Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

asiak 07:46, 21 paź 2017

Ale czy aby nasze polskie biedronki? Jak azjatyckie to niszczyć, zjadają nasze polskie
Kasia_CS 10:07, 21 paź 2017

tulucy napisał(a)
Dostałam wiadomość, że moje róże się szykują już do mnie.

A mnie zrobili niespodziankę i kurier po prostu zadzwonił domofonem... troszkę się zdziwiłam. Martwi mnie sadzonka Artemis, bo dostałam jeden taki jakby długi korzeń główny gruby jak kciuk, na którego końcu jest rozeta kilku grubych, ale krótkich korzeni - takich po 4-5cm max. Nie wiem, czy coś z tego będzie? Dziwnie to wyglądało...
tulucy 19:10, 21 paź 2017

Też którąś taką miałam.

Biedronki nasze te nie nasze utylizuję.
Kindzia 08:46, 22 paź 2017

U nas tydzień temu był nalot azjatyckich biedronek, już ich nie ma.
Pogoda nam się skończyła słoneczna...szkoda
Macham
tulucy 08:58, 22 paź 2017

Ano szkoda Kasiu... I u nas od wczoraj mżawki i inne opady.

A mnie jeszcze parę rzeczy zostało do przerobienia... i wkopania.

Muszę jeszcze mojemu m narysować podporę na róże, bo dziś stwierdził, że jeszcze w tym roku chce ją zrobić. Drewniana z łat, na Klasztorną i Jasminę, one rosną prawie obok siebie, rozdzielone tują. Muszę coś poskrobać ołówkiem.

I muszę ziemię kupić w workach i do piwnicy schować na kopczykowanie. Znalazłam miejsce na przesadzenie rr Schnee-eule i rr Red foxi. Powoli mi się klarują miejscówki na nowe zakupy.

Bardzo ładnie mi się rozrasta latem posadzona Mini Eden - tylko ciekawe, jak przezimuje.

Kindzia 09:36, 22 paź 2017

tulucy napisał(a)
Ano szkoda Kasiu... I u nas od wczoraj mżawki i inne opady.

A mnie jeszcze parę rzeczy zostało do przerobienia... i wkopania.

Muszę jeszcze mojemu m narysować podporę na róże, bo dziś stwierdził, że jeszcze w tym roku chce ją zrobić. Drewniana z łat, na Klasztorną i Jasminę, one rosną prawie obok siebie, rozdzielone tują. Muszę coś poskrobać ołówkiem.

I muszę ziemię kupić w workach i do piwnicy schować na kopczykowanie. Znalazłam miejsce na przesadzenie rr Schnee-eule i rr Red foxi. Powoli mi się klarują miejscówki na nowe zakupy.

Bardzo ładnie mi się rozrasta latem posadzona Mini Eden - tylko ciekawe, jak przezimuje.

O matko, to u Ciebie jeszcze sezon trwa Ja już się do snu zimowego szykuję

Podpora na róże własnoręczna? Szacun!!! Mam nadzieję, że się pochwalisz?

Moja tegoroczna Giardina przerosła najśmielsze oczekiwania, bardzo urosła, tyle, że nie kwitła. Zobaczymy jak przezimuje...
Och, z tym miejscem na róże...ja już pewnie żadnej nowej nie wcisnę. Ale zawsze wymienić można te paskudy...ostatnia szansa w przyszłym roku dla moich Red Leonardo...
tulucy 10:01, 22 paź 2017

Podpora jak podpora, pewnikiem kratownica jakaś to najprostsza będzie

U nas jeszcze jest trochę robótek...
Cebule nie ruszone.
6 krzaków (drzewka i pumilia) do wsadzenia czeka w doniczkach.
Drzewa do wycięcia.
Jaśminowiec ciągle do wykopania. Prace przy nim się posuwają do przodu, ale wolno mi to idzie. Choć karpa już drgnęła. Muszę od przodu wykop powiększyć i od dołu podkopać. Tam problemem są wrośnięte w fundament ogrodzenia korzenie. Tak to jest, jak się oszczędza miejsce i przy samym ogrodzeniu sadzi.
Skrzynia ostatnia nie wiem, czy teraz, czy wiosną. Deski leżą.
Pergola na jeżyny - narysować i sąsiad miał zrobić. Sam chciał.
Róże do przesadzenia.
Borówki i agresty do przesadzenia.
Ziemia do rozplantowania.
Gałęzie do zrąbkowania - ale znowu mokre, więc poczekają.
Kostka przełożona na przyszły sezon.
Kawał ziemi z podagrycznikiem też już wiosną będę czyścić.

Dom do ogarnięcia i kiedy na to wszystko znaleźć czas?
tulucy 14:10, 22 paź 2017

Prawie sukces. Jaśminowiec poległ, udało mi się przewrócić go, czyli karpa ruszona. Ale jest tak wielka i ciężka, że i tak m musi piłą obciąć gałęzie, wtedy dopiero może z dołu da się to wyciągnąć. Na razie przycinam jeszcze gałęzie te cieńsze. Będę działać dalej po obiedzie. Jeść rodzina sobie zażyczyła...
Anda 14:12, 22 paź 2017

No bezczelna ta Twoja rodzina

Gratuluje
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kindzia 16:12, 22 paź 2017

Kupa roboty jeszcze zaplanowana! Oby Ci pogoda pozwoliła, u nas jak zaczęło padać, to pada i pada...