Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Kasya 15:47, 15 maj 2020

tulucy napisał(a)
Właśnie doczytałam w mojej mądrej warzywnej książce, że na mszyce liściowe działa woda po gotowaniu ziemniaków hmmm, łatwo dostępne to jest, można spróbować, bo raczej na nic nie powinno zaszkodzić.

pstryczek tez dziala
Mgduska 20:53, 15 maj 2020

tulucy napisał(a)

Witaj za dużo tu do oglądania nie ma

Rzecz subiektywna, ale to co jest - mi się podoba!
Gosiek33 06:11, 16 maj 2020

tulucy napisał(a)
W ogóle wczoraj zrobiłam taki myk, że bałam się, że cały zakwas będzie zmarnowany. Bo obskrobałam boki słoika z takiego trochę podsuszonego itd. i zamiast wyrzucić, to właśnie wrzuciłam do środka taką kluchę wielką. Wlałam trochę więcej wody tylko. Jak on mi potem buzował znaczy nie zepsułam chyba

Bo to stary i wysuszony, najlepszy zakwas

Patrz jak się umądrzyłam
tulucy 19:36, 16 maj 2020

No dobra, lilaki Hortensja i Pamięć o Wawiłowie zamówiłam. Albo wsadzę je razem faktycznie, jak Kasya sugerowała, albo dla drugiego znajdę gdzieś miejsce. Mam czas,długi termin dostawy
Przy okazji jeszcze coś tam wpadło do koszyka. Bo same dwa lilaki to szkoda zachodu
tulucy 08:18, 17 maj 2020

Porównanie lilakowe dla Ani Makao i Kasyi.
Od góry Znamya Lenina, Andenken an Ludwig Spath, Katherine H. i nn (jeszcze po dziadkach mojego m).

Znamya po lewej.

Z zastrzeżeniem, że Znamya u mnie już 4 sezon siedzi w ziemi, a Ludwiczek dopiero drugi. Znamya ma cieplejsze odcienie, Ludwiczek chłodny fiolet.

Katherine po prawej.

Pachną wszystkie, mocno.
tulucy 08:20, 17 maj 2020

W razie czego to sadzonkę tego mojego nn mogę wykopać, bo niestety daje odrosty.
Kasya 09:02, 17 maj 2020

Ludwig mniejsze kwiaty...
Ale masz teraz zapach w domu
Gdzie zamowilas ?
inka74 09:13, 17 maj 2020

tulucy napisał(a)
W ogóle to mam problem. Całą rabatę wzdłuż warzywnika muszę podnieść o parę centymetrów - tak koło 10. Część bylin mogę spokojnie teraz wykopać i posadzić na nowo, ale części wolałabym nie ruszać, bo to nie ta pora, żeby je ruszać (piwonie i liliowce). Z różami też mam dylemat, ale je to podniosę na szpadlu do góry lekko i podsypię ziemi. Podnosić wszystko, co się da, a dookoła piwonii zostawić dołki i podnieść je potem?
A podnieść muszę, bo akurat tam był spadek, który mi kompletnie nie przeszkadzał do momentu, kiedy nie zaczęłam układać równo ścieżek w warzywniku. I teraz ścieżka jest wysoko, a rabata nisko, więc ścieżka mi się będzie osuwać ciągle.
a może tymczasowo takie plastikowe bordery wyższe dasz i całość na jesieni podniesiesz? Cegły nie spadną a szkoda teraz całość przekopywać. Dla róż to też późno.
tulucy 09:13, 17 maj 2020

Byliny Lucyny. Zapach jest kwiatów mało, bo tylko te 4 kiście... A pachnie...
tulucy 09:21, 17 maj 2020

Iwonka, cegły mi nie spadają póki co i spokojnie do jesieni wytrzymają albo i dłużej, już drugi rok tak leżą i nic się nie dzieje. Zaleta zbitej ziemi. Tylko generalnie mam problem, bo te rośliny tam są z różnych "kategorii"

Na razie wymyśliłam sobie, że najpierw muszę wyczyścić sajgon pod nową podmurówką - wtedy przesadzę tam część roślin i będę mogła przerabiać kolejną rabatę. I tak sukcesywnie do czegoś dojdę.

M się zobowiązał do zdjęcia darniny w tym miejscu i ziemi na głębokość co najmniej szpadla. Musimy tam taką odkrywkę zrobić, żeby wybrać kłącza podagrycznika.

Wczoraj cały dzień przeleżałam pod kocem, dziś już mi lepiej, ale gardło ciągle czuję. Chyba dziś powtórzę lenistwo, żeby mi przeszło całkiem. Ale plecy nie wytrzymują tyle leżenia, przeniosę się na fotel...