Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

BKosimkArt 08:56, 03 maj 2018

A jeszcze wrócę do tematu ekobordów... w jakim celu stosowane są przy kostce??? Przecież kostka swietnie trzyma żwir, oddzielające od trawnika to rozumiem ale tu nie widzę sensu wymiany...
Wiolka5_7 09:03, 03 maj 2018

BKosimkArt napisał(a)
A jeszcze wrócę do tematu ekobordów... w jakim celu stosowane są przy kostce??? Przecież kostka swietnie trzyma żwir, oddzielające od trawnika to rozumiem ale tu nie widzę sensu wymiany...

Ja też nie rozumiem po co przy kostce ?
tulucy 09:04, 03 maj 2018

Kocimiętka ładnie się wykłada na kostkę będzie super, bo jak na trawnik to po nim ale z drugiej strony to sposób na powiększenie rabaty
Anitka 09:06, 03 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Ja buczki uwielbiam najbardziej

Śliczna fotka, super glediczja kontrasuje z buczkiem na to liczę u siebie

Później już mniej ze sobż kontrastują, jak glediczja zzielenieje.
Anitka 09:12, 03 maj 2018

anna_t napisał(a)
ja też pomimo niezbyt dobrych opinię na forum mam glediczje. Jest piękna i pokrój ma idealny. U mnie chyba przemarzla trochę i musiałam przyciąć gałęzie ale świeci jak zaroweczka

Ja tak człowiek się zastanowi to prawie każde drzewo ma swoje wady i zalety.
U mnie glediczja ma więcej zalet Nigdy na nic nie chorowała i żadne szkodniki na niej nie żerują. Nie ma problemu z sadzeniem pod nią rośnie. Ja będę ja zawsze chwalić
Anitka 09:13, 03 maj 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Kocimiętka bedzie super wyglądać tutaj

Dwa lata już do tej decyzji dojrzewam Bardzo mi się takie ścieżki podobają.
Anitka 09:14, 03 maj 2018

BKosimkArt napisał(a)
Ja tak miałam z tojeścią atropururea jak chciałam mieć a nie była zbyt popularna w szkółkach, w końcu nasiona kupiłam...
Przywrotnik na pewno się pojawi kiedyś...

Też mam taką nadzieję. Poczekam
Anitka 09:18, 03 maj 2018

tulucy napisał(a)
Glediczję mam posadzoną wzdłuż ulicy na trawniku naprzeciw naszego domu. Akurat na ten kawałek dali glediczję. Gmina robiła nasadzenia zieleni. U nas na ulicy mamy jeszcze głogi szczepione, jarząby i miłorzęby. Cudnie się robi.

Ja widziałam glediczje w ścisłym centrum Krakowa, pomiędzy kamienicami a ulicą taki niewielki, wąski był fragment zieleni i one tam świetnie dawały sobie radę. Jeszcze wówczas ich u siebie nie miałam. Fajnie, że gmina dba o takie nasadzenia.
Anitka 09:23, 03 maj 2018

BKosimkArt napisał(a)
A kocimiętka wow będzie tu idealna.
Szkoda trochę bergenii ale rozumiem dlaczego je wymieniasz...
Szukaj kocimiętki 'Walkers Low', bodajże ona nie wytwarza feromonów które uwielbiają koty.

Tam mi śnieg spada z dachu i niszczy bergenie. Fakt ładnie odrasta, ale przyczyną są opuchlaki. One nawet jej nie uśmiercają, bo żyją od wielu lat w tym miejscu, ale żerują na jej liściach.
Ja dopiero niedawno przeczytałam, że są właśnie takie odmiany nie wabiące kotów, bo to był powód, że nie mogła się na nią zdecydować.
Ta odmianę mam też na liście. Zgadałam się jeszcze z panią z jednej szkółki i ma mieć jakąś niziutką zwartą odmianę z Niemiec, ale nazwy nie pamiętała.
Anitka 09:26, 03 maj 2018

BKosimkArt napisał(a)

Bo panowie nie zabetonowali ostatnich kostek, bo poszli na łatwiznę i położyli ekobordy i to na ziemi. Teraz to ja już bym na to nie pozwoliła. Musimy zabetonować ostanie kostki.