jeden bardzo dobrze

Nie wytrzymałem i te bukszpany przyciąłem

Luki 23:01, 13 sie 2017

I w słoneczku