Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród z wilkiem zamkn.

Ogród z wilkiem zamkn.

Johanka77 09:42, 03 cze 2018

Magleska napisał(a)

warzywnik mój płodny hihi dziękuję zajadamy się sałatą ,rzodkiewką ,szczypiorkiem i rukolą na razie
mrówki zeżarły siewki brokułów i ogórków
skuś się na taki -na prawdę nie wiele przy nim roboty -podlewam i zjadam jak urośnie

a za skarpę bardzo Ci dziękuje -tyle miłych słów ......aż nie wiem co napisać ,
ciesze się
lawendy dla Ciebie zostawiam -podosadzałam jeszcze w wolne przestrzenie
i tą szałwię chcę podzielić ,żeby też jej więcej było -tylko nie wiem kiedy ,bo teraz pięknie kwitnie i nie chcę jej zmarnować

Ja też kupiłam jeszcze lawendę i teraz się zastanawiam, gdzie ją jeszcze powtykać
Uwielbiam.

Szałwię jak rok temu przesadziłam, to potem była biedna. Ale teraz jest śliczna.

Ja nie patrzę nigdy, tylko przesadzam. Ale nie zawsze jest od razu efekt.
Z tego co wiem to byliny przesadza się jesienią.

Mi wyrosła jedna dorodna szałwia tam, skąd rok temu została zebrana więc będę ją przesadzać na kulkowisko. Bo tam mi w sumie jednej brakuje .
Wiolka5_7 10:06, 03 cze 2018

u ciebie dolało a u mnie upały...nie martw się u mnie było wcześniej tak samo, woda stała, ale szybko wsiąkła
eVka 12:40, 03 cze 2018

O jak mikro u Ciebie, ciekawa jestem jak we Wrocławiu. Będę za chwilę. Dzisiaj deszczu nie chce, no pranie muszę porobić
Ah kocham tę Twoją łączkę bylinową...
Gabriela 17:34, 03 cze 2018

"Jarmarczna, kolorowa bylinówka" jak napisałaś, to jest właśnie to. Jak dla mnie oczywiście, zachwyciłam się nią, bo nie jest jarmarczna, tylko cudna. Podziwiam trytomy, moje udają że rosną i mają kwiaty, ale wyłażą co roku.
Deszczu trochę zazdroszczę.
Kasiolaaa 18:23, 03 cze 2018

Madziu lawenda u Ciebie tak buja gesta piekna obficie kwitnaca u mnie juz 3 rok i licha chyba z nia to samo zrobie co z jukami oddeleguje pod okna
Kindzia 08:41, 04 cze 2018

Nie martw się o rośliny. U mnie, 4 lata temu, w ciągu dwóch tygodni, dwie powodzie były i padły tylko astry. Łezka cała w wodzie stała dłuższy czas, a tam bukszpany mam przecież. I są do dzisiaj.

Ładnie Ci cisy przybierają
beata_m 14:39, 04 cze 2018

zaglądam co u pracusia słychać? Ale padało u Ciebie .... u mnie zaś na odwrót .. pustynia. Woda ze studni nieco ratuje ale wczoraj przy dłuższym podlewaniu i woda lecieć już nie chciała
macham cieplutko

mam nadzieję, że woda już nie stoi i roślinki są bezpieczne
BKosimkArt 14:56, 04 cze 2018

Zazdroszczę deszczu bo u nas niestety znów skwar... zieleń od razu soczysta
Toszka 21:47, 04 cze 2018

Magleska napisał(a)

(...)
i tą szałwię chcę podzielić ,żeby też jej więcej było -tylko nie wiem kiedy ,bo teraz pięknie kwitnie i nie chcę jej zmarnować

Ogónie byliny dzieli i przesadza się w połowie sierpnia. Nie na jesieni, bo mogą się nienależycie ukorzenić. To co widzimy nad ziemią to tylko stożek góry, a jesienia korzenie bylin zaczynają magazynować zapasy na zimę i już tak obficie nie przybierają.
Jest druga opcja, ale nie może być tych okropnych upałów, najlepiej by było z kilka dni pochmurnych. Po kwitnieniu, kiedy ścinamy kwiatostany, pół kępki obkopujesz, przecinasz i wykopujesz. Druga połowa w tym systemie jest tylko lekko ruszona. Podlej fosforem (dla ukorzenienia). Ukorzeniacza już nie polecam, bo zmienili proporcje roztworu...na niekorzyść nabywcy (niech się wypchają teraz)
basia3012 23:59, 04 cze 2018

Madziu,jak zwykle wieczorem zaglądam żeby zobaczyć co słychać u Ciebie i po raz kolejny powiem, piękny jest ten skalniak z rozchodnikami. I ten skalniak z funkiami też cudny. Te płaskie kamienie są super. Czy to piaskowce? Alejka z cisami również super. Lubię takie spokojne, stonowane kolory. Nie przytłaczają. I szybko się nie znudzą. Chociaż rabata bylinowa tez może zachwycić. Pozdrawiam. U nas susza.