Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

Seal 07:43, 30 cze 2015

marbrz napisał(a)
Przemek - Wpisz w wyszukiwarkę Czarcie kręgi zwalczanie i poczytaj co masz i co Cię czeka by utrzymać w takiej glebie trawnik. Najlepiej zamów koparkę i pozbądź sie korzeni z gleby. Potem dopiero zakładać trawnik.

Seal- jaśniejsze plamy wynikają z mniejszej dawki nawozu, czyli niewównego wysiewu. I zacznii usuwać wiechlinę bo tworzą ci się już kępy jak dobrze widzę.

Marbz a czy da sie to chemicznie jakoś usunąć czy lepiej ręcznie. Moja mieszanka traw to graminex wembley
marbrz 10:14, 30 cze 2015

Teoretycznie chemicznie można, ale musisz przeprowadzić próbę na jakimś kawałku i poobserwować czy nie wypali innych traw. Poczytaj w innych działach moje posty w tym temacie.
R0BERT 09:54, 01 lip 2015

Witam!

3 tygodnie temu prosiłem o pomoc z trawnikiem... a wyglądał tak:

Podlewałem, podlewałem, nawiozłem yara pro complex, padało, podlałem itd. Wczoraj wyglądał już tak:

Jeżeli ktoś mówi, że trawnika nie da się uratować, trzeba przyprowadziś kogoś, kto o tym nie wie - przyjdzie i uratuje.
Ewentualnie zajrzeć na ogrodowisko i poprosić o pomoc!

MarcinCz 13:32, 01 lip 2015

ROBERT ale piękny trawnik!!! Tak trzymać!Widać że włożyłeś dużo pracy ale efekt końcowy cieszy.
blackstork 14:51, 01 lip 2015

Robert, powiedz co zrobiłeś
hania78 09:29, 02 lip 2015

Witajcie. 2 lata temu założyłam trawnik. Był ładny przez pierwszy sezon. Chwasty wyrywałam ręcznie. Teraz w trzecim roku uzytkowania mam psa, więc pojawiły się problemy (nie tylko z nim związane). Moze mi pomożecie:

1. Koniczyna w trawie - w tym roku to są już ogromne place. Czy Bofix 260 EC tu zadziała i nie zniszczy trawy?

2. Mój pies siusia - a dodatkowo jest to suczka, podobno ich mocz jest mocniejszy od psiego.... - pojawiają się wyschnięte place - czy na to poradzi tylko podlewanie?

3.Grzyby - to chyba te "psie grzyby".

Co począć z tymi problemami?

by powiększyć trzeba kliknąć w zdjęcie (ale i tak niestety jakieś niewyraźne).
Seal 17:01, 03 lip 2015

hania78 napisał(a)
Witajcie. 2 lata temu założyłam trawnik. Był ładny przez pierwszy sezon. Chwasty wyrywałam ręcznie. Teraz w trzecim roku uzytkowania mam psa, więc pojawiły się problemy (nie tylko z nim związane). Moze mi pomożecie:

1. Koniczyna w trawie - w tym roku to są już ogromne place. Czy Bofix 260 EC tu zadziała i nie zniszczy trawy?

2. Mój pies siusia - a dodatkowo jest to suczka, podobno ich mocz jest mocniejszy od psiego.... - pojawiają się wyschnięte place - czy na to poradzi tylko podlewanie?

3.Grzyby - to chyba te "psie grzyby".

Co począć z tymi problemami?

by powiększyć trzeba kliknąć w zdjęcie (ale i tak niestety jakieś niewyraźne).

1. Po Bofixie powinno zniknąć i spokojnie nie martw się o trawę
2. Też mam suczkę i najlepszy sposób to nauczenie psa że ogród to miejsce takie samo jak dom i w nim nie można siusiać. Moja tak się nauczyła że czasem jak bardzo jej się chce i jeść zima to nawet pozwalam jej ale ona i tak ciągnie na dwór.

Dodatkowo spróbuj dodawać do karmy pomidory w puszkach, podobno niszczą azotany zawarte w moczu. Ostateczną metodą będzie popsikanie psa wodą jak siusia - powinien się oduczyć

3. Co do grzybów to u mnie był taki problem że też miałem ich pełno, okazało się że w ziemi były resztki drewna i właśnie w tych miejscach powstaały. Pomoglo przekopanie i usunięcie
hania78 21:02, 03 lip 2015

Dzięki, co do psa, to trudno będzie...
A jeszcze coś mi się przypomniało - zauważyłam że wszędzie w ogrodzie trawa lubi u mnie ładnie rosnąć tylko w takich skupiskach - placach, w pozostałych miejscach jest słaba jakby przeschnięta. Kupiłam zraszacz i trochę ją podlewam ale nie wiem czy to problem suszy.... raczej nie, bo nawet na wystawie słonecznej są place ładnej trawy. Hmm co to może być?

Przyznaję jeszcze mojej trawki nie dokarmiałam żadnym nawozem. Najpierw użyję tego środka na koniczynę i obawiam się ze trzeba będzie w tych miejscach dosiać trawę
marcin544 22:11, 03 lip 2015

Witam poraz kolejny
nawoziłem odrzywką firmy florowit po jakims casie marbrz kazał mi użyc odżywki zielony dom i w dalszym ciągu te jasne plamy są na trawniku
Zastanawiam się czy to czasem nie jest moja wina przy sianiu trawnika że nie wymieszałem mieszanki i są placki bo to inne odmiany ???
Te jasne placki wogóle nie rosną tylko trawa stoi
Może wziasć aeratorem wyczesać trawnik i posiać kostrzewy czerwonej na całym kawałku ????
Do marbrz - na allegro sprzedają kostrzewe czerwoną 5 kg rozłogowa i kępowa -którą wybrać ???

Wertykulować raczej nie chce ponieważ trawa ma niecały rok a wyczytałem na forum że minimum dwa lata musi mieć

Poniżej zdjęcie trawy jaśniejszej z bliska

hania78 10:01, 04 lip 2015

marcin544 napisał(a)
i w dalszym ciągu te jasne plamy są na trawniku

Mam identycznie to samo, tylko że ja użyłam gotowej mieszanki traw, tzw "sportowej". To czekam również na odpowiedź, co z tym zrobić.