Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Agam

Ogródek Agam

agam 09:46, 03 cze 2014

Tusiala napisał(a)
Cieszę się, że się czujesz lepiej

Dużo lepiej, dziękuję. Zwłaszcza że ocieplenie nadchodzi .
bleebla 20:57, 03 cze 2014

Widzę, że prezenty posadzone na miejsca docelowe
Zdjęcie krwawnika mnie urzekło.
agam 21:03, 03 cze 2014

bleebla napisał(a)
Widzę, że prezenty posadzone na miejsca docelowe
Zdjęcie krwawnika mnie urzekło.

Krwawnik wygląda ślicznie, miałam go więcej ale ślimaki zeżarły, zostały łyse badyle Za karę dostały granulki ...
agam 21:23, 03 cze 2014

Dzisiaj głównie plewiłam i dosadziłam 4 lawendy, oraz majstrowałam przy linii rabaty.

I tak. Jeśli zrobię prostą linię na wysokości końca tarasu to zostanie bardzo mało miejsca między rabatą i basenem, a sama rabata będzie miała 3 metry głębokości.

Co myślicie o tej linii. Łuk przy tarasie (powiązanie do ćwierćkoła) i łuk na końcu. Na zdjęciu wygląda to trochę kanciasto

Zielona 22:55, 03 cze 2014

agam napisał(a)

Myślałam o nich, ale stwierdziłam że będą się zlewać z białą ścianą domu.
Ale pomyślę, Ola kupiła takie wypasione po dyszce.

Marta jak myślisz, powinnam zostać przy samych rh z tyłu, czy dodać jakieś hortki?. Myślę o miejscu gdzie jest wykusz. Tam mogłabym dać hortki, jak urosną będę widzieć je z jadalni, a rh przesadzić. W tym miejscu jest najwięcej słońca.

Myślę, że dobrze kombinujesz. Rh przekwitną, a horti zaczną. Gleba ta sama- więc fajnie. Gdzieś widziałam takie zestawienie... ale niestety nie pamiętam gdzie

Łuk - wiem po swoim Tylko Ty sama możesz ułożyć tak, żeby z każdej strony wglądał dobrze...Na fotkach wychodzi różnie - zależnie od tego, gdzie się stoi...
agam 10:53, 04 cze 2014

Marta linia może nie będzie idealna, ale to najlepsze rozwiązanie, na dzień dzisiejszy .

Poczytałam dzisiaj o rh + hortki, to dobre rozwiązanie, plus hosty.
Teraz myślę nad ustawieniem roślin. O ile rh pójdą w jednej lini, to z hortkami nie wiem jak je ustawić pod wykuszem. W półkolu czy też linii prostej.
Jagodaa 11:15, 04 cze 2014

Skoro tak się sytuacja ma, to środkowy układ też moim zdaniem będzie bardzo fajny. Ostatnie zdjęcie to to samo ustawienie? czy na końcu inaczej wąż jest poprowadzony?
agam 11:58, 04 cze 2014

Jagodaa napisał(a)
Skoro tak się sytuacja ma, to środkowy układ też moim zdaniem będzie bardzo fajny. Ostatnie zdjęcie to to samo ustawienie? czy na końcu inaczej wąż jest poprowadzony?

To samo z dwóch stron.
Rośliny na środku posadzę bliżej ściany, tak żeby jeszcze najniższe piętro się zmieściło.
Rh będą szły tu gdzie się wykusz kończy. Myślę nad płynnym przejściem w tym miejscu.
agam 12:00, 04 cze 2014

Dopóki jest basen to musi tak zostać, jak kiedyś zniknie to pomyślę nad pociągnięciem rabaty prosto od tarasu.
agam 09:15, 05 cze 2014

Melduje że prace nad rabatką rozpoczęte .
Wczoraj przenosiłam darń i przygotowałam kawałek od tarasu pod sianie, bo "gotowej" trawy mi zabrakło. Dumna z siebie jestem, bo po operacji przeszczepu śladu nie ma, no prawie . Na dzień dzisiejszy wygląda to tak:

Jak ustawić limki pod wykuszem???