Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Iwonka 07:29, 05 cze 2018

Toszka napisał(a)

Ogónie byliny dzieli i przesadza się w połowie sierpnia. Nie na jesieni, bo mogą się nienależycie ukorzenić. To co widzimy nad ziemią to tylko stożek góry, a jesienia korzenie bylin zaczynają magazynować zapasy na zimę i już tak obficie nie przybierają.
Jest druga opcja, ale nie może być tych okropnych upałów, najlepiej by było z kilka dni pochmurnych. Po kwitnieniu, kiedy ścinamy kwiatostany, pół kępki obkopujesz, przecinasz i wykopujesz. Druga połowa w tym systemie jest tylko lekko ruszona. Podlej fosforem (dla ukorzenienia). Ukorzeniacza już nie polecam, bo zmienili proporcje roztworu...na niekorzyść nabywcy (niech się wypchają teraz)

I ja dziękuję za cenną radę, Toszka jak zawsze niezawodna
Monia81 08:00, 05 cze 2018

Madzia buziaczki zostawiam i co porobiasz, co się tak cicho zrobiło?
lutroja 08:17, 05 cze 2018

pięknie się wszystko rozbujało,
masz w kwiatkach floksa czy dzwonek karpacki
?
Kasiolaaa 08:35, 05 cze 2018

Madziu zazdroszcze deszczu deszcz to najlepsze lekarstwo na roslinki
ElzbietaFranka 08:36, 05 cze 2018

Madziu witam. Lawenda miodzio szalwia tez.
Bardzo lubie lawende, ale ona mnie nie lubi w zeszlym romu zmarzla kupilam nowa zmarzla i tak 2 lata pod rzad.
Posadze jeszcze tego roku w ustronne miejsce i sobacze co bedzie.

Toszka daje cenne rady. Tez tawule rozsadzalam z jednej zrobilam 3 szt ale do cienia wsadzilam.

U nas w niedziele solidnie podlalo, ale wczoraj patelnia i wiatr więc dzisiaj znowu jadę podlac.

Madziu pieknie wszystko rosnie zrób fote calej rabaty przed domem tej z kamiorami.

Pozdrawiam
margaretka3 08:56, 05 cze 2018

Madzia, cieszę się, że kwiatuchy żyją, co widzę na przykładzie nieoklapniętego bodziszka. Dobrze, że popadało, to rośliny trochę doszły do siebie.
Przypomniałam sobie, co za werbenę Ci dawałam - to hastata.
I bardzo dziękuję za miłe słowa pod moim adresem

Madziu, jaką wysokość miały te cisy, które kupowałaś tej wiosny?

Magleska 21:54, 05 cze 2018

anbu napisał(a)
Ja to bym chciała aby u mnie tak polało ...
U nas to tylko troszkę deszczu było, tak jakby ksiądz kropidłem..

na szczęście szyvko wsiąkło ,ale sprzątania wypłukanej kory miałam

Iwonka napisał(a)

Woda faktycznie stoi, ale może przez to, że było już tak sucho, że trudno się jej przebić przez tę skorupę Dobrze, że nie mieliście nawałnicy tylko obfity deszcz. U mnie popadało jak ksiądz kropidłem, cóz zrobić, taki rok mamy. W sumie to chyba wolę suszę od ulew, wody jeszcze nie brakuje i podlewać można, a jakby ciągle padało - to walczyć z tym ciężko, wszystko gnije.

ja też już wolę podlewać ,niż takie ulewy .....dobrze ,że gradu nie było

Johanka77 napisał(a)

Ja też kupiłam jeszcze lawendę i teraz się zastanawiam, gdzie ją jeszcze powtykać
Uwielbiam.

Szałwię jak rok temu przesadziłam, to potem była biedna. Ale teraz jest śliczna.

Ja nie patrzę nigdy, tylko przesadzam. Ale nie zawsze jest od razu efekt.
Z tego co wiem to byliny przesadza się jesienią.

Mi wyrosła jedna dorodna szałwia tam, skąd rok temu została zebrana więc będę ją przesadzać na kulkowisko. Bo tam mi w sumie jednej brakuje .

w sumie ....to też przesadzam ,kiedy mam czas
a teraz jakoś z nim krucho ....ale szałwię na rynku dokupiłam i podosadzałam ,więc dzielić nie będę
buziaki
zaległości mam forumowe straszne.....
Magleska 21:55, 05 cze 2018

Wiolka5_7 napisał(a)
u ciebie dolało a u mnie upały...nie martw się u mnie było wcześniej tak samo, woda stała, ale szybko wsiąkła

faktycznie ,szybko wsiąkła ,tylko kora do sprzątania została

effka napisał(a)
O jak mikro u Ciebie, ciekawa jestem jak we Wrocławiu. Będę za chwilę. Dzisiaj deszczu nie chce, no pranie muszę porobić
Ah kocham tę Twoją łączkę bylinową...

ja też ją kocham
mam zaległości u Was straszne -trochę w pracy podglądam ,ale już czasu na pisanie brak
urlop chcę

Gabriela napisał(a)
"Jarmarczna, kolorowa bylinówka" jak napisałaś, to jest właśnie to. Jak dla mnie oczywiście, zachwyciłam się nią, bo nie jest jarmarczna, tylko cudna. Podziwiam trytomy, moje udają że rosną i mają kwiaty, ale wyłażą co roku.
Deszczu trochę zazdroszczę.

bardzo bardzo dziękuję
na razie zaznaczam Twój ogródek i na pewno wkrótce Cię też odwiedzę
Magleska 21:59, 05 cze 2018

Kasiolaaa napisał(a)
Madziu lawenda u Ciebie tak buja gesta piekna obficie kwitnaca u mnie juz 3 rok i licha chyba z nia to samo zrobie co z jukami oddeleguje pod okna

nic jej nie robię ,że taka jest rośnie na pełnym słońcu i taka dorodna -lubię ją

Kindzia napisał(a)
Nie martw się o rośliny. U mnie, 4 lata temu, w ciągu dwóch tygodni, dwie powodzie były i padły tylko astry. Łezka cała w wodzie stała dłuższy czas, a tam bukszpany mam przecież. I są do dzisiaj.

Ładnie Ci cisy przybierają

powiem Ci ,że szybko ta woda wsiąkła
a cisy faktycznie rosną niesamowicie .....pewnie niedługo trzeba je przyciąć ,żeby po bokach się zagęściły

beata_m napisał(a)
zaglądam co u pracusia słychać? Ale padało u Ciebie .... u mnie zaś na odwrót .. pustynia. Woda ze studni nieco ratuje ale wczoraj przy dłuższym podlewaniu i woda lecieć już nie chciała
macham cieplutko

mam nadzieję, że woda już nie stoi i roślinki są bezpieczne

woda wsiąkła ,rośliny żyją ,a ja non stop w pracy jestem .....kwiatuchy tylko dosadzam ,bo co po truskawki jadę na rynek ,to wracam z czymś nowym ,bo się oprzeć nie umiem
buziaki ślę
sylwia_slomc... 21:59, 05 cze 2018

Madzia teraz wszyscy mają u wszystkich tyły, zimą nadrabiamy