Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

marbrz 21:43, 25 cze 2015

Zakup produkt zielony dom pożegnanie z brunatnymi plamami na trawniku. Popryskaj te żółte plamy i zobaczymy co się zadzieje.
LaurittaS 21:45, 25 cze 2015

MarcinCz czy moglbys naisac jak wygladal etap sianiq Twojego trawnika? Jakiego podloza uzyles, jakiego gatunku trawy, co jaki czas podlewales i nawoziles?
MarcinCz 10:28, 26 cze 2015

LaurittaS pracy było bardzo dużo.Pierwszym etapem było założenie automatycznego nawadniania (Rain Bird)następnie siatka na krety.Podłoże pod trawe było odpowiednio wcześniej przygotowane rok wcześniej regularnie pryskanie na chwasty jak się zazieleniło to rundap i tak cały czas(jesienią 2014 wapnowanie)aż do tej wiosny następnie wzruszenie gleby qadem i lekkimi bronami ze względu na już założoną siatkę na krety a nastepnie dokładne wygrabienie wszystkich nieczystości, równanie powierzchni, wałowanie, znów lekkie wzruszenie gleby ale już tylko grabiami i sianie trawy siewnikiem wzdłuż i w poprzek (dałem 3kg trawy na 100m2)następnie grabienie na krzyż i wałowanie no i najważniejsze woda ale tylko zraszanie kilka razy dziennie aż wzejdzie trawa.Nawóz dałem pierwszy przed samym wzruszeniem gleby a kolejną dawkę po pierwszym koszeniu.Gatunek trawy to WIMBLEDON firmy Kalnas Kalisz.Pierwsze koszenie na najwyższym stopniu kosiarki a teraz koszę na około 6 cm.Nawóz stosuje Yara mila Viking (3kg na 100m2 narazie co 2 tygodnie i trzeba obserwować jak żółknie to siać)bo mogę go kupić w mojej okolicy.Teraz podlewam gdzieś co 4 dni 15 minut każda sekcja.
Pracy bardzo dużo i pieniążków trochę poszło ale póżniejszy efekt już ładnej zielonej trawy bezcenny.Mam dużą działke 1000 m2 zasiane trawą a drugie 1000 w przyszłym roku bo nie dał bym rady zrobić wszystkiego.Pozdrawiam.
LaurittaS 10:37, 26 cze 2015

MarcimCz bardzo dziekuje za odpowiedz. Trawnok mass piekmu, naprawde tylko pozazdroscic ale faktycznie z tego co napisales to pracy wlozpnej bardzo duzo. Ja mam tylko 120m2 ogrodka i marzy mi sie zeby i moj trawnik chocoaz w polowoe wygladal tak jak Twoj. Tez kupuje nawozy, wyrywam chwqsty, ciagle doaiewam trawe, ale efekty marnw.. Dzieki slicznw za odpowoedz pozdrawiam serdecznie
PRZEMEK1985 20:43, 28 cze 2015

Witam

Piszę tutaj ponieważ potrzebuję pomocy. Mój problem przedstawia się następująco:

Takie oto grzyby pojawiły się na moim trawniku w ubiegłym sezonie. Oczywiście próbowałem z nimi walczyć, niestety nieskutecznie, ponieważ w tym roku pojawiły się ponownie w tym samym miejscu. Najpierw zastosowałem oprysk grzybobójczy który nie przyniósł żadnych efektów. Następnie wykopałem całą grzybnię, wywiozłem a na to miejsce dołożyłem innej ziemi. Urosły ponownie. Kolejnym krokiem było użycie Randapu, jednak ten też nie zadziałał. Obecnie jestem wobec nich bezradny. Nie wiem dlaczego się pojawiły, nie wiem też jak je zlikwidować. Mam nadzieję że ktoś z Was będzie w stanie mi pomóc.
Pozdrawiam i czekam na porady
marbrz 22:04, 28 cze 2015

Proponuję wkopać się głębiej w ten teren i zobaczyć czy nie ma tam czegoś drewno pobnego. Deski, korzenie stare pnie drzew. Poproszę też fotkę większego terenu z widokiem tych grzybów.
Napisałem przekornie w ten teren, bo przepraszam ale nie zauważyłem na fortkach trawnika.
PRZEMEK1985 16:07, 29 cze 2015

W okolicy gdzie pojawiły się grzyby, jakieś 3 lata temu było usuwane drzewo, korzeń drzewa nie został wykopany tylko splantowany i przysypany ziemią. Z twojej odpowiedzi wnioskuję, że przyczyną powstawania tych grzybków jest korzeń drzewa. Co w takim razie należałoby zrobić aby pozbyć się tych grzybków?
Seal 17:21, 29 cze 2015

Cześć chciałem zapytać ekspertów czy to jakiS chwast(białe kwiatki) czy może cos innego. Za nradami marbz nawożę Raz Yara Mila Complex i raz Tropicote. Teraz przed wyjazdem rozsypałem pierwszy raz Tropicote, pojechałem na weekend nad morze i wróciłem i trawa tak urosła że masakra.
Koszę dosyć często nawet czasami 3 razy w tyg jak pogoda dopisuje.

Zastanawiam mnie tez jakiś inny kolor w paru miejscach

Proszę o rady
marbrz 17:22, 29 cze 2015

Przemek - Wpisz w wyszukiwarkę Czarcie kręgi zwalczanie i poczytaj co masz i co Cię czeka by utrzymać w takiej glebie trawnik. Najlepiej zamów koparkę i pozbądź sie korzeni z gleby. Potem dopiero zakładać trawnik.

Seal- jaśniejsze plamy wynikają z mniejszej dawki nawozu, czyli niewównego wysiewu. I zacznii usuwać wiechlinę bo tworzą ci się już kępy jak dobrze widzę.
Banitaz 18:58, 29 cze 2015

Witam, otóż mam problem z trawnikiem mianowicie taki, że u nasady jest żólty a góra normalnie zielnona. Druga sprawa jak naprawić szkodę bo krecie oraz czy macie jakieś sprawdzone metody jak go wykurzyć?
Pozdrawiam.
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/89/897266/thumb_original.jpg

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/89/897270/thumb_original.jpg
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies