Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

inka74 06:28, 23 paź 2017

Łucja a ty tak 3/4 starego ogrodu usuwasz? Co u ciebie wejdę to karczujesz szczerze współczuję bo najcięższa robota z możliwych.

Jalitah byś może swoją pokazała... masz może First Lady? Jak ona rośnie? Poszerokości czy bardziej w górę?
tulucy 06:36, 23 paź 2017

Iwonko a bo mnie się tak przeciąga to karczowanie. Dużo tego nie jest, a wygląda na wycinkę z co najmniej hektara
FL nie mam i nie wiem, czemu ale chyba już nie wcisnę
inka74 06:47, 23 paź 2017

Z tym przeciąganiem to niestety pogoda nie pomaga. Ja wczoraj błogosławiłam pomocną dłoń mojej znajomej bo dzięki niej 3/4 prac zrobiłam z zaplanowanych. Już tylko 1 dzień potrzebuję, aby skończyć robotę i zostanie mi tylko zwykłe grabienie.
A z tym tekstem że nie wciśnisz to nie wierzę 20 róż temu to samo słyszałam z First mam zagwostkę bo ona podobno duża rośnie. Mam ochotę zamienić ją z Agnes bo mnie ta róża drażni ale jak jest za szeroka to nie wcisnę
AgataP 09:19, 23 paź 2017

tulucy napisał(a)
Podpora jak podpora, pewnikiem kratownica jakaś to najprostsza będzie

U nas jeszcze jest trochę robótek...
Cebule nie ruszone.
6 krzaków (drzewka i pumilia) do wsadzenia czeka w doniczkach.
Drzewa do wycięcia.
Jaśminowiec ciągle do wykopania. Prace przy nim się posuwają do przodu, ale wolno mi to idzie. Choć karpa już drgnęła. Muszę od przodu wykop powiększyć i od dołu podkopać. Tam problemem są wrośnięte w fundament ogrodzenia korzenie. Tak to jest, jak się oszczędza miejsce i przy samym ogrodzeniu sadzi.
Skrzynia ostatnia nie wiem, czy teraz, czy wiosną. Deski leżą.
Pergola na jeżyny - narysować i sąsiad miał zrobić. Sam chciał.
Róże do przesadzenia.
Borówki i agresty do przesadzenia.
Ziemia do rozplantowania.
Gałęzie do zrąbkowania - ale znowu mokre, więc poczekają.
Kostka przełożona na przyszły sezon.
Kawał ziemi z podagrycznikiem też już wiosną będę czyścić.

Dom do ogarnięcia i kiedy na to wszystko znaleźć czas?

Nie wiem jak Ty to ogarniasz... ja już zwolniłam - zostały mi 4 róże w donicach, już kolejny rok nie znalazłam dla nich miejsca. Trudno, zadołuję i kropa. Poza tym zostały mi liście do grabienia i koniec. No jeszcze umyję narzędzia i nasmaruję... ale to się nie spieszy...bo jeszcze coś wyskoczy w trakcie
tulucy 11:59, 23 paź 2017

Agata, to jest lista do zrobienia, życzeniowa, ile się da, to zrobię, reszta, jak to z listami bywa, przeskoczy na następny sezon.

W dodatku myślałam, że może jeden dzień urlopu sobie wezmę w tygodniu, no a zapomniałam, że mam szkolenie dwa dni w Warszawie. Nie dość, że mi się zaległości porobią, to będę później w domu...
Kindzia 12:51, 23 paź 2017

Czyli sztywna ta jeżówka...gdzie tu wcisnąć...
ewsyg 17:07, 23 paź 2017

Łucjo, trafiłam do Ciebie od Kasi z ogrodu z łezką. Widzę, że masz sporo róż. Ja też lubię te rośliny, chociaż nie zamierzam kupować nowych. Na szczęście już potrafię rozstać się z tymi co chorują. Poza różami masz dużo ładnych roślin. Mam nadzieję, że zima szybko minie i róże znowu zagoszczą w naszych ogrodach.
tulucy 20:10, 23 paź 2017

Ewo a ja u Ciebie po cichu raz na jakiś czas spacerek robię... i podziwiam i opieram się pokusom. Ale Mozarella na liście jest : D

Ja mam jeszcze sporo miejsca na rabacie wzdłuż warzywnika. Teraz tam mam jednorocznych dużo jako wypełniaczy. Ale trzeba to będzie jak nic zmienić. Tylko muszę tę rabatę podnieść trochę. Róź też tam trochę upchnę, tych już zamówionych.
kasja83 07:49, 24 paź 2017

inka74 napisał(a)
Łucja a ty tak 3/4 starego ogrodu usuwasz? Co u ciebie wejdę to karczujesz szczerze współczuję bo najcięższa robota z możliwych.

Jalitah byś może swoją pokazała... masz może First Lady? Jak ona rośnie? Poszerokości czy bardziej w górę?

Buhahahaha!Faktycznie pozbywanie się starych drzew i korzeni-to masakra jest.
mirkaka 09:18, 24 paź 2017

Szarpaniny z jaśminem nie zazdroszczę, ja tak walczyłam z kaliną opanowywaną co roku przez mszyce. Przez dwa lata zostawiłam korzenie i tak jak Ty randapowałam, jednak ona ciągle odbijała, w końcu zawzięliśmy się z M i wykopaliśmy. Cały dzień prawie się z tym męczyliśmy.