Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pokażę nasz ogród

Pokażę nasz ogród

Karol99 17:59, 19 mar 2016

Niezla akcja
asica 18:00, 19 mar 2016

A na tarasie dalej jesiennie . Wrzosy nie tracą koloru ...
Toszka 18:45, 19 mar 2016

asica napisał(a)
Nasza próba założenia łąki kwietnej. Nie wiedziałam, że praca z glebogryzarką to taka ciężka praca.

aaaaaa, jednak robicie

Jak można mieć tak wysprzątane w ogrodzie? No jak można?
asica 19:28, 19 mar 2016

Jednak robimy, a właściwie próbujemy. Poczytałam, doczytałam, że wymarzone maki i chabry rosną tylko na corocznie przekopanej glebie. Raczej nie mamy zamiaru corocznie łąki zakładać. Z założenia ma to być przecież łąka bezobsługowa. Dlatego zamówiłam gotową mieszankę łąki kwietnej i dodatkowo domówiłam chabry i maki - jako jednoroczne, oraz złocienie, rumianki, kąkol, len - jako wieloletnie. I mam nadzieję, że w tym roku będą mnie cieszyć te kwiaty jednoroczne, a w kolejnych latach pozostałe wieloletnie.
Nasiona kwiatów zamówiłam po kilka opakowań. Śmiech mnie ogarnął jak je wreszcie wczoraj wysypałam - wyszły może 2 łyżki nasion. I jak je teraz rozsypać . Wysypałam przewidziana ilość mieszanki, domieszałam nasiona i jakoś rozsypałam.

P.S. M dziś powiedział: no przecież nie będę grabił - i wyjął wertykulator z koszem . Za jednym zamachem zwertykulowane i posprzątane.
Jagodaa 20:54, 19 mar 2016

Przyszłam zerknąć na placyk (choć doskonale go znam, to nie obserwowałam pod potrzebnym mi aktualnie kątem), a wpadłam na kiełkownicę . Zadowolona jesteś? Też planuję kupić, ale nie wiem jaka się sprawdzi.

Twój placyk jest bardzo zgrabny i mnie taki właśnie wystarczyłby i taki teraz mam, ale mój będzie w takim obudowanym U i nie będzie się już dało przejść wokół stołu po trawie, jak to teraz robię.

Przebiśniegi śliczne. Łąka kwietna, jestem bardzo ciekawa efektu. Uwielbiałam zbierać polne kwiaty, gdy byłam dzieckiem .
nieziemska 19:58, 27 mar 2016

Cześć, Asiu. Ślicznie ogród zmienił się na przestrzeni paru lat, ale wykonaliście kawał pracy. Jesteś ekspertem z moich okolic, więc mam do ciebie parę pytań:
1. gdzie w okolicy kupowałaś klon Golden Globe?
2. w którym sklepie kupowałaś nasionka werbeny patagońskiej i czy wysiewałaś ją od razu na rabaty?
3. czy sprawdzałaś już własnoręczne sadzonki cisów - przyjęły się?
Pozdrawiam.
asica 10:41, 28 mar 2016

nieziemska napisał(a)
Cześć, Asiu. Ślicznie ogród zmienił się na przestrzeni paru lat, ale wykonaliście kawał pracy. Jesteś ekspertem z moich okolic, więc mam do ciebie parę pytań:
1. gdzie w okolicy kupowałaś klon Golden Globe?
2. w którym sklepie kupowałaś nasionka werbeny patagońskiej i czy wysiewałaś ją od razu na rabaty?
3. czy sprawdzałaś już własnoręczne sadzonki cisów - przyjęły się?
Pozdrawiam.

Witaj, do eksperta mi daleko, ale pamiętam gdzie robiłam zakupy
Klony kupiłam w Przytoku i tam też ostatnio kupuję większość roślin. Mają spory wybór traw i bylin.
Werbenę kupiłam kiedyś na allegro i od tamtej pory wysiewa się sama. Zawsze zbierałam nasiona, ale w tym roku nie zebrałam, więc nie mam czym się podzielić ;-(.
Cisy sprawdzałam, jeszcze nie mają korzonków , ale są zieloniutkie, myślę więc że korzonki się pojawią.
nieziemska 17:54, 28 mar 2016

Dzięki za odpowiedź i trzymam kciuki za malutkie cisy, żeby się przyjęły, bo czytałam, że cisy trudno się rozmnaża przez sadzonkowanie.
asica 20:21, 28 mar 2016

nieziemska napisał(a)
Dzięki za odpowiedź i trzymam kciuki za malutkie cisy, żeby się przyjęły, bo czytałam, że cisy trudno się rozmnaża przez sadzonkowanie.

Jak mam wyrzucić przycięte odrosty to wolę wetknąć w ziemię. Wtykam hortensje, zbieram siewki miskantów i rozplenic, bo szkoda mi wyrzucić. Często później rozdaję, bo ogród nie za duży.
Cisy już wtykałam w ziemię i nawet się przyjmowały, gorzej ze mną, wciąż je przesadzałam i rezultacie z kilkunastu zostały dwa. Na te mam zamiar chuchać i dmuchać, bo chcę zrobić trochę żywopłotów.
asica 20:21, 28 mar 2016

A to dubel.